• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena 44 umjetnička djela i predmeta: Pariz domaćin izložbe o srpskim i jugoslovenskim sportistima (FOTO)

Autor Dušan Volaš

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta", nastale kao rezultat saradnje Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i muzeja iz Republike Srbije – Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije.

  Izložba "Sport u umetnosti. Umetnost sporta" u Parizu Izvor: Muzej savremene umjetnosti RS

Na izložbi su predstavljena 44 umjetnička djela i predmeta iz ovih institucija nastala od 1858. do 2018. godine, a koja svjedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na ranijim Olimpijskim igrama.

Izložbu je svečano otvorio ministar kulture Srbije Nikola Selaković, a otvaranju su prisustvovale ambasador BiH u Francuskoj Bojana Kondić Panić, kao i direktor Muzeja savremene umjetnosti Srpske Sarita Vujković.

Iz Muzeja savremene umjetnosti saopšteno je da je Vujkovićeva ujedno i jedna od autora izložbe, dok je cjelokupni vizuelni identitet izložbe osmislio dizajner Muzeja savremene umjentosti Srpske Nemanja Mićević.

Izvor: Muzej savremene umjetnosti RS

Ovaj važan umjetnički projekat predstavio je odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Galerije slika "Sava Šumanović" u Šidu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće Legata u Beogradu.

Odabrane radove potpisuju umjetnici Sava Šumanović, Ivan Radović, Petar Dobrović, Ivan Tabaković, Steva Todorović, Petar Omčikus, Dušan Todorović, Bojan Bem, Uroš Đurić i Tomislav Peternek, Henri Mur, Endi Vorhol, Saj Tvombli, Mikelanđelo Pistoleto, Gotfrid Helnvajn i DŽejms Rozenkvist.

Pariska publika imaće priliku da vidi i sportske rekvizite, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije i umjetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama i o organizaciji najvećih sportskih manifestacija u ondašnjoj državi.

Pripremom ove izložbe oformljena je "muzejska reprezentacija" koja, kroz jedinstven odabir umjetničkih djela i muzejskih predmeta, na Olimpijskim igrama u Parizu nastupa u disciplini umjetnost o temi sporta u srpskim muzejskim kolekcijama i ukazuje na važnost kulturne diplomatije.

SRNA

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop