Šta je heliko bakterija, kakve komplikacije izaziva, kako se liječi, a koje naše navike pogoršavaju stanje objasnio je gastroenterolog.
Heliko bakterija veoma je česta – njom je inficirano više od 50 odsto svjetske populacije, a može da izazove čir, pa čak i karcinom. Koji simptomi treba da budu znak da je vrijeme za odlazak kod ljekara, za RTS Ordinaciju je ispričao gastroenterolog i onkolog dr Dino Tarabar.
"Pola svjetske populacije, čak i više, inficirano je bakterijom helikobakter pilori jer helikobakter živi samo u ljudima. Mi smo jedini prirodni rezervat te bakterije. Nalazi se svugdje oko nas, na stolu, u hrani, ima je svugdje i između 50 do 70 odsto svjetske populacije je inficirano. Ogroman dio tih ljudi nema nikakve simptome, infekcija počinje još u dječijem dobu i one žive u našem organizmu. Dok ne počnu simptomi, većina i ne zna da ima helikobakter. Problemi počinju mučninom, gađenjem, nadimanjem, kiselinom, ponekad dijarejom, bolovima u želucu, brzom zasićenošću, ali to su vrlo nespecifični simptomi, takvi su na primjer i kod nervoznih creva i nekih drugih stvari".
Nije svaka mučnina ili osjećaj kiseline u želucu znak da je riječ o helikobakteriji. Kada na to treba posumnjati?
"Simptomi znaju da traju dugo, i mjesecima i čim to nešto tako dugo traje i muči vas čim pojedete nešto, to je dobar razlog da odete kod ljekara jer je testiranje vrlo jednostavno".
Dr Dino Tarabar objasnio i koje to naše loše navike dovode do toga da se tegobe jave, ali i do kojih komplikacija dovodi helikobakterija.
"Pušenje, pretjerana količina lijekova, neadekvatna ishrana... Šta mi radimo ujutro? Ljudi se probude ujutru, ne znaju ni gdje je WC, ali već idu sa džezvom da skuvaju kafu, na prazan stomak. A zaboravljamo da je cijelu noć fiziološki najveće lučenje kiseline, a kiselina je ta koja će da ošteti sluznicu i otvori put helikobakteriji. Pa zaboga, a kako ćete kafu bez cigare? A bila bi dobra i dedina rakijica, a da li ste se sjetili prije toga da doručkujete? Ne! I tako vi godinama oštećujete taj zaštitni sloj, istanjujete ga i dođete do ćelije koji helikobakter vrlo lako može da napadne i napravi sve ono što može, a gastritis je najblaža stvar.
Godinama to prelazi u atrofični gastritis, pa onda se mijenja sluznica preko metaplazije u displaziju, pa nastane karcinom. Od ovih 50-60 odsto svjetske populacije koliko je inficirano helikobakterom, jedan do tri odsto ljudi dobija karcinom želuca. Svake godine umire milion ljudi od karcinoma želuca, drugo imate i limfom. Imate banalni gastritis, 10-12 odsto ljudi će dobiti čir na dvanaestopalačnom crijevu ili želucu, 1-3 odsto karcinom, nešto manji broj limfom, tako da mnogi mogu da izgube glavu što ne liječe helikobakter".
Gastroenterolog je podvukao da "svi koji imaju tegobe koje traju duže od mjesec dana, sa mučninom poslije jela, bolom, povraćanjem, kiselinom, treba da se testiraju".
Testiranje na helikobakterijom radi se izdisajnim testom, testiranjem stolice ili krvi.
"Prva dva se koriste jer imaju visoku senzitivnost, vrlo se prosto izvode, dok test iz krvi nije toliko adekvatan, jeste možda da se otkrije akutna infekcija, ali za kasnije praćenje, što je nama bitno, nije dobar zato što dugo antitela ostaju u krvi i to su lažno pozitivna".
Liječenje je dosta efikasno, ali doktor upozorava i da ima onih koji neće biti izliječeni.
"Efikasnost lečenja je 70-80 odsto, što znači da sedam od deset će biti izlečeno, ali dvoje-troje neće i ako te ljude propustite, oni mogu biti potencijalni kandidati da dobiju ili limfom ili čir. Jer danas od čira, ako ljudi uzmu aspirin koji i ne smatraju lijekom, brufen, voltaren, mogu da naprave tako ozbiljnu krvareću ulceraciju u dvanaestopalačnom crijevu, koja može biti životno ugrožavajuća, pa više ljudi umire od toga nego od limfoma ili side. Apsolutno treba voditi računa jer to uopšte nije rijetko, a sve te ulceracije pravi helikobakter".
Dr Tarabar kaže da je čir u 99 odsto slučajeva izazvan heliko bakterijom, a naveo je i pet situacija kada obavezno treba uraditi gastroskopiju, odnosno snimanje želuca pomoću sonde.
"Postoji pet alarmnih simptoma kada to treba raditi kod mlađih od 45 godina: kad povraćate krv, imate krv u stolici, ne možete da gutate, kad ste anemični i kad gubite na težini, zato što sve to asocira na maligno. Njima obavezno treba raditi gastroskopiju. Mlađima od 40 ili 45 je dovoljno uraditi testiranje na helikobakteriju".
Gastroenterolog kaže da su najbolji lijek za helikobakteriju antibiotici, a terapija obično traje 10-15 dana.
Komentarišući listu namirnica koje ne treba uzimati dok traje liječenje heliko bakterije, dr Tarabar je pojasni:
"Većina nabrojanih stvari stimulišu lučenje kiseline, i onda na tu oštećenu sluznicu direktno utiču i izazivaju tegobe. Jer ako pacijent ima oštećenu sluznicu, čir i vi mu sipate kiselinu na to, to je isto kao da sipate so na ranu. Pržena i masna hrana se duže zadržava u želucu, ona duže stoji tu, samim tim luči se više kiseline i ona opet izaziva tegobe. Ovo treba izbjegavati dok traje terapija obavezno, ali mi ovo preporučujemo i inače jer ništa od ovoga u većim količinama nije zdravo. Tako da, mali, česti obroci, dobro sažvakani, voda, bez jakih stimulansa – kafa, cigarete, alkohol, pretjerano jelo, pa ležanje, to su sve loše navike koje podstiču gastritis, čir, karcinom".
Osim malih i redovnih obroka, gastroenterolog savetuje i da pijete oko dva decilitra vode po satu, ali ne na eks, već po gutljaj – "onda nećete dolaziti kod gastroenterologa", našalio se.
Dr Tarabar riješio je dilemu i da li se preporučuju periodi gladovanja, odnosno kako to utiče na crijeva i želudac.
"Preporučuje se, da bi se pokrenuo jedan proces čišćenja organizma koji se zove autofagija, to je kao reciklaža, to se uključuje posle 12-14 sati gladovanja. Vi vidite da u svim vjerama postoje periodi gladovanja, takozvani post, ja preporučujem svojim pacijentima da završe obrok u 19h, koji mora biti najlakši obrok. Uveče se ne jedu ugljeni hidrati, masti, uveče se jedu bjelančevine – riba, salata, tunjevina, kompot od suvih šljiva, ali nema hljeba, paste, pice, nema teških obroka koji maltretiraju vaša crijeva cijelu noć. I onda pustite od sedam uveče do devet ujutru da gladujete i tada će organizam da pokrene autofagiju, da očisti ono što ne valja, i od devet krećemo ponovo".
Doktor kaže da je preporučljivo jesti i crveno meso jer je najveći izvor gvožđa, ali svakako treba biti umjeren.
"Nekih 200 grama, najbolje bareno, ne valja prženo, masno. Znači, ako jedete barenu teletinu i junetinu, apsolutno ne može da vam šteti u granici 200-250 grama, sve suvišno škodi. Ako se uzme dva puta nedjeljno po 200-250, drugim danima piletina i riba, to je to, ne treba pretjerivati, sve suvišno škodi".
Kada je riječ o čajevima i prirodnim lekovima za heliko bakteriju, doktor kaže da mogu biti od pomoći.
"U prirodi postoje lijekovi za sve, postoje čajevi poput onog od sljeza, lana, koji smanjuju lučenje kiseline, oblažu sluznicu i mehanički štite sluznicu. To su čajevi i prirodne stvari koje su pogodne".
(MONDO)