Stil

5 namirnica za koje svi vjerujemo da su zdrave, a štetnije su od cigareta

Autor Nataša Petrović

Stručnjaci otkrivaju za koje to namirnice pogrešno vjerujemo da su zdrave!

Izvor: YouTube/ZahraCouisina

Loša, nezdrava ishrana, vremenom uništava zdravlje i dovodi do brojnih bolesti. Sve je veći broj ljudi koji to razumiju i pokušavaju da se hrane zdravije, ali problem je u tome što neke namirnice za koje mislimo da su zdrave, zapravo i nisu.

Stručnjaci otkrivaju koje "zdrave" namirnice su zapravo štetnije od cigareta!

Možda će vas zanimati

1. Cijeđeni voćni sok

Voće je veoma važan dio zdrave ishrane, a ljudi smatraju da je ispijanje voćnih sokova još jedan način da unesu vitamine. Međutim, kada vođe iscedite, gubi se većina njegovih zdravih sastojaka, poput vlakana, koji imaju važnu ulogu u prevenciji dijabetesa, srčanih bolesti i gojaznosti.

Da i ne pominjemo koliko su štetni kupovni voćni sokovi, koji sadrže i velike količine šećera...
Dakle, preporuka je uvijek da jedete voće, a ne da ga unosite u tečnoj formi.

2. Musli čokoladice

Iako su ove čokoladice bogate nutrijentima, neke od njih sadrže i velike količine šećera – između 15 i 30 grama! One same po sebi nisu loše, ali dobro obratite pažnju na sadržaj šećera. Stručnjaci kažu da bi idealna čokoladica trebalo da ima bar tri grama vlakana, pet grama proteina i manje od deset grama šećera.

Možda će vas zanimati

3. Namirnice sa smanjenim sadržajem masti

Mnogi ih kupuju želeći da time unose manje masti, ali ono na šta nutricionisti upozoravaju je da proizvođači zdrave masti zamjenjuju šećerima i raznim drugim dodacima koji poboljšavaju ukus.

4. Ovsene pahljice

Ovsene pahuljice smatraju se zgodnim i jednostavnim rješenjem za zdrav i hranljiv doručak. Međutim, kada je riječ o kupovnim ovsenim pahuljicama, one obično imaju rafinisane žitarice u sebi, čime se gubi značajna količina vlakana i hranljivih nutrijenata.

Osim toga, u neke od ovih proizvoda dodaje se i šećer, što svakako nije preporučljivo.

5. Soja

Niko ne bi rekao za soju da nije zdrava, ali nutricionisti upozoravaju da je većina soje genetski modifikovana, tako da jedva da uopšte sadrži neke hranljive sastojke.

Još jedan problem koji navode sa sojom je visoka koncentracija izoflavona, biljnih estrogena, koji povećavaju nivo ovog hormona u telu i mogu da utiču na menstrualni ciklus.

Iz istog razloga soja je ponekad povezana sa povećanom aktinošću toroidnih hormona.

(MONDO)