Hrana koja škodi tijelu

Pet namirnica koje truju crijeva: Jedemo ih svakog dana, a razaraju nam organe

Autor Vesna Kerkez

Od zdravlja crijeva zavisi imunitet i odbrana od bolesti, a ova hrana im šteti!

Izvor: YouTube/AustinKing

Od zdravlja crijeva zavisi i snaga našeg imuniteta, ističu svi imunolozi. Zimi, kada unosimo masniju i generalno kaloričniju hranu, narušavamo crijevnu mikrofloru i povećavamo rizik od bolesti. Brojne studije u posljednje dvije decenije pokazale su vezu između zdravlja crijeva i raspoloženja, mentalnog zdravlja, autoimunih bolesti, endokrinih poremećaja, stanja kože, pa i raka.

Postoje namirnice koje koristimo svakodnevno, a koje mogu da "otruju" crijeva, a da toga nismo ni svijesni. O ovoj hrani detaljno govorio njemački ljekar Tomas Friling.

Glavna opasnost po zdravlje probavnog trakta je šećer. Pretjerana konzumacija ove namirnice može da izazove razmnožavanje štetnih mikroorganizama i izumiranje korisnih mikroba u crijevima.

Još jedan neprijatelj crijeva je kobasica, tačnije suhomesnati proizvodi, koji sadrže kancerogene supstance. Osim toga, majonez, margarin i svinjska mast takođe se smatraju štetnim za digestivni trakt, napomenuo je doktor. On je napomenuo i da je sendvič sa kobasicom jedan od najomiljenijih opcija za doručak, ali ova hrana je opasna za crijeva i stomak. Česta konzumacija sendviča povećava opterećenje pankreasa.

Friling je preporučio da ujutru popijete jednu čašu vode na prazan stomak kako biste pokrenuli funkciju prerade hrane i poboljšali rad digestivnog trakta.

Da biste održali zdravlje crijeva, uključite bobičasto voće i mahunarke u ishranu. Ovo voće i povrće zasićuje tijelo vlaknima, antioksidansima i vitaminima koji sprečavaju upale.

(MONDO)