Tjestenine imaju dosta prednosti, ali malo ko zna da li je česta konzumacija zdrava za naš organizam.
Pasta na raznorazne načine može biti savršena večera mnogima. Većina ljudi obožava tjestenine, od špageta do taljatela, ali sve što je previše ukusno, definitivno mora imati i negativnu stranu. Tjestenine vam mogu pružiti visok nivo energije. Bogate su hranljivim materijama, ali ukoliko je konzumirate svakodnevno, mogu biti loše po vaše zdravlje.
Ukoliko pretjerujete sa tjesteninom, postoji pet nuspojava sa kojima se možete susresti, a od velike važnosti je i način na koji je pripremate.
Povećavate rizik od razvoja dijabetesa
Postoji mnogo faktora koji utiču na razvoj dijabetesa, uključujući genetsku predispoziciju, ali i način života. Prema nekim studijama, ishrane sa visokim sadržajem ugljenih hidrata povezane su sa povećanim rizikom od razvoja dijabetesa. Pošto je tradicionalna tjestenina izvor ugljenih hidrata, česta konzumacija velikih porcija vašem tijelu može doprinijeti previše ugljenih hidrata. Ukoliko je jedete pet puta nedjeljno, svoje zdravlje dovodite u opasnost.
Propuštate ključne hranljive materije
Ako tjesteninu jedete kao obrok više puta nedjeljno, možda vam nedostaje raznovrsnost u ishrani, a samim tim i ključni hranljivi sastojci. Umjesto da jedete isto jelo iznova i iznova, promijenite ga kako biste bili sigurni da dobijate sve vitamine i minerale koji su vašem tijelu potrebni. Takođe, možete da probate nove tjestenine sa pasuljom, jer na taj način unosite više vlakana i proteina.
Povećavate rizik od razvoja srčanih bolesti
Ako birate bijelu, rafinisanu tjesteninu, možda ćete imati povećan rizik od razvoja srčanih bolesti. U jednoj studiji objavljenoj u American Journal of Epidemiology, ishrana bogata ugljenim hidratima od rafinisanih žitarica, povezana je sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.
Izvor: YouTube/QuickkKitchenRizikujete pojavu povišenog krvnog pritiska
U jednoj američkoj studiji objavljenoj u Metabolism, uobičajena konzumacija rafinisanih ugljenih hidrata, poput rafinisane tjestenine, povezana je sa povećanjem krvnog pritiska. Visok krvni pritisak može da izloži vaše tijelo riziku od razvoja stanja poput srčanih oboljenja. Bolje je da svoj obrok od tjestenine sačuvate za "obrok ponekad", kako biste držali krvni pritisak pod kontrolom.
Previše kalorija i višak kilograma
Dok konzumacija tjestenine nije direktno povezana sa povećanjem tjelesne težine, ova hrana je ona koja se obično može pojesti više od ostalih jela. Ako jedete previše testenine, to može dovesti do toga da unesete previše kalorija, a zauzvrat i da dobijete neželjenu težinu. Kada jedete tjesteninu, vodite računa o veličini porcije, kako biste spriječili prejedanje. Osim toga, možete se poslužiti receptom za tjesteninu koja ne goji, po savjetu nutricionista.
(MONDO)