Stil

"Tajni" sastojak jaja čini još zdravijima

Autor Nataša Petrović

Dodaje jednu namirnicu jajima i uživajte u doručku koji smanjuje zapaljenje u tijelu!

Izvor: Eric Cote/Shutterstock.com

Mnogi za doručak jedu jaja, što je svakako dobar izvor jer je riječ o hranljivoj namirnici koja sadrži i dosta proteina, pa ćete poslije nje duže biti siti.

Nutricionistkinja Trista Best otkriva da jaja postaju još zdravija ukoliko im dodate avoadko. Ova kombinacija namirnica, prema njenim riječima, smanjuje zapaljenje u tijelu, koje može da bude uzrok brojnih hroničnih bolesti. 

"Avokado je sjajan jer sadrži brojne nutrijente i zdrave masti koje mogu da poboljšaju zdravlje. Dobro utiču na zapaljenje, zdravlje srca, pa čak i na zdravlje kože", kaže ona.

Akutno zapaljenje je ponekad dobro jer je to znak da imuni sistem dobro funkcioniše i brani se, ali s druge strane, hronično zapaljenje može da bude veoma štetno.

Inače, jaja i avokado su i odvojeno veoma efikasni u smanjenju zapaljenja na nekoliko načina. Jaja, recimo, sadrže vitamin D, koji je posebno koristan u smanjenju zapaljenja kod ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Osim toga, sadrže antioksidante koji takođe imaju važnu ulogu u smanjenju zapaljenja.

Svakodnevno konzumiranja avokada takođe je povezano sa smanjenim zapaljenjem u tijelu, pokazala je studija

Bez obzira na to što ove namirnice, svaka za sebe, dobro deluju na zdravlje, kada se konzumiraju zajedno, u velikoj mjeri smanjuju zapaljenje.

Nutricionistkinja kaže da je jedan od najboljih načina da ih jedete, da za doručak uzmete komad hljeba od cijelih žitarica i stavite avokado na to, a uz to jedete i jaja.

(MONDO)