Samo sitna promjena u doručku je dovoljna da vaša energija i razmišljanje budu na zavidnom nivou.
Poznato je da hrana utiče na energiju, fokus i koncentraciju. Ukoliko doručkujete u prvih nekoliko sati nakon buđenja, hrana može biti korisna i za srce, a ukoliko u svoj organizam unosite zdrav obrok, on pobljšava vašu memoriju i koncentraciju.
Kako biste na pravi način iskoristili moć hrane koja ima veliki uticaj na um, postoje tri najbolje navike koje stručnjaci preporučuju za bistro razmišljanje i veći nivo koncentracije.
Dodajte laneno sjeme
Rejčel Fajn, dijetetičarka i vlasnica kompanije "To The Pointe Nutrition", kaže da je dodavanje lanenih sjemenki odlična navika za doručak koju treba da usvojite.
"Lan sadrži visok procenat omega tri kiselina koje mogu da spriječe oštećenje očnih nerava. Masne kiseline su zaslužne za regulaciju HDL i LDL holesterola u krvi, kao i za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova. Lan možete dodati u ovsene pahuljice, jogurt ili svoj omiljeni smuti", ističe dijatetičarka.
Sjemenke lana dokazano pospješuju rad probave, smanjuju holesterol, uklanjaju potrebu za slatkom i nezdravom hranom, redukuju hormonski disbalans i preventivno deluju na mnogobrojne bolesti.
Dodajte orah
Dodavanje oraha u jutarnji obrok je takođe odlična opcija, kaže Frensis Largeman-Rot, nutricionista i autor knjige "Smoothies & Juices: Prevention Healing Kitchen".
"Bilo da jedete ovsenu kašu ili jogurt, šaka oraha je odličan dodatak koji možete izabrati. Studije sugerišu da uključivanje oraha u zdravu ishranu može igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja kako starimo. Osim dodavanja oraha u jelo, možete probati tost sa kremastim puterom od oraha", ističe nutricionista.
U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Studije su pokazale da omega 3 masne kiseline smanjuju i zapaljenja u organizmu i tako ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su dijabetes, artritis i kardiovaskularne bolesti.
Bobičasto voće
Largeman-Rot takođe predlaže konuzmaciju bobičastog voća uz doručak.
"Bobičasto voće, uključujući borovnice, jagode i kupine, sadrži biljne hemikalije koje pomažu u održavanju zdravlja našeg mozga. Mnoga istraživanja su pokazala da bobičasto voće pomaže u odlaganju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Bobičasto voće igra veliku ulogu u borbi protiv stresa. Možete ih kombinovati kako želite, sa jogurtom, tostom ili da smrznuto voće ubacite u svoje smutije", kaže Largeman-Rot.
(MONDO)