• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ove tri namirnice obavezno jedite ujutru: Ubrzavaju misli i poboljšavaju koncentraciju

Autor Tamara Veličković

Samo sitna promjena u doručku je dovoljna da vaša energija i razmišljanje budu na zavidnom nivou.

 hrana koja pospješuje pamćenje Izvor: Shutterstock/Iryna Inshyna

Poznato je da hrana utiče na energiju, fokus i koncentraciju. Ukoliko doručkujete u prvih nekoliko sati nakon buđenja, hrana može biti korisna i za srce, a ukoliko u svoj organizam unosite zdrav obrok, on pobljšava vašu memoriju i koncentraciju.

Kako biste na pravi način iskoristili moć hrane koja ima veliki uticaj na um, postoje tri najbolje navike koje stručnjaci preporučuju za bistro razmišljanje i veći nivo koncentracije.

Dodajte laneno sjeme

Rejčel Fajn, dijetetičarka i vlasnica kompanije "To The Pointe Nutrition", kaže da je dodavanje lanenih sjemenki odlična navika za doručak koju treba da usvojite.

"Lan sadrži visok procenat omega tri kiselina koje mogu da spriječe oštećenje očnih nerava. Masne kiseline su zaslužne za regulaciju HDL i LDL holesterola u krvi, kao i za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova. Lan možete dodati u ovsene pahuljice, jogurt ili svoj omiljeni smuti", ističe dijatetičarka.

Sjemenke lana dokazano pospješuju rad probave, smanjuju holesterol, uklanjaju potrebu za slatkom i nezdravom hranom, redukuju hormonski disbalans i preventivno deluju na mnogobrojne bolesti.

Dodajte orah

Dodavanje oraha u jutarnji obrok je takođe odlična opcija, kaže Frensis Largeman-Rot, nutricionista i autor knjige "Smoothies & Juices: Prevention Healing Kitchen".

"Bilo da jedete ovsenu kašu ili jogurt, šaka oraha je odličan dodatak koji možete izabrati. Studije sugerišu da uključivanje oraha u zdravu ishranu može igrati ulogu u održavanju i poboljšanju kognitivnog zdravlja kako starimo. Osim dodavanja oraha u jelo, možete probati tost sa kremastim puterom od oraha", ističe nutricionista.

U poređenju sa drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Studije su pokazale da omega 3 masne kiseline smanjuju i zapaljenja u organizmu i tako ublažavaju simptome hroničnih bolesti kao što su dijabetes, artritis i kardiovaskularne bolesti.

Bobičasto voće

Largeman-Rot takođe predlaže konuzmaciju bobičastog voća uz doručak.

"Bobičasto voće, uključujući borovnice, jagode i kupine, sadrži biljne hemikalije koje pomažu u održavanju zdravlja našeg mozga. Mnoga istraživanja su pokazala da bobičasto voće pomaže u odlaganju Parkinsonove i Alchajmerove bolesti. Bobičasto voće igra veliku ulogu u borbi protiv stresa. Možete ih kombinovati kako želite, sa jogurtom, tostom ili da smrznuto voće ubacite u svoje smutije", kaže Largeman-Rot.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop