• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svi pravimo jednu grešku: Ovo je trik za lakše guljenje jaja

Autor Nikolina Damjanić

Podaci iz naučnih istraživanja provedenih s više od 700 kuvanih jaja kažu će da ova tehnika ZA kuvanje jaja (praktično jaja kuvana na pari jer se kuvaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to.

 trik za lakše guljenje jaja Izvor: YouTube/Butter-n-Thyme w/ChefStevenPennington

 Svježim jajima će trebati nešto duže da se ogule, ali bi se trebala oguliti jednako dobro kao i starija jaja.

Priprema

Pronađite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuvajte.

Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili rešetke za kuvanje na pari (u redu je ako su jaja djelomično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuvanje na pari ili uopšte nisu potopljena). Pokrijte posudu i kuvajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tekući žumanjak i čvrsti bjelanjak, 8,5 minuta za mekani žumanjak, ili 11 minuta za žumanjak koji je čvrst do kraja.

Ocijedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premjestite na tanjir i ostavite da se sama ohlade prije nego što ih spremite u frižider (možete ih držati do sedam dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuvanja; zbog toga ih je teže oguliti.

Savjet
Na običnom kućnom šporetu možete skuvati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak.

Košara za kuvanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nježno podignete i spustite jaja, što će spriječiti slučajno pucanje.

Ako imate problema s pucanjem jaja tokom kuvanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo takođe može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuvanom bjelanjku zbog unutrašnjeg zračnog džepa).

NAPOMENA: Jaja u ovom receptu treba kuvati izravno iz frižidera; smanjite vrijeme kuvanja za 1 minutu ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop