• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opasna po organizam: Jednom proključala voda ne smije ponovo da se koristi

Autor Maja Gašić

Kako je voda koja dva puta proključa opasna po zdravlje?

Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u ketleru, odnosno kuvalu za vodu neko vrijeme i već je bar jednom prokuvana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.

Posljednjih godina Srbi sve češće piju kupovnu vodu ili onu koju su prethodno filtrirali u kućnim bokalima, a kad nešto kuvaju ili pripremaju, i česmovača je dobra. Rezon je da svoda iz česme koja je "tvrda" ovako pročisti od svih naslaga i štetnih čestica i tek onda je pogodna da se u njoj kuva, bari, dinsta ili na koji god već način priprema hrana.

Pod prokuvavanjem podrazumevamo zagrijavanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što istina omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama u vodi. Međutim, kada se voda zagrijava na tako visokim temperaturama, dešavaju se i neki drugi procesi:

  • povećava se koncentracija soli i raznih nečistoća;
  • pojavljuje se kamenac, koja se formira zbog izotopa vodonika;
  • molekuli kiseonika isparavaju;
  • korisna svojstva vode se gube.

Zbog ovih negativnih posljedica stručanjaci upozoravaju da nikako ne zagrijavate vodu koja je već jednom proključala i unosite je u organizam. Prospite je iz kuvala i naspite novu!

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop

KUHINJA