Kako je voda koja dva puta proključa opasna po zdravlje?
Kad pripremamo kafu ili čaj, često koristimo vodu koja stoji u ketleru, odnosno kuvalu za vodu neko vrijeme i već je bar jednom prokuvana. Stručnjaci preventivne medicine kažu da je ovo ogromna greška koja može i te kako da naruši zdravlje.
Posljednjih godina Srbi sve češće piju kupovnu vodu ili onu koju su prethodno filtrirali u kućnim bokalima, a kad nešto kuvaju ili pripremaju, i česmovača je dobra. Rezon je da svoda iz česme koja je "tvrda" ovako pročisti od svih naslaga i štetnih čestica i tek onda je pogodna da se u njoj kuva, bari, dinsta ili na koji god već način priprema hrana.
Pod prokuvavanjem podrazumevamo zagrijavanje vode na 100 stepeni Celzijusa, što istina omogućava da se uništi većina štetnih mikroorganizama u vodi. Međutim, kada se voda zagrijava na tako visokim temperaturama, dešavaju se i neki drugi procesi:
- povećava se koncentracija soli i raznih nečistoća;
- pojavljuje se kamenac, koja se formira zbog izotopa vodonika;
- molekuli kiseonika isparavaju;
- korisna svojstva vode se gube.
Zbog ovih negativnih posljedica stručanjaci upozoravaju da nikako ne zagrijavate vodu koja je već jednom proključala i unosite je u organizam. Prospite je iz kuvala i naspite novu!
(MONDO)