Zdravlje

Voće koje čuva crijeva: Jeftino, dostupno, popravlja varenje, a najbolje je jesti sirovo

Autor Vesna Kerkez

Jedna voćka je "spas" za naša crijeva.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dijatetičarka dr Emili Liming nedavno je napravila pravu pometnju kada je na sam vrh liste istakla jednu voćku za zdrava crijeva, umjesto bilo kojih drugih farmakoloških preparata. 

Za malo para, ističe Liming, dobijate sve prednosti.Konzumacija probiotičke hrane i suplemenata može da poboljša sve, od vašeg raspoloženja do tena, ali bez gubitka novca, prenosi Vog.

"Jabuke sadrže vlakna, a posebno probiotičko vlakno koje se zove pektin, koje hrani vaše dobre bakterije u crijevima", rekla je dr Liming.

Poznato je da jabuke poboljšavaju varenje, rješavaju problem opstipacije, jačaju imunitet, smanjuju rizik od dijabetesa i nivo holesterola, a dobre su i za zdravlje zuba. Jabuke takođe sadrže mnogo polifenola, koji imaju prebiotički efekat na mikrobiom crijeva.

Osvrnula se i na ljude koji uzimaju probiotske dodatke:

"Da, neki ljudi bi to apsolutno trebali uzeti u obzir - na primjer oni koji pate od sindroma nervoznih crijeva. Ne morate da uzimate probiotski dodatak ako ste već dobro i samo generalno želite da podržite svoj mikrobiom crijeva. Ono što jedete ima daleko veći uticaj", dodala je.

Nutricionistkinja Milka Raičević još ranije je podsjetila na blagodete voćke sa našeg podneblja:

"Jabuku treba jesti sirovu jer potencirate na proizvodnji pljuvačke, čistite zube. Sve što jabuka sadrži, tu jabučnu kiselinu, omogućava vam da pored peptina imate zdrave bakterije, tako da, probiotski ste zaštićeni i time podižete svoj imunitet", rekla je ona.

(MONDO)