Mikrobiolog Sofija Cvetikova otkriva koje namirnice sadrže korisne bakterije.
Hrana je glavni izvor vitamina, minerala i korisnih bakterija. Mikrobiolog iz Rusije, Sofija Cvetikova, ističe da su bakterije mliječne kiseline najčešći probiotici koji pomažu u obnavljanju normalne mikrobiote. Zbog toga se proizvodi sa probioticima smatraju jednim od najkorisnijih za naša crijeva. Od njih treba izabrati one koji sadrže najveći broj bakterija.
To su prije svega kefir i pavlaka, dok je raznolikost bakterija mliječne kiseline u jogurtu manja. Zbog je pri izboru između kefira i jogurta, uvijek bolje dati prednost prvom, ističe mikrobiolog. "Fermentisana hrana takođe sadrži velike količine probiotika, poput kiselog kupusa, kiselog povrća itd. Ne zaboravite da možete da fermentišete i voće. Za mikrobiotu, takav desert je skladište korisnih bakterija", kaže Sofija.
Jabuke, artičoke, borovnice, bademi i pistaći povećavaju količinu bifidobakterija kod ljudi, objašnjava mikrobiolog. Bifidobakterije se smatraju korisnim bakterijama, jer mogu da pomognu u smanjenju rizika od nastanka upale crijeva i poboljšanju zdravlja crijeva. Takođe je važno jesti namirnice bogate vlaknima. Vlakna predstavljaju gorivo koje je potrebno ćelijama debelog creva da pravilno obavljaju svoju funkciju. Ovo su namirnice bogate vlaknima:
- pasulj
- sočivo
- leblebije
- brokoli
- grašak
- maline
- artičoke
- banane
- jabuke
- integralne žitarice
(MONDO)