Nutricionistkinja Ana Todorović otkriva kako da odaberemo zdraviju tortu.
Torte su omiljena poslastica mnogih i uglavnom ih povezujemo sa nekim slavljem, rođendanom, svadbom… Kada krenemo da ih jedemo, teško da možemo da se zaustavimo. Zbog dosta šećera nekima bi mogle "teško da padnu" za varenje. Postavlja se pitanje kako da ne pretjeramo, a opet uživamo u zalogajima omiljene torte.
Nutricionistkinja Ana Todorović u "RTS Ordinaciji" otkrila je da se margarin najviše koristi u tortama, a koji je štetniji od putera. Međutim, tokom slava i posta domaćice najviše koriste margarain iz razloga što je postan.
"Margarin ima trans masti koje su štetne za naše krvne sudove, tačnije lijepe se za njih i lošije se vari. Mnogo je zdraviji puter”, objasnila je nutricionistkinja i otkrila kako onda da izbegnemo margarin.
"Kokosovo ulje je uvijek dobro kao zamena za margarin. Ono što se u posnim varijantama mijenja jeste orašasto voće koje daje masniju strukturu tortama. Treba da znamo da koštunjavi plodovi u prosjeku sadrže 600 kalorija na 100 grama", kaže Todorović.
Dodaje da ljudi koji imaju probleme sa žučnom kesom mogu lošije da reaguju kod unosa masnih kolača, čak i da imaju akutni napad. Kada je riječ o jajima u tortama, nutricionistkinja Todorović savetuje stavljanje više bjelanaca nego žumanaca. Međutim, domaćice uglavnom vole da stavljaju više jaja. Takođe, voće u tortama daje benefite.
"Dobra stvar kod voća je ta što imaju vitamine i moćne antioksidanse. Osim šećeta unećemo i vitamine", objasnila je i osvrnula se na to koje su torte najteže za varenje. To su doboš torta i čokoladne, dok su najblaže torte sa malinama. Osobama koji pate od dijabetesa nutricionistkinja je preporučila tortu sa malinama uz male trikove:
"Uz parče torte bilo bi dobro da popiju jednu čašu limunade bez šećera ili možda malo kafe ili čaja u koji je dodata kašičica cimeta. Na taj način svaki dijabetičar sebi može da obezbijedi barem manji unos šećera koji će da unese parčetom torte", savjetovala je za kraj.
(RTS/MONDO)