Sutra počinje Božićni post, ali ne morate da se odričete omiljenih poslastica, jer možete da napravite čuvenu tortu i u posnoj varijanti.
Doboš tortaje jedna od najpoznatijih torti na svijetu, čiji je recept osmislio poznati mađarski kuvar Jožef C. Doboš, 80-ih godina. Bio je vlasnik najpoznatije prodavnice delikatesa u Budimpešti tog vremena.
Osim kvalitetnih slatkiša, kolača i torti, prodavao je i fine sireve i vina. Svoj najčuveniji proizvod Doboš tortu kreirao je s ciljem da dugo ostane svježa, ukusna i pogodna za transport.
Glazura od prženog šećera, koja je postala znak raspoznavanja ove torte, trebalo je da spriječi isušivanje torte i time joj produži vijek trajanja. Potrefilo se da, zbog te iste glazure, torta liči na muzički instrument doboš i da zaista dobuje kada se po njoj lupka. Kako i na mađarskom ta riječ ima isto značenje, gospodin Doboš napravio je tortu dostojnu sopstvenog imena. Doboš je dugo čuvao tajnu svoga recepta, ali je kao penzioner zavještao originalni recept Udruženju poslastičara Budimpešte.
Sastojci:
Za kore:
170 g šećera u prahu
1/2 kašičice sode bikarbone
3 šoljice meda
3 šoljice kisele vode
300 g brašna
Za fil:
200 g šećera
250 g mljevenih oraha
1 čaša vode
3 štangle čokolade za kuvanje
1 kesica vanilin šećera
Za šećernu glazuru:
200 g šećera
20 g maslaca
2 kašike soka od limuna
margarin za podmazivanje noža
Priprema:
Pomiješajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podijelite na 3 jednaka dijela. Svaki ispecite na 200°C oko 20 minuita. Treba da dobijete 3 kore.
U šerpi pomiješajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mljevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano miješanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi.
Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite cijelu tortu. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lijepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smjesu. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isjecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sjekli.
(Stvar ukusa)