• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizostavni kolač svih trpeza: "Mađarica" na drugačiji način

Autor Nikolina Damjanić

"Mađarica" je neizostavni kolač svih slava, međutim, ukoliko želite da unesete malu promjenu, u nastavku teksta pogledajte kako to izgleda.

 Recept za mađaricu Izvor: Shutterstock

Sastojci:

Za pet kora:

300 g oštrog brašna, 400 g mekog brašna

200 g margarina ili maslaca

2 jaja

200 g šećera
10 g praška za pecivo (1 kesica)
180 g kisele pavlake (1 mala pavlaka)

Fil I:

500 ml mlijeka
8 kašika šećera
8 kašika gustina
2 vanilin šećera
200 g margarina


Fil II:

500 g crvenog voća
2 pudinga od maline ili jagode
2 kašike šećera
oko 200 ml vode

Priprema:
Prvo pravimo fil sa gustinom. Pomješati gustin i šećer sa malo hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka i vanilin šećer staviti da provri.
Kad provri, zakuvati i miješati dok se ne zgusne, pa skloniti sa vatre, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Dok se hladi, pravimo kore. Margarin mora da je sobne temperature. Isjeći ga, pa dodati 600 gr brašna i između dlanova utrljati margarin sve dok se ne dobiju praškaste male grudvice.

Zatim dodati dodati jaja, šećer, kiselu pavlaku i prašak za pecivo, pa umijesiti mekano i glatko tijesto.
Moguće da će vam trebati još malo brašna da se tijesto domjesi, a to zavisi od toga koliko su jaja krupna, maslac ili margarin masni, kao i kisela pavlaka.
Tijesto premjesiti na stolu, pa staviti u posudu i prekriti folijom ili kesom, pa ostaviti 15 minuta da odstoji.
Uključiti rernu na 180 stepeni, a testo podijeliti na 5 jednakih dijelova, otprilike svaki komad testa je težak oko 270 gr.
Na obrnutom plehu od rerne razvući tanku koricu. Ne mora da bude baš veličine pleha koji je otprilike 40 x 30 cm, nego par centimetara manje.Peći oko 15-ak minuta.
Kore treba da ostanu svijetle, mogu malo po ivicama da požute, tako ćete znati da su korice pečene.

Zatim praviti voćni fil. Ispasirati voće koje ste odabrali (maline, kupine, jagode, višnje, mix) pa dodati vode tako da bude sve zajedno 700 ml. Pomješati puding i šećer, pa dodati oko 200 ml te mješavine vode i voća a ostatak staviti da provri. Kada provri, zakuvati masu sa pudingom i mješati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre da se hladi. Dok se korice i voćni fil ohlade ohladiće se i smjesa sa gustinom. Izmutiti margarin sobne temperature pa mu dodati ohlađenu masu od gustina i sve umutiti. Filovati kore: kora, bijeli fil, kora, voćni fil, kora, bijeli fil, kora, voćni fil i odgore peta korica. Odgore se može staviti bijela čokolada, ko voli - crna, može se posuti samo šećerom u prahu, šlag, ili preliv za torte u koji dodate malo boje. Ostaviti kolač da odstoji da korice otpuste, pa se može sijeći i služiti.

(Super žena)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop