• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trik za slavske kolače: Nema bacanja, ako ih čuvate kako treba uvijek su ukusni

Autor Dragana Božić

Postoje jednostavni trikovi koji će vam pomoći da produžite svježinu domaćih kolača koje svi vole.

 Kako da kolači zadrže svježinu Izvor: SHUTTERSTOCK, PRINTSCREEN/YT/COOKRATE - CAKES, PRINTSCREEN/YT/RICETTE FATTE IN CASA

Dolaskom hladnijeg vremena počela je i sezona slava i praznika. To je omiljeno vrijeme svima jer se porodica i prijatelji okupljaju i druže uz odličnu klopu, a nakon toga i poslastice. Slave se proslavljaju 2-3 dana i svaka domaćica napravi veće količine kolača kako bi bilo dovoljno za sve. Ako ih ne čuvate kako treba kolači i torte mogu da se osuše i onda ukus više nije dobar kao kada se tek naprave. Pomoću nekoliko savjeta sačuvajte njihov rok, a u nastavku pročitajte kako treba da održite svježinu određebnim vrstama poslastica.

Hrskavi kolačići

Oni ne podnose vlagu, tačnije vlažna okolina će ih omekšati, a to je razlog zbog kojeg će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi, ali nikako ih u posudu ne stavljajte tople, nego tek kad se skroz ohlade.

Kolači od dizanog, prhkog ili lisnatog tijesta

Ovako napravljene kolače najbolje je zamrznuti. Prije čuvanja u zamrzivaču prethodno ih ostavite pola sata u frižideru, pa tek onda premjestite u zamrzivač. Na ovaj način će se očuvati prhkost tijesta.

Štrudle ili kuglof, keks s punjenjem

Mekane kolače najbolje je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu isječene jabuke ili krišku hljeba. Oni djeluju poput ovlaživača koji produžavaju rok svježine kolača.

Kremasti kolači

Ne preporučuje se da ih držite u frižideru duže od tri dana, a najbolje je da ih zamrznete i to prekrivene masnim/pek papirom, pa da ih upakujete u kesu ili posudu. Prije serviranja ih ostavite da se odmrznu na sobnoj temperaturi - na ovaj način će biti kao svježi.

(Stvar ukusa)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Dnevni horoskop