Nutricionistkinja Ana Todorović otkrila je koja brašna su najzdravija, a koje bi trebalo da izbegavamo!
Pored ulja i šećera, brašno je još jedna od osnovnih namirnica u svakom domaćinstvu. A kada se kaže brašno, većina prvo pomisli na bijelo pšenično. Ali, pored njega postoji mnogo drugih vrsta različitih nutritivnih vrijednosti.
Nešto više o tome, govorila je nutricionistkinja Ana Todorović u "Ordinaciji" RTS-a. Na samom početku osvrnula na se na glikemijski indeks brašna. Kako kaže, on je izuzetno važan jer je pokazatelj kojom će brzinom nakon konzumacije tog brašna, šećer u krvi da poraste. Pirinčano brašno najbrže diže šećer u krvi.
Inače, glikemijski indeks je skala koja rangira broj ugljenih hidrata u hrani od 0 do 100 i tako pokazuje koliko brzo će određena hrana da izazove skok šećera u krvi.
Ovo je detaljna lista glikemijskog indeksa ostalih vrsta brašna:
- pirinčano brašno - 95
- bijelo pšenično brašno - 85
- kukuruzno brašno - 70
- proseno brašno - 70
- speltino brašno - 50
- ječmeno brašno - 45
- ražano brašno - 45
- heljdino brašno - 40
- brašno od leblebija - 35
- ovesno brašno - 26
Postavlja se pitanje koje brašno je dobro da miješamo i šta treba da izbjegavamo kako bi bilo što zdravije i bolje.
Izvor: Mondo/Stefan Stojanović"Ono što mogu da predložim jeste da baza bude speltino brašno. Ono ima umjerenu količinu glutena. Lijepa kombinacija bi bilo speltino, ražano i heljdino brašno. Ukoliko pravite hljeb (mediteranski) nije loše da dodate malo hladnog cijeđenog maslinovog ulja ili malo maslina, origana, bosiljka, morske soli i malo meda. U taj hljeb ide soda bikarbona umjesto kvasca. Takvo testo treba da stoji minimun dva sata, pa tek onda da se peče", objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović.
Kada je reč o glutenu koje brašno sadrži, ono može da bude problematično kod osoba koje imaju problem sa celijakijom i kod alergija na gluten, kao i kod autoimunih oboljenja - poput Hašimota.
Nutricionistkinja je takođe izdvojila brašno koje je prilično zdravo. To je ražano brašno koje sadrži dosta vlakana, vitamina i minerala, dobro utiče na crijeva i nisko je kalorično, dok mu glikemijski indeks iznosi 45 od maksimalnih 100.
"Kod dijabetičara i osoba koje imaju insulinsku rezistenciju ražano i speltino brašno su potpuno u redu", istakla je Ana.
(MONDO/RTS)