Pogledajte kako putem antioksidanasa, koji se nalaze u hrani, možete da ojačate vaš mozak i mišiće!
Antioksidansi nam pomažu u normalnom funkcionisanju organizma i sprečavaju neurodegenerativne bolesti - progresivan gubitak neurona, kao što su Alchajmer i Parkinsonova bolest. Kod akutnih bolesti naše tijelo je pod udarom oksidativnog stresa i gubitka antioksidantnih odbrambenih mehanizama. I tu na scenu nastupaju antioksidansi koji se bore brotiv slobodnih radikala.
Zbog toga je važno šta jedemo. Antioksidante možemo da nađemo u brojnim namirnicama koje su bogate vitaminima C ili E, ali i ostalim.
Kako starimo sve su nam više potrebniji jer s godinama podložniji smo različitim bolestima. Na primjer, stanje sarkopenija koje karakteriše gubitak mišićne mase i manjak snage, može da se pojavi u tridesetim godinama i iz decenije u deceniju da napreduje, piše britanski Telegraf. Kako bismo stali na put tome, najnovija japanska studija predlaže upotrebu antioksidanasa koji će da utiču na održanje mišićne mase i kognitivnih sposobnosti.
Nutricionistkinja Sem Rejs savjetovala nekoliko vitamina putem kojih možemo da unosimo dovoljnu količinu antioksidanata.
- Vitamin C: limun, paprika, kupus, dinja
- Vitamin E: maslinovo ulje, spanać, avokado, orasi, sjemenke
- Cink: meso, jaja, žitarice od cijelog zrna
- Selen: brazilski orasi, bademi
- Polifenoli: šareno voće i povrće (paprike, šargarepa, luk, pečurke, paradajz)
(MONDO)