Zvijezde i tračevi

Neće ispoštovati želju pokojnog glumca: Pas Alena Delona neće biti uspavan kako bi bio sahranjen s njim

Autor Vesna Kerkez

Želja pokojnog francuskog glumca Alena Delona da njegovog psa uspavaju i sahrane zajedno sa njim odbijena je od strane njegove djece, nakon protesta aktivista za prava životinja

Izvor: wikimedia

Glumac, koji je preminuo u 88. godini života u nedjelju, izrazio je želju da njegov pas, desetogodišnji belgijski ovčar po imenu Lubo, bude "uspavan" i položen u njegov grob na groblju u selu Duši u departmanu Loaret, piše Indenpendent.

U utorak, nakon što su aktivisti izrazili zabrinutost zbog mogućnosti da zdravog psa uspavaju i ponudili da mu pronađu novi dom, objavljeno je da će Lubo nastaviti da živi.

Fondacija Brižit Bardo saopštila je da je Delonova ćerka Anuška potvrdila da će porodica zadržati psa.

"Upravo sam razgovarala sa Anuškom Delon i rekla mi je da je Lubo dio porodice i da će ostati sa njima. Pas neće biti uspavan", izjavila je portparolka fondacije.

Ranije tokom dana, izazvavši konfuziju, fondacija je na društvenim mrežama najavila da će pas biti pošteđen, prije nego što su obrisali te objave.

SPA, francuska organizacija za zaštitu životinja bila je među brojnim sličnim organizacijama koje su izrazile zabrinutost zbog Delonove želje u vezi sa njegovim saputnikom, napisavši: "Život životinje ne bi trebalo da zavisi od života čovjeka. SPA je srećna da prihvati njegovog psa i pronađe mu porodicu".

U Francuskoj ne postoji zakon koji spriječava vlasnike da uspavaju svoje životinje, ali odluka zavisi od pojedinačnih veterinara.

Delon je napravio kapelu na groblju u kojoj su posmrtni ostaci najmanje 35 njegovih pasa, u šumovitom dijelu njegovog imanja La Brulerie, 137 kilometara jugoistočno od Pariza, koje je kupio početkom 1970-ih.

Upravo su ovdje, u rijetkom pokazivanju jedinstva, njegovo troje djece, Antoni (59), Anuška (33) i Alen-Fabijen (30) objavili da je njihov otac mirno preminuo. Lubo, koga je Delon usvojio iz azila 2014. godine, bio je pomenut u saopštenju djece o glumčevoj smrti.

"Alen-Fabijen, Anuška, Antoni, kao i Lubo, sa dubokom tugom objavljuju smrt njihovog oca", piše u zajedničkom saopštenju.

"On je moj pas za kraj života... Volim ga kao dijete", rekao je Delon za Paris Match 2018. godine. "U životu sam imao 50 pasa, ali imam posebnu vezu sa ovim. Nedostajem mu kad nisam tu".

Dodao je: "Ako umrem prije njega, zamoliću veterinara da nas zajedno uspava. Uspavaće ga u mom naručju. Radije bih to, nego da umre na mom grobu od velike tuge".

Nakon tog intervjua, organizacija za zaštitu životinja "30 Miliona prijatelja" osudila je ono što je nazvala "eutanazija iz pogodnosti" potpuno zdravog psa, izrazivši nadu da će Lubo biti usvojen.

"Ako bi preminuo prije Luba, svog vjernog belgijskog ovčara, i ako niko - u šta sumnjam - ne bi bio u mogućnosti da se brine o njemu, naša Fondacija bi svakako preuzela zadatak da pronađe nekoga pouzdanog ko bi se brinuo o njegovoj dobrobiti" rekla je tada Reha Hutin, predsjednica fondacije.

(MONDO)

Tagovi