• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemu je Maradona dao najlepši i najpoznatiji gol ikad: Ni sada mu to nije oprostio, evo šta je rekao o "El Pibeu"!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Piter Šilton je izneo svoju stranu priče.

 dijego-armando-maradona-preminuo-piter-silton-reakcija Izvor: Tanjug, STF/AP

Dijego Armando Maradona je postigao možda i najlepši gol u istoriji svetskih prvenstava u četvtrfinalu Svetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku.

On je predriblao gotovo čitav tim Engleske, uzeo je loptu na polovini terena i postigao pogodak koji zaista nikada više neće biti ponovljen.

Možda će vas zanimati

Igrao se 55. minut tog meča, ali je velikan kao Dijego uspeo četiri minuta ranije da postigne sigurno najpoznatiji gol u istoriji Svetskih prvenstava. To je bila čuvena "Božja ruka", kojom je savladao Pitera Šiltona.

U svom oproštaju od Maradone verovatno najbolji engleski golman svih vremena je otkrio detalje te utakmice koji deluju šokantno. Kao recimo onaj da nije bilo nikakve specijalne taktike za čuvanje Maradone!

"Mislili smo da smo spremni za Maradonu 1986. godine u Meksiko Sitiju. Četvrtfinale Svetskog prvenstva protiv Argentine je bila jedna od najvećih utakmica za većinu reprezentativaca Engleske, a Maradona je bio njihov najopasniji igrač. Nije bilo specijalne taktike za njega, nije bilo markiranja. Samo smo rekli da ćemo da ga gledamo, da probamo da ga odsečemo. Skoro sat vremena je to palilo", otkrio je Šilton.

Čuveni Englez se potom prisetio i najpoznatijeg gola koji je ikada postignut na Mundijalima. A potom se prisetio i verovatno najlepšeg, koji je stigao četiri minuta kasnije.

"Niko od nas nije mogao da očekuje ono što se potom desilo. Kako bismo mogli? On je skočio zajedno sa mnom za visokom loptom, ali znao je da ne može da je udari glavom, pa je rukom sproveo u mrežu. Čist prekršaj. Varanje. Kada je otrčao da proslavi čak je dva puta pogledao unazad, kao da je čekao da sudija dune u pištaljku. Znao je šta je uradio. Svi su znali, osim sudije i dva pomoćnika. Ne zanima me šta bilo ko drugi kaže, to je dobilo meč za Argentinu. On je postigao fenomenalan drugi gol skoro odmah potom, ali mi smo se još oporavljali od onoga što se desilo nekoliko minuta ranije", napisao je u svom oproštaju Šilton.

On je priznao da ga je taj gol mučio godinama, te da nikada nije mogao da oprosti „El Pibeu“.

"Po prvi put u utakmici pustili smo da ga da pobedne i on je dao gol. To je bio sjajan gol, ali nema sumnje, da nije bilo prvog, ne bi bilo ni drugog gola. To me je mučilo godinama, neću da lažem. Ljudi pričaju da je trebalo da izbacim loptu svejedno, da niži igrač nije smeo da me nadskoči. Toje budalaština", dodao je nekadašnji reprezentativac Engleske.

Otkrio je i da su mnogi pokušali da ga izmire sa Maradonom, ali da je on tražio izvinjenje. Naravno, Dijego to nikada nije želeo da uradi, a Šilton nije mogao da se suzdrži od diskvalifikacije legendarnog Argentinca.

"Ono što mi se ne sviđa je to što se nikada nije izvinio zbog onoga što je uradio. Nikada nije rekao da je varao i da mu je žao. Umesto toga iskoristio je svoju priču o „Božjoj ruci“. To nije u redu. Izgleda da je on bio velikan, ali nažalost bez imalo sportskog duha", napisao je on.

Na kraju je ipak dodao da se nada da ovaj detalj neće "zamračiti" Maradonin lik i delo.

"Nadam se da ovo neće zamračiti Maradoninu zaostavštinu. Kao što sam i rekao, bio je neverovatan igrač, u samom vrhu sa Peleom. On je bio jedinstven talenat i teško je verovati da je umro sa samo 60 godina", napisao je na kraju Šilton.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC