• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin gol u derbiju o kojem se priča decenijama: Šestić za MONDO otkrio detalje

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Prije tačno 42 godine postignut je jedan od najlegendarnijih pogodaka domaćeg fudbala. U razgovoru za MONDO, njegov strijelac Miloš Šestić sjetio se svakog sekunda te nezaboravne situacije.

 Vječiti derbi Zvezda - Partizan čuveni gol Miloš Šestić Petar Borota Izvor: MN PRESS

Iako su Crvena zvezda i Partizan pre te utakmice odigrali 62 "vječita derbija", a poslije toga čak 99, malo je bilo golova o kojima se toliko pričalo. Taj gol se prepričavao nedeljama poslije meča, poslije toga mjesecima, a onda godinama i decenijama.

Dogodilo se to prije tačno 42 godine na stadionu u Humskoj, kada je Zvezdina legenda Miloš Šestić 29. novembra 1978. iskoristio pad koncentracije ili nesmotrenost nezaboravnog golmana Partizana Petra Borote. Misleći da je sudija dosudio prekršaj, čuvar mreže crno-bijelih postavio je loptu na peterac, nesvjestan da je tako "oživio" igru.

Legendarni Šele je to iskoristio, pritrčao i dao jedan od najčuvenijih, ali i najkontroverznijih golova najvećeg srpskog rivalstva. 

Možda će vas zanimati

U razgovoru za MONDO, Šestić je Nebojši Petroviću prepričao taj pogodak i otkrio da li je istina da je Boroti rekao da spusti loptu i izvede faul, koji sudija nije dosudio.

"Ništa mu nisam rekao, to su izmišljali", rekao je Šele.

"Bio sam pored Borote kada je uhvatio loptu i bio je faul nad njim, ali pošto je pao pa se odmah podigao sa loptom u rukama, sudija nije htio da svira već je pustio da se igra. Da li je on (Borota) poslije toga čuo nešto, da li je neko svirao u publici, ne znam…".

Uslijedio je gol za prepričavanje.

Izvor: MN PRESS

"Krenuo sam prema centru i vidio da ne ispucava, već je namješta na peterac. Prišao sam mu dva koraka bliže, on je postavio loptu i kako se podigao samo sam pritrčao i šutnuo u gol. Sudija je pokazao na centar…", nasmije se i danas Šestić.

U štampi je dugo diskutovano o tom momentu i reakciji napadača crveno-bijelih, a Šele i sa ove vremenske distance kaže da mu je taj gol drag.

"Drago mi je što sam ga dao. To će biti upamćeno cijelog života, vrtiće se non-stop, jer je to bio derbi i takav gol je primio Pera Borota. A on je i tri-četiri dana igrao u Drezdenu mislim Ligu šampiona i isto primio takav gol. Tu utakmicu je odigrao u sredu, pa je onda u nedjelju primio i od mene gol. Nisam to očekivao. Pera Borota bio je jedan od najboljih golmana, ali tako se desilo".

Dugo je kružila anegdota da je Dule Savić prišao tada Boroti, svom velikom rivalu i drugu, i da mu je rekao "ako ti je za utjehu, ja ti nikad ne bih dao takav gol". 

"Da, sve se bojim da ga ne bi tako dao", nasmijao se Šestić. "Svi bi oni dali gol".

Pogledajte taj pogodak.

Šestićev gol Boroti u derbiju
Izvor: YouTube/Crvena zvezda

A da li je tačna anegdota da je taj gol toliko dugo slavio poslije utakmice (navodno danima) da ga je trener Branko Stanković za kaznu izostavio iz ekipe sa takođe nezaboravnog gostovanja Arsenalu nedelju dana kasnije?

"Nisam slavio, bio je to normalan gol, kao i svi ostali, ali nisam došao na trening. Uspavao sam se, šta je već bilo, a on (Stanković) je došao kod mene. Poslije toga sam došao na stadion i rekao mi je 'Možeš da treniraš, ali ne putuješ za London'. Bio je strog trener, prve dvije godine bilo je katastrofa, ali da nije bilo tako ne bismo ni došli do rezultata do kojih smo došli", dodao je ljubimac navijača Zvezde, u čijem je dresu bio šampion četiri puta, a potom je osvojio titulu i sa Vojvodinom.

Uskoro pročitajte kompletan intervju sa Milošem Šestićem za MONDO.

(mondo.rs/Neša Petrović) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC