• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je Grožan preživio 27 sekundi PAKLA na 800 stepeni Celzijusa - REKONSTRUKCIJA!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Fotografije sa staze u Bahreinu djeluju kao ratište ili set holivudskog filma, ali je to bila prava drama u kojoj je Roman Grožan jedva izvukao živu glavu. Nešto je do sreće, a nešto i do preventive.

 Roman Grožan nesreća rekonstrukcija požar gašenje spasio ga doktor Izvor: instagram.com/grosjeanromain/tanjug/ap/hamad mohammed

Roman Grožan je u nedjelju u Bahreinu doživio tešku saobraćajnu nesreću na trci Formule 1. Već u prvom krugu bio je u kontaktu sa Lensom Strolom, pa je njegov bolid pri ogromnoj brzini izletio sa staze i udario pravo u bankinu, a buktinja u kojoj se našlo vozilo zabrinula je sve!

Svi koji su gledali trku kraj malih ekrana zaledili su se kada su vidjeli scenu u kojoj je bolid eksplodirao, da bi nekoliko minuta kasnije odahnuli kada se Grožan pojavio u kadru.

Možda će vas zanimati

Francuski vozač iz ekipe Has bio je živ i zdrav, malo uzdrman, a svima je bilo jasno da je u pitanju bila ludačka sreća da izvuče čitavu glavu, međutim nije samo to u pitanju. Nešto je i do preduzetih mjera prije nego što je sjeo u vozilo Formule 1, ako dođe do ovakvih situacija.

Vozilo ekipe Has prepolovljeno je pri sudaru u bankinu, nastao je veliki požar, a na usporenom snimku vidjeli smo kako je Roman Grožan preskakao zapaljenu ogradu.

Odmah su mu pritrčali spasioci koji su ga gasili aparatima za požare. Ukazana mu je pomoć, prebačen je u bolnicu, a odatle se Grožan javio uz video-poruku zahvalnosti svima onima koji su brinuli za njega. Prošao je dobro, ako to tako može da se kaže, pošto je imao "samo" manje opekotine po rukama i zglobovima na nogama, pošto mu je tokom udesa spala patika.

Postavlja se pitanje, kako je Roman Grožan uspio da se spase iz buktinje, nažalost viđali smo već ovakve stvari u Formuli 1 koje su se završavale tragičnim ishodom...

Prva stvar koja je pomogla je "oreol" na bolidu koji se koristi od 2018. godine, a koji pomaže vozačima pri sudaru. Prvo su se svi bunili zbog toga, blokirao je malo pregled stanja na stazi, ali mnogi smatraju da bi spasao život Žilu Bjankiju da ga je njegov bolid imao 2015. godine.

Dobro su se pokazale i sigurnosne mjere na kojima je Formula 1 radila prethodnih godina, pa je Grožan prošao obuku kako bolid mora da napusti 10 sekundi nakon sudara, čak iako je bio u stanju šoka.

Izvor: Tanjug/Hamad Mohammed, Pool via AP

Pitanje je da li je uspio, ali španska "Marka" prenosi da je čitava drama trajala ukupno 27 sekundi i tako se Roman Grožan spasao težih posljedica. Specijalno dizajnirano odijelo može da izdrži temperaturu od 800 stepeni Celzijusa najmanje 11 sekundi, a možda je to bilo i duže jer je Grožanu bilo potrebno 15 prije nego što su spasioci počeli da ga gase.

Dakle, prošlo je tačno 15 sekundi od kada se bolid zakucao u ogradu, eksplodirao, Grožan se oslobodio iz automobila, iskočio iz bolida, prošao kroz buktinju, preskočio ogradu, a onda su spasioci počeli da ga gase - nevjerovatno!

Litre i litre goriva su se izlile iz bolida Romana Grožana, buktinja je uplašila sve u boksovima i kraj malih ekrana, a francuski vozač je uspio da istrči iz toga - kao u holivudskom filmu.

Ključni čovjek u akciji spasavanja bio je doktor Jan Roberts koji je uzeo PP aparat od Alana van der Merva i počeo je da gasi Grožana, iako je postojala opasnost da dođe do novih eksplozija u kojima su obojica mogli da izgube život.

Izvor: Tanjug/AP/Tolga Bozoglu

"Stigli smo pred prizor kakav nikad ranije nismo vidjeli, ono što se dogodilo nije nešto za što smo trenirali. Auto je bio prepolovljen, nismo ni vidjeli oba dijela od količine plamena. Sreća da je Van der Merv imao aparat za gašenje, pa smo njime ugasili dio vatre i pomogli Romanu Grožanu da izađe iz bolida", rekao je Roberts poslije sudara i dodao:

"Rekao sam mu da sjedne kad smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao u pluća udahnuti puno toksičnog dima, pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno povrijedio samo ruke i nogu, to je pravo čudo".

Ono što je zanimljivo jeste da bi ovo mogla da bude i posljednja trka Romana Grožana u Formuli 1, pošto nezvanično Has ne računa više na njega, naravno ne zbog sudara u Bahreinu.

(mondo.rs) 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC