• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONAČNO, GLAS RAZUMA SA ZAPADA: "Ne možemo tek tako nazivati ljude rasistima"

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Stručni komentator Skaj sportsa nije se priključio horu osuda

 psz-basaksehir-rasizam-skandal-sudija-liga-sampiona-izjava-majka-ricards-nije-rasista Izvor: Printscreen/YouTube

U horu povika koji optužuju rumunskog sudiju Sebastijana Kolteskua za rasizam u skandalu koji potresa svet fudbala, sa Zapada nam stiže i jedan tihi glas razuma.

Stručni komentator Skaj sportsa Majka Ričards, nekadašnji fudbaler Mančester sitija odbio je da sudiju nazove rasistom zato što je za crnca rekao da je "crn". Ričards je takođe crnac.

Možda će vas zanimati

Svet fudbala "eksplodirao" je kada je tokom utakmice Pari Sen Žermena i Bašakšehira Koltesku dva puta upozorio glavnog sudiju na ponašanje pomoćnog trenera Bašakšehira Pjera Veboa, rekavši "onaj crni". On je iskoristio rumunsku reč "negru", koja znači crn, a Vebo je burno reagovao pitavši ga "zašto si upotrebio reč 'negro'", koja je rasistička u engleskom jeziku.

Demba Ba je pitao sudiju zašto samo za crnca govori da je crn, a za belce ne govori "onaj beli", nego "onaj momak".

Nakon toga je izbila svađa, a svi igrači su napustili teren u 14. minutu, kada se incident desio. Ovaj potez naišao je na salve odobravanja zapadnih medija i fudbalera, a među prvima se oglasio i turski predsednik Redžep Erdogan.

Ipak, u horu glasova moglo se čuti i usamljeno drugačije mišljenje.

"Demba Ba je imao pravo da kaže svoje mišljenje. Mislim da je ceo problem u društvu, jer svi misle da je sudija hteo da izdvoji nekoga zato što je drugačiji. Ali, da izigravam đavoljeg advokata, jako je teško, jer ako smo u sobi kao što smo mi sada i neko kaže 'crna osoba' ili 'onaj crni' za mene, ne bih se naljutio. Lako je optuživati bez predznanja šta se desilo", rekao je Ričards.

On nije rekao ni da je sudija nevin, već da treba videti sve strane pre osude.

"U Rumuniji reč 'negru' znači crn. Teško je. Problem sa rasizmom je taj kad se desi rasistički trenutak, mi ga ne obrađujemo, a onda dođe situacija koja možda i jeste, možda i nije rasistička, a to su različite stvari. Tako da ne smemo pretpostavljati rasizam samo zbog onoga što je rekao", objasnio je Ričards.

SAD i Zapadna Evropa prošli su ove godine velike nerede i demonstracije u suočavanju sa svojom rasističkom i kolonijalnom prošlošću, ali tu je sada nekako ubačena i Rumunija, koja nikada nije imala kolonije po Africi, niti držala robove.

Posebno treba istaći da se pojavio snimak u kome neko sa klupe govori pred sudijom da su u njegovoj zemlji "Rumuni – 'cigani'".

Erdogan je, inače, prvi podržao igrače Bašakšehira, što i nije čudno. Njegova slika nalazi se u predvorju trening centra, tim igra u narandžastom i plavom, bojama Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP), dok je predsednik kluba Goksel Gumusdag nekadašnji funkcioner AKP-a i povezan je Erdoganom putem braka.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC