• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Diplomirao sa Vidićem, radio sa Klopom, bio pomoćnik Biliću – sada vodi Borusiju Dortmund!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Novi trener "milionera" vodi porijeklo sa ovih prostora, a ima zanimljivu prošlost.

 Ko je Edin Terzić trener Borusija Dortmund Jirgen Klop Slaven Bilić Nemanja Vidić Izvor: DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Nakon šokantnog poraza 1:5 od Štutgarta na Vestfalenu uprava Borusije Dortmund odlučila je da je Lusijan Favr potrošio sav kredit.

Umjesto novog ugovora koji se pominjao prethodnih dana uručen mu je otkaz, a na njegovo mjesto postavljen je pomoćnik Edin Terzić.

On bi taj posao, kako je zvanično objavila Borusija Dortmund, trebao da obavlja do kraja sezone, međutim, za očekivati je da u međuvremenu "milioneri" pronađu trajno rješenje.

Dok se to ne desi, prezime novog trenera Borusije, zbog ovog "ić“ odjeknulo je u ušima ljubiteljima fudbala sa ovih prostora.

Iako Edin Terzić nije rođen na ovim prostorima, već u njemačkom Mendenu 1982. godine on vodi porijeklo sa Balkana, pošto mu je majka iz Osijeka, a otac iz BiH.

"Glava mi je njemačka, srce balkansko, a jezik nešto između. A po nacionalnosti sam – čovjek", rekao je Terzić jednom prilikom za hrvatske medije.

 Kao igrač nije napravio neku karijeru, pošto je igrao tek za niželigaša Vatenšajd, umjesto toga posvetio se trenerskom poslu i u međuvremenu diplomirao sportske nauke na Univerzitetu u Bohumu.

Trenersku karijeru počeo je kao pomoćnik u U19 selekciji Borusije Dortmund, potom je radio kao pomoćni trener i u drugom timu "milionera, i U17 kategoriji, a samostalno je vodio kadetsku U16 ekipu.

Uprkos činjenici da je dosad radio samo kao pomoćnik ima prilično zanimljivo iskustvo pošto je radio sa nekoliko poznatih imena.

Najveće je naravno Jirgen Klop, za kojeg je Terzić u Borusiji radio skauting koji je njegova uža specijalnost.

Za sadašnjeg trenera Liverpula gledao je po 500 utakmica godišnje i stvorio zavidnu bazu podataka o igračima, ali sam ističe da skauting nije posao jednog čovjeka već tima ljudi.

"Nikad samo jedan skaut ne gleda nekog igrača, nego pet različitih skauta na pet različitih utakmica; deset očiju i pet glava bolje vidi", govorio je Terzić.

U Evropi praktično da i nema ozbiljnijeg igrača čije karakteristike, vrline, mane i ponašanje na terenu ne poznaje Terzić, a upravo zbog toga Slaven Bilić doveo ga je svojevremeno u stručni štab reprezentacije Hrvatske i za njega je tokom Evropskog prvenstva 2012. radio analize.

Hrvatski stručnjak očigledno je bio više nego zadovoljan Terzićem, pa ga je vrbovao u svoj stručni štab i kada je preuzeo engleski Vest Hem.

Nakon što je Biliću uručen otkaz i Terzić je automatski napustio "čekićare“ i nastavio da radi sa Bilićem u turskom Bešiktašu, a u međuvremenu je i stigao i do UEFA Pro licence.

Edukaciju za UEFA Pro trenera završio je u organizaciji engleskog FA, a zanimljivo je da je diplomirao zajedno sa Nemanjom Vidićem, Nikijem Batom, Dejvidom Džejmsom...

Edin Terzić svoj samostalni debi na klupi Borusije Dortmund imaće već u utorak na gostovanju u Bremenu protiv Verdera, ali to neće biti prvi put da vodi "milionere" u Bundesligi.

Naime, u odsustvu tada bolesnog Lusijena Favra, zajedno sa Manfredom Stefesom vodio je Borusiju Dortmund u februaru 2019. u vjerovatno "najluđoj" utakmici ekipe iz Dortmunda prošle sezone.

Borusija je vodila tada 3:0 protiv Hofenhajma, ali je ekipa Julijana Nagelsmana na kraju stigla do 3:3 i osvojila bod na Vestfalenu.

Jednom prilikom kada je bogati član uprave Bešiktaša obećao da će mu kupiti "roleks" ako postanu šampioni Turske Terzić mu je odgovorio: "Ne treba meni vaš sat, nego vrijeme".

Vremena sada ima, vidjećemo kako će da ga iskoristi na klupi Borusije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC