• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odgovor asu Barselone iz Kine: Nisi u pravu, ne radimo to! Hajde da razgovaramo...

Autor Dragan Šutvić

Čuo je ozbiljne optužbe i raskinuo ugovor. Sada mu je stiglo obrazloženje...

 Grizman Huavej odgovor Izvor: Tanjug/AP/Joan Monfort

Kineska kompanija Huavej želi da razgovara sa fudbalerom Barselone Antoanom Grizmanom o njegovoj odluci da prekinu saradnju zbog, kako je naveo, osnovane sumnje da taj tehnološki gigant doprinosi represiji nad Ujgurima, pretežno muslimanskom manjinom u Kini.

Možda će vas zanimati

Grizman je reklamirao pametne telefone kompanije Huavej, ali je prošlog četvrtka prekinuo partnerstvo zbog, kako je rekao "ozbiljnih sumnji" da je ta kompanija testirala softver koji prepoznaje lica Ujgura, sa namjerom da pomogne vlastima u Pekingu u nadzoru te etničke grupe.

Huavej je odgovorio pozivom Grizmanu na razgovore tokom kojih bi se upoznao o radu "na najvišem nivou, unutar kompanije" na rješavanju pitanja ljudskih prava, jednakosti i diskriminacije.

"Huavej se protivi diskriminaciji svih vrsta, uključujući i upotrebu tehnologije za vršenje etničke diskriminacije. Ne razvijamo ili prodajemo sisteme koji identifikuju ljude prema njihovoj etničkoj grupi i ne odobravamo upotrebu naših tenologija za diskriminaciju i ugnjetavanje članova bilo koje zajednice", navodi se u saopštenju kompanije Huavej.

Grizman je prošle nedjelje pozvao Huavej da odbaci optužbe, osudi represiju nad Ujgurima i da iskoristi svoj uticaj da poboljša ljudska prava.

"Nismo i nikada nećemo podržati upotrebu tehnologije za diskriminaciju ranjivih ili marginalizovanih grupa", naveo je Huavej.

Izvor: Tanjug/AP/Joan Monfort

Istraga agencije Asošiejted pres pokazala je da kineske vlasti koriste drakonske mjere kako bi znatno smanjile natalitet Ujgura i drugih muslimanskih manjina u zemlji.

Kina se prethodnih godina našla na udaru optužbi da više od milion ljudi, Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina u regionu Sinkjang, drži u kampovima koji su nalik zatvorima.

Kineske diplomate tvrde da Peking ne drži političke zatvorenike i insistiraju da ti kampovi pružaju ljudima profesionalno obrazovanje.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC