• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kada je Jugoslavija zaustavila Brazil: Džaja i Pele su tresli mreže, a "evropski Brazilci" plesali u Riju!

Autor Dragan Šutvić

Bilo je to na današnji dan prije 52 godine.

 Fudbal Jugoslavija Brazil 3 3 1968. Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Prije 52 godine, Jugoslavija je bila u nekom sasvim drugom svijetu. Država je polako napredovala i bližila se svom vrhuncu iz 1970-ih godina, dok je domaći fudbal bilježio velike uspjehe.

Samo dvije godine ranije, Partizan je igrao finale Kupa šampiona protiv Real Madrida, dok je u "varljivo" leto 1968. godine, Jugoslavija postala vicešampion Evrope po drugi put u svojoj istoriji.

Možda će vas zanimati

Isprečila se tada Italija u onom ponovljenom finalu za koje mnogi i danas tvrde da je sudija "pokrao" Jugoslaviju, a pred kraj te godine, odigrala se jedna spektakularna utakmica.

Lokacija - Rio de Žaneiro. Jugoslavija je gostovala moćnom Brazilu, svetskim šampionima iz 1962. godine, a na meču je viđeno čak šest golova.

Jugoslavija je tog 17. decembra 1968., na današnji dan prije 52 godine, odigrala 3:3 protiv "selesaa" u meču u kojem je sve vrvilo od svetskih fudbalskih zvijezda.

Selektor "Plavih" bio je Rajko Mitić, a na teren je poslao sljedećih 11 igrača: Ivan Ćurković, Rudolf Cvek, Branko Gračanin, Miroslav Pavlović, Kiril Dojčinovski, Dragan Holcer, Metodije Spasovski, Rudolf Belin, Vahidin Musemić, Jovan Aćimović, Dragan Džajić. Sa klupe su ulazili još i Anđelko Tešan i Josip Bukal.

Brazil je bio favorit, a kako i ne bi bio kada Ajmore Moreira na teren poslao moćan tim: Pikaso, Karlos Alberto, De Freitas, Dijas, Everaldo, Žerson, Rivelino, Tostao, Lemos, Edu i Pele.

Izvor: MN PRESS - ARHIVA

Uprkos tome, Jugoslavija je povela već u 7. minutu, a strelac je bio debitant Metodije Spasovski, slavni vezista Vardara. Na poluvrijeme se otišlo s neriješenim rezultatom, pošto je Karlos Alberto u 39. minutu izjednačio za 1:1.

U drugom poluvremenu su se uzbuđenja ređala na stadionu u Riju.

Jugoslavija opet povela, a strelac je bio Dragan Džajić već u 48. minutu. Na gol najboljeg jugoslovenskog fudbalera svih vremena odgovor je imao jedan od najboljih u istoriji - Pele je u 60. minutu postavio na 2:2.

Već u 66. je bilo 3:2 za Brazilce, kada je rezervista Baba donio preokret. Činilo se da će Brazil upisati pobjedu protiv "Plavih", ali u 90. minutu meča legenda Željezničara Josip Bukal donosi izjednačenje reprezentaciji Jugoslavije.

Ta reprezentacija Brazila je godinu i po dana kasnije osvojila treću titulu prvaka svijeta na poslednja četiri Mundijala, dok je evropski vicešampion Jugoslavija propustio da se plasira u Meksiko...

Brazil - Jugoslavija 3:3, 17. decembar 1968.
Izvor: YouTube/jogosdobrasil

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC