• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda ne strepi od Milana, radujemo se tom meču! MONDO intervju sa predsjednikom crveno-bijelih!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Pod njegovim rukovodstvom crveno-bijeli i te kako znaju formulu za uspjeh. Predsjednik Crvene zvezde Svetozar Mijailović za MONDO je govorio o uspešnoj sezoni, ali i problemima kroz koje je klub prolazio...

 MONDO intervju Svetozar Mijailović predsjednik FK Crvena zvezda Izvor: MN PRESS

(piše: Tamara Ranković - mondo.rs)

Svetozar Mijailović bio je predsjednik Skupštine slavnog beogradskog kluba kada su crveno-bijeli osvojili Kup evropskih šampiona 1991. godine, a danas je na čelu Upravnog odbora u trenutku kada za klub igra generacija koju mnogi porede sa čuvenom koja je pokorila Bari.

Stadion "Rajko Mitić" već četiri godine unazad učestalo je domaćin velikim evropskim timovima, a novo Zvezdino proljeće u Evropi obeležiće utakmica sa Milanom.

Možda će vas zanimati

Uz evropske uspjehe, crveno-bijeli navijačima mame osmehe i prvim mestom u domaćoj ligi, a sve to mirno posmatra Svetozar Mijailović koji je Crvenoj zvezdi očigledno taličan.

U intervjuu za MONDO, Mijailović je uporedio periode Vladana Milojevića i Dejana Stankovića na klupi Crvene zvezde, kako gleda na duel sa Milanom, ali je govorio i koje su sve probleme korona virus i povrede donijeli crveno-bijelima u prethodnom periodu.

STANKOVIĆ ILI MILOJEVIĆ? OBOJICA!

Izvor: FK Crvena zvezda/Twitter/printscreen

Dejan Stanković uspio je u svojoj prvoj sezoni kao trener Crvene zvezde da donese titulu, ali kako je to govorio - bar "pola" je zasluga Vladana Milojevića.

Uspio je Milojević za dvije i po godine da Zvezdu dva puta uvede u Ligu šampiona, jednom i do proljeća u Ligi Evrope, a u amanet Stankoviću ostavio je lijepu prednost na tabeli koju je potom iskoristio i došao do prvog pehara u karijeri.

Nije uspio da donese het-trik učešća u Ligi šampiona, ali...

"Nezahvalno je porediti, bitna je jedna stvar, klub treba posmatrati u kontinuitetu, ono što radi i šta mu je bila politika", počeo je razgovor za MONDO Svetozar Mijailović.

"Treneri su ti koji u skladu sa ciljevima kluba izvršavaju dogovorenu politiku", .

"Za vrijeme Milojevića ekipa je napravila izvanredan sportski rezultat koji je ušao u Zvezdinu istoriju i upisan je zlatnim slovima. Što se tiče Stankovića, u sezoni otkad je trener, napravio je takođe značajan sportski rezultat koji je u kontinuitetu sa onim što smo postigli u prethodnom periodu", naveo je predsjednik Upranog odbora crveno-bijelih, a zatim istakao da su svi treneri koji su tu bili od 2014. godine od izuzetnog značaja za napredak Crvene zvezde.

"Vrijeme izlaska iz krize od 2014. je nešto čemu su doprinijeli svi timovi i stručnjaci, Lalatović, Grof Božović, svi su dali doprinos u vraćanje Zvezde na staze u kojima teži da bude od nastanka, da bude najbolja i ima dobre rezultate u Evropi", istakao je Mijailović.

LIGA ŠAMPIONA JE LIGA ŠAMPIONA...

VLADAN MILOJEVIC, MARKO PANTELIC potpredsednik FSS i DEJAN STANKOVIC trener i MILAN BORJAN fudbaler Crvene Zvezde na proslavi titule sampiona Srbije na stadionu Rajko Mitic, Beograd 20.06.2020. godine Foto: MN PRESS / Ivica Veselinov
Izvor: MN PRESS

Dve uzastopne Lige šampiona beogradskom klubu nisu donijeli samo procvat u koeficijentu (trenutno su u 50 najboljih klubova Evrope) već su obezbeđena i značajna materijalna sredstva od kojih je klub sanirao dio dugova i mogao da ulaže u tim.

Predsjednik kluba smatra da je sportski uspeh u Ligi Evrope od izuzetnog značaja, ali da ostaje žal za svim što bi donijelo učešće u Ligi Šampiona.

"Što se tiče sportskog rezultata mi smo zadovoljni, ali da su drugačije okolnosti bile - plasman dalje u Ligi šampiona doneo bi značajniji prihod od ovog koji smo postigli", priznaje Mijailović i detaljno ističe koliko bi klub profitirao.

BARI 1991!

"Vrhunski uspjeh evropske i svjetske titule 1991. ne bi trebalo upoređivati sa bilo čime, ali ako razmatramo sadašnje stanje u fudbalu u svijetu i Evropi ovo jeste stvarno nešto što može da se meri sa tim rezultatom", rekao je Mijailović.

"Sam ulazak u Ligu šampiona donosio je znatno veće prihode i to je nešto što mi možemo da upoređujemo...",kazao je Mijailović, pa potom zastao.

"Ipak, mjeriti se sa ovom elitom u sportskom pogledu i nije tako jednostavno", dodao je Mijailović koji ipak na kraju ističe da je za crveno-bijele važno da održavaju kontinutitet u Evropi.

"Sa sportskog stanovištva rejting koji smo postigli i koeficijent koji je uvećan pomogli su nam da budemo među 50 najuspješnijih klubova što nam omogućava da lakše možemo da igramo grupne faze evropskih takmičenja iz prostog razloga što ćemo do same završnice kvalifikacija i da se tretiramo kao klub koji se sastaje sa nižim klubovima u Evropi", istakao je Mijailović.

"ROSONERI" OPET U BEOGRADU!

Zvezda je osvojila čak 11 bodova tokom jeseni u Ligi Evrope i kao drugoplasirana je s nestrpljenjem čekala žrijeb u Nionu. Pričao je Stanković da bi volio za početak rivala s kojim može da se nosi, a onda je iz kuglice izvučeno - Milan!

Odmah su se svi prisjetili međusobnih duela iz 1988. i 2006. godine, pa se tako broje dani do novog susreta bivših evropskih prvaka.

"To će biti jako dobra evropska predstava za ovaj klub, pokušaćemo sve u okviru onoga što će trener Stanković i njegov tim da pripreme za tu utakmicu", rekao je Mijailović koji je svjestan da je rival velikan fudbalske scene.

"Suprotstavićemo se timu koji je lider Serije A, ali bogato je iskustvo Zvezde sa Milanom, ja se nadam da ćemo sve učiniti da dostojno predstavimo srpski fudbal".

Očekivanja?

"Sportski je nadati se da možemo i veliki Milan da prebacimo i preskočimo, ali momci će na terenu reći da li smo u mogućnosti ili ne", naglasio je, ali i pomenuo nešto što će sigurno da obraduje navijače.

"Ako se mjeri sa kojim smo sve timovima na našem stadionu odmjeravali snagu, a i sa strane, možemo da očekujemo dobru utakmicu. Bitno je da se zaključi da smo došli u poziciju da se srećemo sa velikanima, ne strepimo od te utakmice, naprotiv - radujemo se", u svom stilu, smireno je govorio Mijailović iako je riječ o velikom susretu.

ČUDNA GODINA, KORONA I POVREDE

Izvor: MN PRESS

Crvenoj zvezdi je kao i mnogim drugim klubovima bilo teško da izađe na kraj sa pandemijom koju su pratili pozitivni nalazi fudbalera, ali i povrede usljed visokog ritma utakmica.

Svetozar Mijailović pohvalio je rukovodstvo čija su primanja smanjena usljed epidemjije korona virusa, ali nije krio da su ih povrede ometale tokom cijele sezone, pa su bez obzira na brojna nedaća uvijek uspjevali da pronađu rješenje.

"Korona zlo je pogodilo cijeli svijet, sponzorstva, tranfsere, sve što karakteriše savremeni fudbal je drastično pogođeno ne samo u Zvezdi nego u cijelom fudbalskom svijetu", naveo je predsjednik Crvene zvezde.

"Priihodi koje smo ostvarivali u periodu prije korone ne mogu da se porede ni po jednom osnovu sa prihodima koje smo ostvarili u vrijeme korone, imamo tim koji je projektovan za evropsku scenu, shodno tome vrijednost tima je morala da se prilagodi", dodao je.

"Došlo je do restrikcije, menadžemnet i trener prepolovili su primanja, značajno je smanjena plata fudbalerima, izašli su svi u susret da se prevaziđe ta situacija".

"Dakle, odgovorili smo na jedan način finansijskom izazovu i postigli sportski rezultat koji može da se upiše zlatnim slovima u istoriju Crvene zvezde", ponosan je Mijailović.

Srećan je što su u klub došla nova imena (Bakajoko, Srnić...), ali se ipak nada da će fudbaleri koji nisu na terenu uskoro moći da istrče.

"Sportski sektor planski radi na pojačanjima, za naše uslove imamo jako dobar tim. Da nas nisu poremetile povrede ne bi mnogo ni razmišljali o novim igračima, ali se nadam da će se za proljećni dio osposobiti ljudi koji su iznijeli sve ovo do sada".

Primarni cilj ostaje isti.

"Nama je osnovni cilj svake godine da zadržimo ovu prednost i osvojimo šampionsku titulu", sa osmijehom je govorio Mijailović jer ako zbog nečega može da bude miran - to je prednost koju u domaćem šampionatu crveno-bijeli drže.

Trenutno bježe devet koraka najvećem rivalu Partizanu i jurcaju na četvrtu uzastopnu titulu.

ŽELJE ZA 2021. GODINU...

Izvor: MN PRESS

Svetozar Mijailović je od 2014. godine u Crvenoj zvezdi i počeo je drugi predsjednički mandat u slavnom beogradskom klubu. Želje koje on ima do danas su ostale iste - jaka ekipa, veliki uspjesi i ono što uvijek pominje više članskih knjižica.

"Moja želja je da uvijek imamo jak tim, to je osnovni generator svega što se u Zvezdi dešava".

"Promijenio bih jednu stvar, a to je da broj članova koji imaju Zvezdinu knjižicu poraste na 50.000 što je kapacitet stadiona. To mi je želja u koju vjerujem jer je Zvezda velika porodica", završio je Mijailović.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC