• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rusija mi nije ni na kraj pameti, čekam poziv Srbije": Miladinović za MONDO o probi u Zvezdi, "novom Peleu" i Kokorinu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Štoper iz Ćuprije je za MONDO otkrio pozadinu priče o njegovoj navodnoj želji da zaigra za reprezentaciju Rusije.

 "Rusija mi nije ni na kraj pameti, čekam poziv Srbije": Ivan Miladinović za MONDO o probi u Zvezdi Izvor: Profimedia/Mnpress

Soči je hit ruskog prvenstva, a dobre igre Ivana Miladinovića u srcu odbrane ekipe sa Crnog mora donele su mu veliku medijsku pažnju.

Ruski "Sport Ekspres" je preneo da Miladinović  čeka ruski pasoš i da želi da zaigra za nacionalni tim te zemlje.

Možda će vas zanimati

U razgovoru za MONDO ovaj 26-godišnji momak iz Ćuprije otkriva da on nešto tako nikada nije rekao i da su njegove reči tendenciozno protumačene.

"Ja sam davao intervjue, ali vidim da su oni dosta dodavali, da su izokretali puno toga. Od sada bilo koji ruski novinar da me zove, samo slušalica na crveno i ne javljam se. Mogu da pišu šta hoće, ne dajem im intervjue više i to je to“, rekao je na početku razgovora za MONDO Miladinović i otkrio šta se zapravo desilo i kako je preneta informacija da on čeka poziv selektora Čerčesova.

"Ja pričam dobro ruski, ali ima nekih njihovih pitalica koje ja baš najbolje ne razumem, pa su oni to iskoristili. Pitali su me za pasoš, ja sam rekao da se nikada ne bih odrekao našeg pasoša. Ako bi moglo da se dobije dvojno državljanstvo možda, zašto da ne. Onda se ne bih vodio kao stranac u Rusiji, imao bih puno mogućnosti. Oni su to malo iskoristili, malo nafilovali, šta da radimo."

Iako je tri godine u Rusiji i sa Sočijem pravi zapažene rezultate, za Miladinovića postoji samo jedan nacionalni tim čiji poziv čeka.

"Tu sam tri godine, a u da bi mogao da dobiješ pasoš u Rusiji moraš minimum pet godina da živiš ovde. Ja nisam ni blizu toga, a imam još šest meseci ugovora sa Sočijem. U pregovorima sam sa njima, ali imam i puno ponuda van Rusije koje su interesantne. Ni na kraj pameti mi nije reprezentacija Rusije. Naravno da čekam i da bi mi čast bila da dobijem poziv reprezentacije Srbije, ali svestan sam da je jaka konkurencija. Ima tu prostora da se napreduje, da se dobije poziv, naravno da nikada neću odustati od toga", iskren je Miladinović.

On je počeo karijeru u Jagodini, ali se u omladinskim selekcijama za njega interesovala i Crvena zvezda. Zapravo je u jednoj školi crveno-belih počeo da igra fudbal.

"Ja sam tad trenirao u privatnoj školi Crvene zvezde. Oni su tako s vremena na vreme slali nekoliko igrača u Beograd u Zvezdu na probu. Bio sam na probi, na "Marakani" u petlićima, ali ostalo je na tome da ćemo se čuti, ostati u kontaktu.To je kratko trajalo i moj tadašnji trener se preselio u Jagodinu i pozvao me da pođem sa njim. Posle sam krenuo da igram u Jagodini u mlađim kategorijama, pa posle i za prvi tim", priča nam Miladinović.

Visok je 189 centimetara, izuzetno fizički jak i rano je fudbalski sazreo. Već sa 17 je dobio šansu da igra seniorski fudbal. Jagodina ga je poslala na kaljenje prvo u svoju ispostavu Tabane, a kasnije u Slogu iz Kraljeva.

"Tabane je bilo srpska liga, sa 17 godina sam igrao tu pola godine. Posle toga sam pola godine bio u Slogi iz Kraljeva i igrao drugu ligu. Onda sam krenuo da igram za Jagodinu, gde sam nastupao u Superligi i Prvoj ligi".

Povremeno je trenirao sa klubom u sezoni kada je Jagodina ostvarila svoj najveći uspeh i osvojila kup, a imao je priliku da zaigra i sa Fredijem Aduom! Momak koji je nekada bio predstavljan kao "novi Pele" je u jednom trenutku stigao i do Jagodine...

"Sećam se, bio sam tu, bili smo na pripremama zajedno. Jako kratko se on tu zadržao, nije nešto ni igrao. Ponašao se kao svetska zvezda, ali igrački, na terenu nije to pokazivao", otkriva nam Miladinović.

Izvor: MN PRESS

Prvu sezonu u kojoj je bio punopravni član seniorskog tima Jagodine igrao je u Superligi, a onda su "ćurani" sa njim u srcu odbrane dve sezone proveli u Prvoj ligi Srbije. Svojim kvalitetom je morao da se vrati u najviši rang. Dobio je poziv od Milana Đuričića Đumija i otišao u Radnički iz Niša. 

"Igrao sam dobro, puno stvari sa naučio od Đumija. Jako kvalitetan čovek, ako ne i jedan od najboljih trenera sa kojima sam sarađivao. Kasnije je on otišao i došao je Dragan Antić. Nisam se slagao sa njim i ja sam tražio da idem iz kluba. Dogovorio sam se sa upravom kluba da idem, iako nisam imao ništa dogovoreno. Dobio sam papire, a posle nekoliko dana su mi izašle tri ponude", otkrio je on.

Jedna od tri ponude stigla je iz Rusije, a Sočiju ga je preporučio nekadašnji fudbaler Jagodine, Voždovca i nekoliko ruskih klubova Nikola Valentić.

"Rekao mi je da odem tamo iako je u pitaju druga liga. Imao sam ponude iz Portugala i Mađarske ali došao sam ovde i može se reći da sam pogodio. Ušli smo prve godine u Premijer ligu, sad smo već dve sezone tu. Ovde je prelepo, nikad nije hladno, grad je na moru, do decembra je moglo da se kupa napolju. Sve je lepo i novo jer su nedavno ovde održane i Olimpijske igre", prepričava nam svoj doživljaj Sočija Miladinović.

Jedna od prvih zapaženih partija u dresu Sočija došla je na najdaljem gostovanju koje evropski fudbal može da ponudi. U septembru 2018. godine Soči je gostovao ekipi SKA u Habarovsku, sibiskom gradu 9.000 kilometara udaljenom od obale Crnog mora.

"To je bilo moje najdalje putovanje. Leteli smo 12 sati do Habarovska. Zamisli letiš 12 sati kroz jednu zemlju! Sreća pa sam dao taj gol, igrali smo nerešeno, vratili smo se neporaženi. Bar nije džabe bio toliki put", priseća se svojih početaka u Rusiji Miladinović.

Sledeće sezone tim je igrao u najvišem rangu takmičenja u Rusiji, a najveće pojačanje bio je Aleksandar Kokorin. Dugogodišnji reprezentativac Rusije je odradio zatvorsku kaznu, a prve minute na terenu posle skandala odradio je zajedno sa štoperom iz Ćuprije u dresu Sočija.

"Znam da je imao taj skandal, da je bio u zatvoru godinu i po dana, ali ja nisam stekao takav utisak o njemu za pola godine koliko je igrao sa mnom. Totalno drugi dečko, povučen, ne znam šta se desilo te noći. Staložen kao čovek, a igrački je zaista fantastičan", navodi Miladinović.

U sezoni kada se Soči borio za opstanak u Evropi Miladinović je postigao jedan od ključnih golova, Doneo je tri boda svom timu u meču sa Rubinom pogotkom glavom u 91. minutu.

"Trenutno mi je to najveći momenat u karijeri. Pogotovo što je bio gol za pobedu i nama vrlo bitna tri boda. Koliko se sećam, još uvek je bilo ljudi na stadionu, tako da su emocije bile fantastične", priseća se fenomenalnog gola na asistenciju Noboe srpski štoper.

Golom Ivana Miladinoića tim Sočija je došao do tri boda.
Izvor: Youtube/Russian Premier League

Kada je došao u klub igrao je drugi rang takmičenja. Sada su serijom sjajnih rezultata stigli do četvrtog mesta Premijer lige. 

"Prošle ekipe je tim bio nov, sa mnogo novih igrača, nismo svi bili na pripremama zajedno, trebalo je to da se uigra. Prva polusezona je bila jako loša, ali u drugoj polusezoni i u tekućoj polusezoni smo skupili mnogo bodova. Nismo izgubili 16 utakmica kući", naglašava Miladinović, koji veruje da ovaj tim može da se plasira u Evropu.

"Smatram da možemo u Evropu. Možemo da budemo u prvih pet ili šest na tabeli i da sledeće godine izborimo kvalifikacije za Evropu. U dobroj smo seriji, sad je bitno da prođemo dobro pripreme i da nastavio gde smo stali", ističe stameni momak iz Ćuprije.

Sa 26 godina za njega tek dolaze najbolje godine u karijeri, a ističe da je u životu sve stekao teškim radom i velikim zalaganjem. Ipak, brzo je otišao iz Srbije i navijači na ovim prostorima ga nisu zapamtili. Na kraju kaže da bi voleo da se vrati, ali da se to neće desiti uskoro.

"Naravno da bih voleo da se pred kraj karijere vratim i da odigram još malo tamo. Za sada nemam nikakvih planova, ja volim da sve ide svojim tokom", završava svoju priču Ivan Miladinović. 

Sada mu preostaje narednih šest meseci da izbori novi ugovor u Sočiju ili da odigra što bolje kako bi promenio sredinu i otišao u neki još jači klub. 

Bilo kako bilo, Srbija ne mora da brine. Ukoliko dođe poziv, Ivan Miladinović će se odazvati, jer je njegov san da zaigra za svoju zemlju. 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC