• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je ponovo stvoren moćan Milan: Svaka čast Ibri i Pioliju, ali "mozak" je čovjek koji je otkrio Mbapea!

Autor Dragan Šutvić

Ovaj čovjek je promijenio način razmišljanja u italijanskom gigantu.

 ac-milan-liga-evrope-fk-crvena-zvezda-paolo-maldini-zofri-monkada-skauting-sluzba Izvor: Tanjug/AP/Antonio Calanni

Prethodnog leta u Milan je stigao Sandro Tonali, jedan od fudbalera u koje se ‘’kune’’ fudbalska Italija. Ima tek 20 godina i mnogi misle da će narednih sezona biti najbitniji deo nacionalnog tima, pa poređenja sa Pirlom uopšte nisu neumesna.

Šest mjeseci prije njega na “San Siro” je stigao i Ibrahimović, još ranije Benaser, Ernandez i Salemakers, što je uz ostanak Điđija Donarume i Alesija Romanjolija stvorilo Milan šampionskog kova.

Možda će vas zanimati

Ali, prije svega toga, u klub je došao čovjek sa vizijom - Žofri Monkada (33). Nekadašnji šef u skauting službi Monaka, promijenio je u saradnji sa legendom kluba i sadašnjim direktorom Paolom Maldinijem način na koji se dovode pojačanja u Milan, utvrdivši prije svega prepoznatljivi DNK koji je neophodan za igrača “rosonera”.

Čovjek koji je napravio čudo sa Monakom, gdje je "osjetio" igrače poput Kilijana Mbapea, Hamesa Rodrigeza ili Bernarda Silve - sada "majstoriše" na Apeninima. Jedan od njegovih najboljih pogodaka je Teo Ernandez, koga je uzeo iz madridskog Reala gdje je bio treće, ako ne i četvrto rješenje, pa je o njemu i ostalim igračima koje je "namirisao" od dolaska u zimu 2018. godine pričao u jednom podkastu.

"Njega znamo iz Atletiko Madrida, kada je bio dio timova do 17 i 19 godina u njihovoj akademiji. Posao koji traje četiri ili pet godina, toliko smo ga pratili. Prilika za dolazak se ukazala kada je imao male probleme u Realu, a šansu u prvom timu dobio Ferlan Mendi’", otkriva Monkada.

Glavni čovek u Milanovoj skauting službi je prepun riječi hvale za igrača koji je lako, u samo nekoliko mjeseci ove sezone, postao jedan od najboljih bekova Evrope.

"On je voz. Uništava cijelu lijevu stranu, to je moderan bek kakvi će svi morati da postanu. Želimo takve igrače. Pratili smo ga u Atletiku, Real Madridu, na pozajmici u Real Sosijedadu i iznenadilo nas je što nismo imali jaku konkurenciju kada smo ga dovodili", govori Žofri Monkada, prezadovoljan urađenim poslom.

Teo je tek jedan od dijelova slagalice u timu iz Milana. Većina ovog tima formirana je nedavno, dolascima igrača sa raznih strana svijeta. Jedan od najboljih poslova koje je skauting služba Milana obavila posljednjih godina je dolazak Simona Kjera. Iskusni defanzivac je u nekoliko prethodnih klubova bio osporavan, ali je na San Siru brzo stekao autoritet i ubijedio navijače da je dobar izbor.

Skauti su ga izabrali među desetinama ponuđenih štopera. Bio im je potreban iskusan igrač koji shvata taktički fudbal kakav se gaji u Italiji, čovjek koji govori jezik i može da se uklopi u stil igre trenera Stefana Piolija, čovjeka koji je stigao samo nekoliko meseci ranije.

Jens Peter Hauge

''Bili smo zaključani, nije moglo da se putuje. Bilo mi je dosadno i gledao sam snimke. Primijetio sam ga, počeo da se raspitujem, želio sam da ga vidim uživo i nakon meča protiv Bodo/Glimta smo ga kupili'', objasnio je Monkada transfer mladog Norvežanina.

Danas je skauting služba ponosna na dovođenje danskog defanzivca koji je u ovoj sezoni i pored dvije povrede već odigrao 24 meča. Donio je stabilnost i smirenost mladoj odbrani, pravi je dodatak svojim iskustvom, a od Sevilje je kupljen za samo tri i po miliona evra.

’"Analizirali smo njegove mečeve u Atalanti i pokušali da vidimo da li postoji još igrača koji u Bergamu nisu uspjeli, a bili su odlični u drugim timovima. To je slučaj sa njim. Tražili smo lidera i dobili smo ga. Ibrahimović je promijenio mnoge stvari u našem klubu dolaskom, ali verujte, Simon takođe ima veliki uticaj na promjene u klubu", rekao je Monkada.

Dugogodišnje skautiranje igrača daje rezultate za Milan, a jedan od najboljih primjera za to je Rafael Leao. Portugalski fudbaler je stigao iz Lila, ali ga Monkada poznaje iz Sportingove akademije, gdje su njegovi trener tvrdili da je bolji od Kristijana Ronalda.

’’Kada nam nije išlo baš sjajno, on je pravio dobre stvari u timu. Imao je neke zanimljive utakmice kod Đampaola. Kasnije je stigao Ibrahimović, Rafael je bio povrijeđen i Pioli ga je vidio na terenu u drugačijim ulogama. Dobro smo ga znali iz Sportingove akademije i to je jedan od razloga zašto smo ga doveli. Može da igra kao napadač, po bokovima, čak i kao ofanzivni vezni. Pioli ga koristi na različite načine i on je veoma bitan za nas", objašnjava šef skautinga.

Nakon što je Žofri Monkada otkrio kako se Milan pojačava isključivo igračima koje prati po nekoliko godina i na osnovu tog vremenskog perioda procjenjuje da li su dovoljno dobri za najviši nivo evropskog fudbala, Italijani su doveli još nekoliko igrača. U zimskom prelaznom roku je stigao Mario Mandžukić koji je čitavu polusezonu bio slobodan igrač, a na pozajmicama su Fikajo Tomori iz Čelsija i Suliho Meite iz Torina.

O njihovim transferima će više priče biti narednog ljeta, kada se klub uvjeri u kvalitete, ali već sada se može reći da su digli kvalitet tima na viši nivo, a dovedeni su prije svega jer je Milan u trci za šampionski pehar u Italiji i Ligi Evrope.

Do pre samo nekoliko godina pravili su nevjerovatne kikseve na "pijaci", sjetite se samo Gonzala Iguaina ili Andree Silve, ali ovo je neki skroz drugi Milan.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC