• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dejanov najveći rival je Milan: Plesao po ''San Siru'' i ponizio golom iz kornera, ali je skor ''debelo u minusu''!

Autor Dragan Šutvić

Mladi trener srpskog šampiona ima bogato iskustvo iz Italije.

 dejan-stankovic-ac-milan-liga-evrope-najveci-rival-protivnik-26-meceva-serija-a-inter-lacio Izvor: Profimedia/GABRIEL BOUYS/Profimedia

Petnaest godina karijere u Italiji. Od igračkog odlaska iz Crvene zvezde, do trenerskog povratka u Crvenu zvezdu, Dejan Stanković je karijeru gradio na ’’Čizmi’’. Nosio je dres Lacija i Intera, a najveći rival mu je bio Milan.

Borio se beskompromisni centralni vezista protiv te ekipe godinama. Igrao velike mečeve u Italiji, osvajao trofeje, naučio da daje golove protiv Milana, znao i da ih pobjeđuje.

Koliko je, tokom igračke karijere, bio uspješan u mečevima protiv predstojećeg rivala?

Možda će vas zanimati

Na ovu temu postoje dva potpuno različita pogleda! Situacija je istovremeno i crna (ili crvena) i bijela. Nikako nije sivo.

Dejan Stanković je kao igrač 26 puta igrao protiv Milana i ostvario je samo šest pobjeda u tim mečevima. Sedam puta je bilo neriješeno, a sadašnji trener Crvene zvezde je poražen čak 13 puta! To je ekipa od koje je najčešće gubio u italijanskom fudbalu.

Ali, tu su i golovi. Redovno je tresao mrežu svom najvećem rivalu. Čak šest puta, što je uz Parmu najviše u njegovoj karijeri, računajući sve italijanske timove. I osećanja će mu pred dvomeč biti pomiješana. Obazirati se na statistiku ili ne?

Učinak

Lacio, 12 mečeva - skor 1-6-5

Inter, 14 mečeva - skor 5-1-8

Rivalstvo je počelo još u sezoni 1998/99, kada je Dejan Stanković odigrao četiri meča protiv Milana, u dresu Lacija. Dvije utakmice su bile prvenstvene, dve u Kupu Italije, a učinak je bio polovičan. Jedna pobjeda u kupu, jedan poraz u prvenstvu i dva remija.

Ukupno Stanković je u dresu Lacija odigrao 12 mečeva protiv Milana. Učinak je bio skroman, samo jedna pobjeda, šest remija i pet poraza. Na tim mečevima sadašnji trener Zvezde postigao je dva gola. 

Možda su ga baš oni preporučili Interu? Od kako je stigao u Milano i postao gradski rival Milana, Dejan Stanković je počeo da popravlja skor protiv slavnog kluba. Bilo je tu mečeva na evropskoj sceni i u Superkupu Italije koje je gubio, ali je u prvenstvu Inter uspijevao da uzvrati.

Svih pet pobjeda u gradskim derbijima Stanković je upisao u Seriji A, a posebno dobar je bio krajem oktobra 2006. godine. Tada je postigao gol i namjestio još dva (jedan Ibrahimoviću) u spektakularnom meču koji je završen Interovom pobjedom (4:3).

Impresivna partija Dejana Stankovića.
Izvor: Youtube/GM Mile - Archivio F.C.Inter

Ipak, najbolji potez koji je izveo u derbijima nije sa ovog meča. Na svom prvom gradskom derbiju Dejan Stanković je mrežu legendarnog Dide pogodio direktno iz kornera! Da stvari budu još čudnije, lopta je odskočila u petercu, ali je niko nije dodirnuo na putu ka mreži.

Pogodak protiv Milana.
Izvor: Youtube/Noriman Isma Wahyuddin Rauf

Veliko rivalstvo Stankovića i Milana prekinuto je njegovom sve manjom ulogom u ekipi Intera, prevashodno zbog povreda koje su počele da ga muče na zalasku karijere. Posljednji odigrani meč bio je njegov poraz u Superkupu Italije 2011. godine, a poslje toga je propustio čak četiri uzastopna prvenstvena meča.

To su bili jasni znaci da je vrijeme za kraj. Milan je ostao Stankovićev najveći rival, ne samo u italijanskim okvirima... Meč u četvrtak će biti najveći trenerski izazov u dosadašnjoj karijeri Dejana Stankovića. Kao i onda kada je debitovao u dresu Lacija ili plesao po San Siru u dresu Intera, nekadašnji vezista crveno-bijelih će morati da bude na visini zadatka!

Od Dejana niko ne traži da eliminiše Milan. Ali... Ako već postoji mogućnost... Možda ne bi bilo loše da na posljednjim treninzima pred beogradski susret pokaže svojim učenicima kako se trese mreža slavnog Milana. Onog koji je čak i jači od današnjeg!

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC