• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mediji bruje o vrijeđanju Zlatana na "Marakani": Šveđani pišu da je meta rasista, kontaktirali i stručnjake!

Autor Dragan Šutvić

Umjesto da se poslije četiri gola priča o fudbalu, tema je pojedinac koji je na užasan način vrijeđao Zlatana Ibrahimovića i time sve pokvario.

 zlatan-ibrahimovic-uvrede-zvezda-milan-balijo-rasizam-svedski-mediji. Izvor: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Zlatan Ibrahimović nije igrao prethodne noći na "Marakani", ali je bez obzira na to u fokusu i dan poslije meča između Crvene zvezde i Milana (2:2).

Razlog su prostačke uvrede koje je dobio dok je sjedio na tribinama. U trenutku kada je Milan poveo 1:0, jedna od osoba iz lože, pošto je samo tamo bilo publike, uputila je veoma ružne riječi. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama čuje se "smrdljivi balijo", "pi**o" i tako dalje.

Možda će vas zanimati

Snimak je vrlo brzo stigao i do medija u regionu, još sinoć su o ovom incidenti pisali novinari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a bilo je pitanje kada će stići i do Švedske, Engleske...

Tako je na uticajnom "Sport Bible", portalu koji skuplja viralne vijesti iz fudbala, objavljena vijest da je Zlatan Ibrahimović vrijeđan na nacionalnoj osnovi tokom meča u Beogradu.

Podsjeća se da je Šveđanin poreklom sa Balkana, da mu je majka Hrvatica, a otac musliman iz Bosne i Hercegovine, dok se objašnjava i da je riječ "balija" uvredljiva riječ koja se koristi kako bi se na nacionalnoj osnovi vrijeđali ljudi iz BiH.


O ovoj temi pisali su i Šveđani. Najpoznatiji tamošnji potal "Expressen" objavio je vijest da je Ibrahimović bio meta rasista usred utakmice.

Tim povodom kontaktirali su i profesora istorije sa Univerziteta Lund.

"Riječ balija se koristi za muslimane u veoma pogrdnom tonu. Njihovi navijači imaju dugu istoriju rasizma. Bili su uključeni i u utakmicu koja je označila početak rata, mislim na meč Zvezde i Dinama iz 1990", rekao je sagovornik Sanimir Rešić za "Aftonbladet.se".

"Ovde nema dvosmislenosti, ne zavisi ta riječ od konteksta u kom se spominje".

Interesantno, za sada snimak pogrdnog skandiranja Ibrahimoviću nije stigao do Italije, ali pitanje je kada će se to desiti pošto navijači masovno na društvenim mrežama pišu o ovoj temi.

Podsjetimo i da je Zlatan Ibrahimović veliki prijatelj Dejana Stankovića, kao i da je pomogao Srbiji za vrijeme poplava, dok je nedavno i sam bio optužen da je rasista zbog sukoba sa Romeluom Lukakuom, ali se ubrzo oglasio i rekao da "u njegovom svijetu nema mjesta za rasizam".

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC