• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dekijeva Zvezda ima sjajno oružje, ovako pada svaki treći gol: Osjetili su to i velikani, pitajte odbranu Milana!

Autor Dragan Šutvić

Kada kraj lopte stanu Ben, Kanga ili Katai - teško je reći od koga prijeti najveća opasnost u kaznenom prostoru. Zvezda je zbog sjajnog izvođenja prekida uspjela da dobije i utakmice u kojima nije igrala sjajno, a to oružje će koristiti i u Milanu.

 crvena-zvezda-golovi-iz-prekida-korneri-slobodni-udarci-dejan-stankovic Izvor: MN PRESS

Već od prvih utakmica Dejana Stankovića na klupi Zvezde bilo je vidljivo da se posebna pažnja na treninzima posvećuje prekidima, a za nešto više od godinu dana - to je postalo jedno od najubojitijih oružja koje crveno-bijeli imaju u svom arsenalu.

To je potvrđeno i prethodnog vikenda kada je Zvezda opsjedala gol Spartaka, ali je tek nakon dva sjajna kornera uspjela da preokrene rezultat i ostvari važnu pobjedu u Subotici.

"Ako ne može baš uvijek iz igre - može iz prekida!", poručio je zadovoljni trener Zvezde.

Možda će vas zanimati

Ovoga puta strijelci poslije akcija iz kornera bili su Mirko Ivanić i Seku Sanogo, za koje ne može da se kaže da su igrači koji "odskaču" visinom, ali dobro postavljanje i kretanje udarca iz ugla i njima može da donese golove.

Ivanić je na drugoj stativi sačekao da mu Milunović prebaci loptu, i samo se "poklonio", dok je Sanogo pokazao nevjerovatan odraz i u 88. minutu je iskoristio centaršut Bena.

Samo četiri dana prije toga Zvezda je takođe zahvaljujući prekidu došla do velikog boda do Milana. Udarac iz ugla izveo je Gelor Kanga, a Milan Pavkov našao se u pravo vreme na pravom mjestu i udarcem sa prve stative praktično je "lobovao" Đanluiđija Donarumu.

S obzirom na to da će možda čak osam igrača Zvezde propustiti meč sa Milanom, i da to znači da će dobar dio susreta morati da se brane, nije isključeno da je šansa upravo u prekidima.

Štaviše, na taj način su "rosoneri" primili već sijaset golova ove sezone.

POČELO JE JOŠ PROŠLE SEZONE

Izvor: MN PRESS

Trend golova poslije prekida, ne računajući naravno one iz jedanaesterca, primećen je već u ranoj fazi trenerske karijere Dejana Stankovića.

Već u prvih devet mečeva "Mistera" na klupi Crvene zvezde - vidjeli smo šest golova na ovaj način. Briljirao je tada Srđan Babić, koji je postigao tri pogotka na taj način, a pridružili su mu se Degenek i Pankov, odnosno Ben koji je direktno pogodio iz "slobodnjaka".

Do kraja sezone još je i Nemanja Milunović upisao pogodak u porazu protiv TSC-a, dok se isti trend nastavio i u aktuelnoj takmičarskoj godini.

PREKIDI, KORNERI I "SPECIJALI"

Izvor: MN PRESS

Miloš Vulić je prije odlaska u Krotone postigao sjajan gol direktno iz slobodnog udarca, a Tomane je dva puta glavom pogađao nakon kornera - prvo protiv Spartaka, pa onda i Tirane - da bi se potom preselio u Tursku.

U međuvremenu je i Ben, koji najčešće izvodi kornere, uspio da matira golmana Evrope (5:0) nakon spuštene lopte Sanoga, da bi direktno iz slobodnog udarca srušio i Proleter (1:0).

Najbolji skakač Crvene zvezde, visoki Nemanja Milunović, pogodio je nakon kornera u jesenjim mečevima sa Čukaričkim, Gentom i Metalcem, dok ne treba zaboraviti na "specijale" kao onaj koji je viđen na utakmici protiv Voždovca (6:0).

NAJBOLJI STRELCI

Najviše golova za Zvezdu iz prekida od dolaska Stankovića dao je Nemanja Milunović - čak četiri, dok su po tri postigli Srđan Babić, Mirko Ivanić, El-Fardu Ben i Radovan Pankov.

Tada je Aleksandar Katai dodao kratko loptu za Željka Gavrića, a ovaj je posle driblinga ispalio "raketu" u gol nemoćnog čuvara mreže, što je identično golu Njegoša Petrovića protiv Genta.

Na istom susretu je i Dijego Falćineli pokazao da je ubojit poslije centaršuta iz ugla, dok je i Veljko Nikolić pogodio odmah poslije kornera i odbitka na ivicu kaznenog prostora, što je još jedna bitna stavka u pripremi gola - dobro stajanje na terenu.

Zvezda je opasna i iz drugih pozicija na terenu. Tako je Radovan Pankov pogađao nakon akcija iz slobodnih udaraca, pošto je pratio loptu u pobjedama protiv Mladosti i Zlatibora.

Ričmond Boaći, sada već bivši igrač Zvezde, donio je golom poslije prekida i odbijene lopte pobedu protiv Zlatibora, da bi mu se na podužoj listi strijelaca, protiv Novog Pazara, pridružili još Milan Rodić i Mirko Ivanić, s tim da je "četvorka" poslije toga dala golove još Radničkom i Spartaku.

DA ZAOKRUŽIMO - 28 GOLOVA!

Oni najčešće asistiraju iz prekida.
Izvor: MN PRESS

Ako ste pažljivo čitali tekst i brojali golove - mogli ste da primijetite da je Zvezda čak 28 pogodaka dala poslije prekida (još devet sa penala), što je skoro svaki treći od kada na klupi sjedi Dejan Stanković (103 gola ukupno, 45 utakmica).

Nevjerovatna statistika nije slučajna, na svakom treningu se posebna pažnja obraća upravo na prekide pošto je to segment igre koji se može uigrati i prije nego što utakmica počne.

Posebne zasluge za "specijale" i povećani učinak iz prekida, prije svega kornera, pripadaju pomoćnom treneru Nebojši Miloševiću koji je čitavu profesionalnu karijeru posvetio analizi - kako ofanzivnih, tako i defanzivnih kretnji iz "dead ball" situacija, a dosta toga zna i majstor slobodnjaka Nenad Milijaš.

Ne bi trebalo zaboraviti ni trenera Miloša Milojevića, koji je donio zanimljive ideje iz Švedske, a koji se u stručnom štabu najviše bavi brojkama i traženjem "rupe" u igri rivala.

Zvezda u startu ima dobru polaznu tačku jer ima odlične izvođače prekida (Ben, Kanga, Katai…), a uz to je uspjela i da snalažljivost u skoku svojih defanzivaca (Milunović, Pankov…) i drugih (Falćineli, Ivanić…) pretvori u svoju prednost.

Naravno, moguće je skautirati prekide Zvezde, uvidjeti od koga prijeti najveća opasnost, ali raznovrsnost opcija koje crveno-bijeli imaju pri izvođenju prekida najviše muči rivale.

Zato navijači u šali kažu da je najvažnije na "San Siru" izboriti dosta kornera - neko će već dati gol!

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC