• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sarajevo zaslužuje bh. fudbalski dom": Kada će BiH dobiti nacionalni stadion?

Autor Dragan Šutvić

Izabrana je i lokacija, a danas su nadležni organi obišli mjesto gdje bi trebalo da bude izgrađen dom "zmajeva"

 BiH nacionalni stadion  Izvor: Anadolija/Grad Sarajevo

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić i generalni sekretar Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić obišli su lokalitet u Rajlovcu na kojem bi trebalo da se izgradi nacionalni stadion sa svim potrebnim pratećim sadržajima.

Možda će vas zanimati

Kako bi se stvorili uslovi za bržu realizaciju navedenog projekta, Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na nedavno održanoj sjednici izglasalo izmjenu Odluke o pristupanju izradi Regulacionog plana "Gornje Telalovo Polje I".

Izmjena se odnosi na izuzimanje iz režima zabrane građenja predložene lokacije za izgradnju stadiona, a koja se nalazi u obuhvatu ovog planskog dokumenta. Zahtjev Opštine Novi Grad za pristupanje izmjenama prethodno je podržao Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

"Glavni grad zaslužuje adekvatan, moderan bh. fudbaski dom. Zaslužuju ga i naši fudbalski reprezentativci, ali i navijači. Ovo je ulaganje u budućnost, u razvoj sporta i sportske infrastrukture", rekao je Skaka.

Istakao je da je riječ o još jednoj značajnoj investiciji, ali i o nacionalnom projektu oko kojeg treba svi da se ujedine i pruže bezrezervnu podršku.

"Donošenjem odluke Gradskog vijeće stvoreni su preduslovi da bi Opšzina mogla izdati urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona. Sljedeći korak je rješavanje jednog dijela imovinsko-pravnih odnosa, a potom obezbjeđivanje finansijskih sredstava u koordinaciji sa svim nivoima vlasti za izgradnju ovog potrebnog objekta", rekao je Efendić.

Plan je da stadion ima 30.000 mjesta i ispunjava sve UEFA i FIFA kriterijume. Na njemu bi većinu svojih mečeva igrala reprezentacija Bosne i Hercegovine, a tu bi bilo moguće i organizovati utakmice najvišeg stepena evropskih klupskih takmičenja.

Prednost je i što bi putna komunikacija zbog blizine autoputa sprečavala ogromne gužve kojima su obično izloženi prilazi stadionima. Postavljeni su i posebno visoki standardi kada je u pitanju parking, VIP parking, gostujući navijači, invalidne osobe, mediji i sigurnosne mjere.

(mondo.ba/agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC