• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda Zvezde oduševljena Dekijem i Piksijem: Stanković diplomirao protiv Milana, Srbija će igrati lepršav fudbal!

Autor Dragan Šutvić

Član slavne generacije Crvene zvezde ima samo pohvale na dvojicu takođe velikih bivših igrača crveno-bijelih.

 slobodan-marovic-legenda-zvezda-milan-odusevljen-dragan-stojkovic-piksi-reprezentacija-srbije Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Crvene zvezde oduševili su svoje navijače partijama u dvomeču protiv Milana u 1/16 finala Lige Evrope.

Crveno-bijeli posluhe dva remija nisu uspheli da naprave istorijski uspheh i izbaci velikog favorita, a među očaranima igrama šampiona Srbije i član najčuvenije generacije kluba, Slobodan Marović.

Možda će vas zanimati

Fudbaler koji je bio dio Zvezdinog tima koji je postao šampion Evrope 1991. godine bio je pun utisaka poslije 180 minuta fudbala u kojem je Milan do poslednjeg minuta morao da strepi za prolaz u narednu rundu.

Marović je u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem pričao i o reprezentaciji Srbije i odluci da Dragan Stojković Piksi postane selektor "orlova".

"Znalo se od prvog trenutka da je Milan apsolutni favorit i da Zvezda u tom dvomeču nema šta da izgubi. Oduševilo me je kako su momci odigrali i u Beogradu i u Milanu. Hrabro, bez kompromisa, sa jasnom idejom od prvog do posljednjeg minuta. Nisu se povukli, diktirali su ritam i pokušavali da naprave rezultat. To nije bilo svojstveno nijednoj srpskoj ekipi kada igra protiv nekog renomiranog rivala. Istini za volju, na ruku im je išla činjenica da je Milan u blagom padu forme u posljednje vrijeme. Zahvaljujući Zlatanu Ibrahimoviću igraju zaista fantastičnu sezonu, ali je bilo logično da u jednom trenutku dođe do zamora. Zvezda je to iskoristila i ostavila izuzetan utisak u tih 180 minuta duela sa slavnim italijanskim klubom", rekao je Marović u razgovoru sa kolumnistom MONDA Nebojšom Petrovićem.

Marovića je još jednom iznenadila odluka trenera Milana da utakmicu počne bez dva svoja najubojitija napadača.

"Očekivao sam Ibrahimovića i Rebića u startnoj postavi, tim prije što je prva utakmica u Beogradu pokazala da razlika u kvalitetu dva tima nije toliko velika kao što se u prvi mah činilo. Mislim da je Pioli potijcenio Crvenu zvezdu što je vrlo lako moglo da mu se obije o glavu. Šteta za onu kolosalnu šansu kada je Gobeljić loše šutnuo loptu, mada je i Donaruma prije toga bravurozno intervenisao i još jednom demonstrirao vanserijsku klasu. Zvezda je napravila mnogo problema ekipi koja se bori za titulu u italijanskom prvenstvu i zaista joj treba odati priznanje. Način na koji se pripremila utakmica, kao i pristup svih igrača, treba da posluže kao putokaz u narednom periodu. Dodatni motiv da se i sljedeće sezone dogura daleko na međunarodnoj sceni."

Dva neriješena rezultata protiv Milana su jedna vrsta diplomskog rada Dejana Stankovića na trenerskoj klupi Crvene zvezde.

"Iskreno, nisam iznenađen. Deki je tokom igračke karijere radio sa vrhunskim stručnjacima i svakako da je od svakoga pokupio po nešto. Vrlo je mudar momak i sva ta dragocjena iskustva veoma vješto primjenjuje u praksi. Radio je jedno vrijeme i kao pomoćnik u stručnom štabu Andree Stramaćonija u Udinezeu, ali ovo je sada nešto sasvim drugo. Funkcija šefa struke podrazumijeva mnogo odgovornosti, a Deki je na tom planu uvijek bio neprikosnoven. Drago mi je što već u debitantskoj sezoni na klupi Crvene zvezde pokazuje sav svoj trenerski potencijal. On je budućnost srpskog fudbala i siguran sam da može da izraste u jednog ozbiljnog stručnjaka."

Dvomeč Zvezde i Milana podsjetio je na čuvene duele ova dva tima iz 1988. godine u osmini finala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona.

"Za razliku od drugih aktera tih antologijskih utakmica, moje uspomene nisu toliko lijepe. Trebalo je da budem u timu u oba susreta, a spletom čudnih okolnosti nisam odigrao nijedan minut. Bilo je u to vrijeme mnogo problema na relaciji sa trenerom Brankom Stankovićem i ne bih da se vraćam na detalje. Pratio sam sa strane, bilo mi je teško što ne mogu da pomognem i ostaje velika žal jer smo mogli da trijumfujemo protiv jedne od najmoćnijih generacija u istoriji Milana. Postala je praksa da rosoneri u sezoni kada izbace Crvenu zvezdu, obavezno guraju do finala i osvajaju trofej. Nije isključeno da tako bude i ovoga puta. Jesu trenutno u krizi, ali imaju odličan tim i uopšte me ne bi iznenadilo ako osvoje pehar Lige Evrope."

Jedan od onih koji je namučio Milan u beogradskoj magli prije 33 godine, upravo je imenovan za novog selektora fudbalske reprezentacije Srbije.

Izvor: MN PRESS

"Sa Piksijem sam sarađivao u Gvangdžou i upoznat sam sa njegovom trenerskom filozofijom. Vjerujte mi da se ona na razlikuje puno od one igračke. Zato sam siguran da će reprezentacija Srbije doživjeti preporod u taktičkom smislu. Piksi prezire defanzivan fudbal, njegov stil se bazira na dinamici i posjedu lopte. Slobodno možete da očekujete jednu lepršaviju i maštovitiju Srbiju, sa napadačkom orijentacijom i igrom na gol više. Mi smo u Kini sa jednim timom osrednjeg kvaliteta pravili silne probleme klubovima koji su se borili za šampionsku titulu. A sada je u situaciji da raspolaže igračima vrhunskog kvaliteta koji igraju u najjačim evropskim ligama. To mi je dovoljan argument da budem optimista po pitanju plasmana Srbije na Svjetsko prvenstvo u Katar."

Koliko su realna očekivanja Slobodana Marovića, znaće se već krajem marta poslije prve tri utakmice u kvalifikacijama protiv Republike Irske, Portugala i Azerbejdžana.

"Davno su prošla vremena kada ste u kvalifikacijama obavezno imali bar dva autsajdera i kada ste unaprijed upisivali bodove. Sada je situacija znatno drugačija, svaka utakmica je teška i nosi sa sobom gomilu nepoznanica. Ja vjerujem u Piksija i njegove liderske sposobnosti. Nema sumnje da će svoju harizmu prenijeti na igrače, ali moramo biti svjesni da ne zavisi sve od njega. Potrebna mu je apsolutna podrška ljudi iz FSS i kompletne fudbalske javnosti. Psihološki momenat je oduvijek bio barijera reprezentacijama sa ovih prostora. Srbija je dovođenjem Dragana Stojkovića reijšila i taj problem. Prva utakmica uvijek ima neki specifičan značaj i ja se nadam da će se već poslije meča sa Irskom stvoriti ta hemija između selektora i fudbalera koja će biti zamajac u pohodu ka Svjetskom prvenstvu", rekao je Slobodan Marović kolumnisti MONDA Nebojši Petroviću.

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC