• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gvardiola uživo otkrio tajnu - čas fudbala za minut i po: Da mojoj Barseloni uzmete loptu? Samo sa 3 puške i 100 metaka!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Španski stručnjak bez ustezanja se "otvorio" o svojoj taktici, pogledu na fudbal i onome što traži od igrača u svlačionici. Pročitajte važnu lekciju o njegovim timovima!

 pep-gvardiola-taktika-levi-bek-dodavanja-barselona-gubi-loptu-puske-meci Izvor: Tanjug/MTI via AP/Tibor Illyes

Iako je jedan od najvećih trenera u istoriji, Pep Gvardiola nema nikakav problem da javno govori o taktici, o svojim rešenjima, zamislima i da i tako predstavi publici svoju filozofiju.

Možda će vas zanimati

Naprotiv, on i tako pokazuje svoju širinu i veličinu, jer i ljubiteljima fudbala širom sveta zapravi približava tu igru i objašnjava im kako gleda na fudbal i šta govori igračima u svlačionici.

Ove nedelje, to je učinio u program uživo, kada ga je čuveni Gari Lineker pitao iz studija u "lajv" uključenju posle utakmice Lige šampiona da objasni zašto leve bekove "gura" u vezni red.

- "To si dosta radio u Bajernu sa Džošuom Kimihom. Odakle je došla ta ideja?", glasilo je pitanje.

"To je došlo sa mnom iz Nemačke", odgovorio je menadžer Sitija – izvesno budućeg šampiona Premijer lige.

"Tamo smo imali takvu situaciju, da ako izgubimo loptu 'ubiju' nas kontranapadima. To je bio razlog zbog kojeg sam tamo to naučio. U Barseloni sam imao veću kontrolu igre zbog kvaliteta igrača koje sam imao. Tamo je trebalo da imaju tri puške i 100 metaka da bi nam uzeli loptu i bilo je nemoguće da ispustimo posed. U Nemačkoj je bilo potpuno drugačije", dodao je Gvardiola.

Izvor: Tanjug/Pool via AP/Laurence Griffiths

Podsetimo da je on u Barseloni od 2008. do 2012. vodio najjači tim u istoriji tog kluba, sa Mesijem, Ćavijem, Inijestom, Anrijem, Etoom… Potom je u Bajernu radio od 2013. do 2016, ali nije bio toliko uspešan, jer nije osvojio Ligu šampiona.

"Glavni razlog za tu taktičku odluku je želja da imam igrača više u sredini da doda loptu. To je ključni razlog, da imam četiri-pet-šest igrača da razmenjuju kratka dodavanja i da imamo veću kontrolu".

U sezoni 2017/18, Gvardiola je u Sitiju zbog teške povrede ostao bez levog beka Benžamana Mendija, ali se snašao tako što je centralnog vezistu Fabijana Delfa "prekomandovao" na tu poziciju, sa obavezom da se priključuje vezi. On je sada igrač Evertona, u koji je otišao 2019.

"Radili smo to i sa Fabijanom Delfom u sezoni u kojoj smo osvojili 100 bodova, bilo je sjajno. Radili smo to i sa Aleksom Zinčenkom takođe. Ne mogu svi defanzivci da igraju na toj poziciji. Na primer, u prošloj utakmici protiv Fulama igrali smo sa Mendijem, a on je igrač koji mora da igra po strani, zavisno od svojih veština".

Izvor: Profimedia

"Imamo kvalitet svojih igrača i način na koji igramo, ali koncept je da se branimo sa loptom. Moramo da imamo loptu što je više moguće, da budemo agresivni kada je imamo i da insistiramo na pasu, pasu, pasu… Šansa će doći posle procesa. Ako želimo da odmah stvorimo šansu, to nije dobro. Zato imamo mnogo igrača u sredini da bismo stvorili takve situacije", odgovorio je Gvardiola, bez ustezanja.

Zvuči prosto, zar ne? Pogledajte kako igra Mančester siti, pa ćete videti kako igra Gvardiolina mašinerija, predvođena maestralnim Kevinom De Brujneom.

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC