• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pet godina vladavine Slaviše Kokeze: Ljubav i svađa sa Muslinom, Krstajić i pismo Vidića koje je "protreslo" Srbiju!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Nasledio je Tomislava Karadžića i u poslednjih pet godina vodio brigu o srpskom fudbalu. Odlučio je da se povuče daleko pre kraja mandata...

 slavisa-kokeza-ostavka-fss-pet-godina-vladavine-muslin-krstajic-vidic Izvor: MN Press

Slaviša Kokeza podneo je danas neopozivu ostavku na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije (FSS) zbog afera koje su u poslednjih mesec dana "isplivale" u javnosti.

Možda će vas zanimati

Kokeza je u zvaničnom saopštenju potvrdio da se povlači sa rukovodeće funkcije FSS pošto želi da "reprezentaciji omogući mir pred start novih kvalifikacija", pa je tim činom završena njegova vladavina srpskim fudbalom koja je trajala od 2016. godine.

Dosadašnji prvi čovek srpskog fudbala rođen je 1977. godine u Sarajevu, a njegova fudbalska karijera bila je skromna. Počeo je u Čeliku iz Zenice, za koji je igrao u mlađim kategorijama, dok je najveći trag ostavio u Brodarcu kojim je u rukovodio. Bio je direktor tog kluba, potom do 2012. i u Zemunu, a potom i potpredsednik Upravnog odbora Crvene zvezde.

Povukao se u avgustu 2015. godine, a samo mesec dana kasnije izabran je za potpredsednika IO FSS, kao predstavnik Fudbalskog saveza Beograda.

Na mesto predsednika Fudbalskog saveza Srbije stigao je u maju 2016. godine, kada je nasledio Tomislava Karadžića. "Tole" je osam godina bio na toj funkciji, a njegov naslednik izabran je jednoglasno na Skupštini FSS.

"Stvaranje pozitivne atmosfere oko i unutar reprezentacije je moj prvi cilj. Propustili smo tri velika takmičenja i nema potrebe da ističemo koliki je to gubitak. Na to su uticali mnogi faktori, ali kriza rezultata je očigledna. Izabrali smo novog selektora, dokazanog, i moramo da vratimo poverenje nacije. Neophodno je da iskorenimo klubaštvo i lične interese jer moramo da budemo ujedinjeni na putu ka Mundijalu", rekao je tada Kokeza.

Njegovom odlukom na mesto selektora stigao je Slavoljub Muslin, koji je uspeo da prekomponuje "orlove" i odvede ih na Svetsko prvenstvo, ali posle slavlja - dolaze problemi.

Slaviša Kokeza i Slavoljub Muslin.
Izvor: MN PRESS

DOMAĆI FUDBAL

Srpski klubovi, pre svih Crvena zvezda, beležili su dobre rezultate na evropskoj sceni u poslednjih pet godina, uloženo je u infrastrukturu stadiona, ali je i dalje glavna tema u domaćem fudbalu - regularnost. Klubovi se malo-malo žale na suđenje, što je boljka i iz vremena njegovog prethodnika.

Muslin je uprkos uspehu reprezentacije iznenada smenjen sa mesta selektora, a na kraju je doneta odluka da ga nasledi dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić. Nije imao bivši reprezentativac iskustvo u toj ulozi, a to se vrlo brzo i osetilo na terenu...

Dok je trajala bura oko smene Muslina, koji je nedavno rekao da mu se Kokeza "mešao" u spiskove igrača, reprezentacija Srbije nije napredovala.

Odigrala je loše Svetsko prvenstvo, gde je izbilo više problema u prvi plan, ali je Krstajić zadržao kormilo reprezentacije i vodio je kroz Ligu nacija do prvog mesta, a potom je loše startovao u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

U međuvremenu je i Kokeza dobio novi mandat koji je trebalo da traje do 2023. godine...

Mladen Krstajić i Slavoljub Muslin.
Izvor: MN PRESS

Doživeli smo čuveni debakl u Ukrajini (5:0), a zatim je umesto Krstajića na mesto selektora došao Tumbaković čiji je zadatak bio da nas odvede na EURO - makar i preko baraža.

Usled dobro poznatih stvari iz marta prošle godine, kada je čitav svet stao zbog korona virusa, pomereni su mečevi sa Norveškom za jesen, a u međuvremenu je naša reprezentacija potpuno promenila sistem igre i došla na meč od plasmana na kontinentalnu smotru.

Ipak, kako to obde obično biva - to nije bilo dovoljno. Srbija se "raspala" u meču protiv Škotske i nije otišla na EURO, a nakon toga se "zakuvalo" oko FSS.

Nemanja Vidić i Slaviša Kokeza.
Izvor: MN PRESS

Iznenada je istupio Nemanja Vidić, koji je svojim pismom potresao fudbalsku Srbiju, pa je u tom trenutku delovalo kao da je zainteresovan za mesto predsednika. Najavljivala se Skupština FSS za kraj 2020, ali do nje nije došlo, pa tako i dalje ne postoji zvanični kandidat za novog predsednika.

U međuvremenu je Kokeza postigao dogovor sa Draganom Stojkovićem i imenovao ga za novog selektora, ali već na njegovoj prvoj zvaničnoj utakmici neće sedeti u loži.

Njegovu ulogu trebalo bi makar privremeno da preuzme Marko Pantelić, koji je na funkciji zamenika predsednika FSS, a o tome ko će ubuduće upravljati domaćim fudbalom - saznaćemo u narednim nedeljama i mesecima.

(mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC