• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bruka! Reprezentacija "Kosova" krade istoriju: Na grb stavili drevni simbol, tvrde da su potomci osnivača Troje!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Takozvana reprezentacija "Kosova" sada mijenja grb, a na njemu će biti čuveni simbol koji datira iz davnih vremena.

 Bruka! Reprezentacija Kosova krade istoriju: Na grb stavili drevni simbol tvrde da su potomci Troja Izvor: Profimedia

Fudbalski savez takozvanog "Kosova" je promijenio grb, a novi upućuje na nevjerovatan istorijski falsifikat. 

Na njemu se nalazi dardanski lavirint, drevni simbol koji se često nalazi na arheološkom nalazišta Ulpijane, koje se nalazi na oko kilometar od manastira Gračanica

Možda će vas zanimati

Poznato je da Albanci već dugo pokušavaju da dokažu svoju "autohtonost" na ovim prostorima i da tvrde da su potomci Ilira. Ovo je još jedan pokušaj da se poistovijete sa drevnim plemenima koja su živjela na ovim prostorima. 

Dardanski lavirint se sastoji od kruga u kome se nalaze zatvoreni laviring u centru, vinova loza na vrhu, listovi sremuša ispod lavirinta. To je simbol drevnog naroda Dardanaca ili Dardana koji su živjeli na prostoru rimske Gornje Mezije. To je prostor koji zahvata južnu Srbiju i Sjevernu Makedoniju u sadašnjim granicama. 

Darndaci su bili ilirsko-trački narod najpoznatiji po tome što su po legendi bili osnivači Troje i učesnici u čuvenom Trojanskom ratu. Njihovi najvažniji gradovi su bili pomenuta Ulpijana, te Teranda (današnji Prizren), Visijanum (Vučitrn), Skopi (Spolje), Damastioni (prostor kod Ohridskog jezera), a kasnije je najvažniji dardanski grad bio Naisus tj. sadašnji Niš. 

Zapravo su Trojom vladale dvije loze, jedna Dardanska, a druga Trojanska, a Homer je u svom epu opjevao ovo drevno pleme. Prema njegovim stihovima vodio ih je hrabri Enej, sin trojanskog princa Anhisa i boginje Afrodite. 

Ovo je čak peti grb FS takozvanog "Kosova" od osnivanja, a potpredsjednik saveza Bakir Buri je na predstavljanju novog dresa i grba saveza istakao da su ovo simboli njegovog naroda!

"Želim da se ovaj grb svima svidi. Nama se u savezu svidio jer ima naše simbole i nadamo se da će donijeti sreću u kvalifikacijama", rekao je on.

Na predstavljanju je govorio i Lulzim Beriša, jedan od vođa navijačke grupe reprezentacije Kosova, koja se zove "Dardanci". 

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC