• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Asano hoće u Partizanovo istorijsko društvo: U tome je uspelo samo 6 igrača, Japanac juri Ivića, Vukića i Leonarda!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Japanski internacionalac igra najbolju sezonu u karijeri, a do njenog završetka bi mogao da ostvari nekoliko stvari kojim bi se upisao u istorijske knjige kluba iz Humske.

 kristijano-ronaldo-biljana-dragas-devojka-beograd-instagram-selfi-foto Izvor: MN PRESS

Reprezentativna pauza je završena i vreme je za povratak klupskim obavezama. U Superligi Srbije će Partizan pokušati da nastavi svoj pobednički niz koji traje već više od pet meseci.

Možda će vas zanimati

Na meču protiv Metalca (subota, 19.05), ali i ostalih devet posle toga, zanimljiv zadatak imaće i Takuma Asano - prvi strelac "parnog valjka".

Japanski reprezentativac je iza sebe imao vrlo uspešne reprezentativne mečeve, a sve nakon briljiranja u crno-belom dresu na početku jeseni. Sa takvim nastupima će Asano želeti da nastavi protiv gornjomilanovčana.

Imajući u vidu da se na 10 kola do kraja Superlige zahuktava trka za prvog strelca lige, Japanac bi osim titule najboljeg strelca Superlige, mogao da postane jedan od retkih igrača Paritzana koji su u ovom veku dostigli učinak od 20 golova u domaćem prvenstvu!

ASANO DEO ISTORIJE, JAPAN SLAVIO 14:0

Tokom prethodne dve sedmice, Asano je bio deo reprezentacije Japana i upisao je dva nastupa. Prvo je proveo oko 15 minuta na terenu u prijateljskom meču Japana i Južne Koreje, u kojem je njegov tim slavio 3:0.

Ipak, mnogo zanimljivije je ono što je usledilo pre dva dana, kada je Japan na gostovanju u Mongoliji u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo slavio - 14:0!

Asano je na tom susretu igrao čitavo drugo poluvreme, ušavši u igru kada je rezultat na semaforu bio "tek" 0:5. Partizanovo vihorno krilo je uspeo da postigne jedan i asistira kod još dva gola, a sve to u razmaku od 87. do 92. minuta utakmice.

Time je i igrač crno-beli pomagao pisanje istorije, međutim, navijačima Partizana će posebno bitno biti ono što Asano ove sezone pokušava da ostvari u Superligi.

ASANO ŽELI U DRUŠTVO 20 - SAMO 6 JE USPELO U 21. VEKU

Osim što Asano želi da uradi ono što su 2017. uspeli Uroš Đurđević i Leonardo - da u dresu Partizana postane najbolji strelac lige - on će imati dobru priliku da se upiše u "društvo 20".

Od početka 21. veka, samo šestorica igrača Partizana su uspevala da sezonu u domaćem prvenstvu okončaju sa 20 ili više postignutih golova. Asano je trenutno na 16, sa jednim manje od vodećeg strelca lige Milana Makarića iz surduličkog Radnika.

Izvor: MN PRESS

Imajući u vidu da je Partizan na 10 mečeva ove godine postigao 37 golova, a da je od toga čak sedam bilo delo Japanca, jasno je da se krilni fudbaler nalazi u odličnoj poziciji da probije granicu od 20 golova.

Pre njega, poslednji je u tome uspeo Rikardo Gomeš, koji je u sezoni 2018/19 stigao do tačno 20 golova, dok su pomenuti Đurđević i Leonardo 2017. sezonu okončali sa po 24 pogotka.

To je bio jedini put u ovom veku dva igrača "parnog valjka" u istoj sezoni dostignu 20 i više golova, a pre njih se čekalo punih 11 godina da neko to ostvari. Lamin Dijara jeste sa 19 golova bio najbolji strelac u sezoni 2008/09, ali nije uspeo ono što jeste Srđan Radonjić.

Podgoričanin je u tadašnjoj Prvoj ligi Srbije i Crne Gore, poslednjoj njenoj sezoni, postigao 20 golova, dok je Zvonimir Vukić u sezoni 2002/03 čak 22 puta bio strelac.

Jedini prethodni igrač koij je "dobacio" do 20 golova u redovima Partizana bio je Vladimir Ivić 2001. godine, pa je stoga jasno u kakvo probrano društvo bi Asano mogao da se umeša.

NAJBOLJE OD SVEGA? ASANO NIJE KLASIČAN NAPADAČ

Da Asano nastupa na poziciji klasičnog napadača i da ima ovakve brojke, nikome ništa ne bi bilo sumnjivo. Ipak, važna i očigledna stvar je da Takuma zapravo igra na poziciji desnog krila i da je sa te pozicije uspeo da bude ovako efikasan.

Zato njegovih 16 golova u Superligi treba gledati kroz još jednu prizmu - Asano ima i osam asistencija na svom kontu! Tako je već učestvovao u 22 pogotka crno-belih. pa nije ni čudo da trener Aleksandar Stanojević obožava da sarađuje sa igračem koji svaki zadatak ispunjava do kraja i doprinosi u svim segmentima igre.

Asano bi do kraja sezone mogao da, košarkaškim žargonom, stigne do učinka "20+10", pa da osim probijanja granice po broju golova koja je retko u prošlosti bivala dostizana, uspe da ostvari i dvocifren broj dodavanja za gol.

Da u tome i uspe, imaće priliku protiv Metalca, Crvene Zvezde, Radničkog iz Niša, Mačve, Spartaka, Proletera, TSC-a, Čukaričkog, Voždovca i Mladosti...

(mondo.rs)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC