• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 pitanja za Partizan pred vječiti derbi: Stanojeve slatke muke na sredini, hoće li iznenaditi Zvezdu kao nekad Savo?

Autor Dragan Šutvić

Trener Partizana mora da donese važne odluke pri izboru tima za predstojeći "vječiti" derbi, u kojem će pokušati da održi gotovo idealan učinak protiv Crvene zvezde.

 zvezda-partizan-sastav-partizana-veciti-derbi-aleksandar-stanojevic-suma-jovic-markovic Izvor: MN PRESS

Dva čitava dana ostala su do novog, 164. po redu "vječitog" derbija. Vremena je sve manje, tenzija i adrenalin među igračima polako počinju da rastu, a u redovima dva najveća rivala u srpskom fudbalu postoje pitanja na koje je potrebno dati odgovore do samog susreta.

U Crvenoj zvezdi Dejan Stanković ima pet dilema pred dolazak crno-bijelih u Ljutice Bogdana, a za to vrijeme njegov kolega i protivnik Aleksandar Stanojević ima svoje teme za razmišljanje.

Partizan je u istorijskom trenutku po pitanju broju uzastopnih pobjeda. "Razvodnjena" Superliga dovela je do toga da "vječiti" dominiraju kao rijetko kada u svojoj istoriji, a crno-bijeli imaju 19 uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima. Uprkos tome, i dalje su na čak devet bodova iza ljutog rivala.

Cilj nije samo da se broj pobjeda "zaokruži" na 20, već prije svega da se za trećinu umanji zaostatak za Zvezdom i koliko-toliko unese neizvesnost u trku za titulu. Možda jeste floskula, ali nikakvi nizovi sada nisu važni - samo pobjeda u derbiju.

Stanojević će pred ovaj susret imati praktično čitav tim na raspologanju, ali će baš zbog toga biti neophodno da donosi određene odluke po pitanju startne postave u srijedu od 18.00 časova.

Imajući u vidu formu tima, broj igrača koji bi mogao da očekuje da počne meč je veći od 11, pa će pojedinci ipak morati da utakmicu započnu na klupi za rezerve.

KO ĆE BITI "BONUSI"?

Izvor: MN PRESS

Treneri u Superligi ovih godina imaju i više pravila oko izbora tima kojih moraju da se pridržavaju. Po pitanju stranaca, u Partizanu nema mnogo dilema. Od njih petorice, četvorica mogu da budu u protokolu, a kako je Maki Banjak daleko od mjesta u startnoj postavi, jasno je da će i ovoga puta on biti taj koji neće doprinijeti timu. Stanojević će moći da računa na Žan-Kristofa Bajbeka, Takumu Asana, Bibarsa Natha i Sejdubu Sumu.

Ali što se tiče "bonusa", tu su moguće veće kalkulacije. Za očekivati je da će u ovakvom susretu među stativama biti Vladimir Stojković, prekaljeni golman koji će tako mladog Aleksandra Popovića ostaviti na klupi. To znači da će obojica "bonus" igrača biti igrači iz polja, od kojih je jedan zasigurno Svetozar Marković.

On je prethodnih mjeseci odličan tandem sa Igorom Vujačićem, bio je gotovo perfektan i u prošlom derbiju kada je tek bio pristigao u klub iz Olimpijakosa.

Pitanje drugog igrača "bonusa" biće zadržano za jednog od ofanzivaca. Imajući u vidu formu, trebalo bi očekivati da to bude Nemanja Jović. On je ovog proljeća već postigao četiri pogotka i poslije dosta problema Filipa Stevanovića sa povredama, realnije je da Jović počne susret.

KOJA KOMBINACIJA IGRAČA ĆE NA SREDINU TERENA?

Izvor: MN PRESS

Jedno od pitanja se tiče dijela "kičme" crno-bijelih. Centralne pozicije su u odbrani jasno definisane, ali centralne pozicije u veznom redu donose više mogućnosti.

Saša Zdjelar je u prethodnom periodu imao probleme sa korona virusom koji su sada prošlost, ali su se njegove kolege na sredini terena odlično pokazale u međuvremenu. Aleksandar Šćekić je Stanojevićev čovjek od povjerenja i tip igrača kakvog voli da ima u timu što zbog defanzivnih kvaliteta, što zbog opasnosti koju u protivnički šesnaesterac donosi svojom visinom.

Miloš Jojić je bio takođe odličan na mjestu centralnog veznog, njegovi centaršutevi iz prekida su donijeli "šaku" golova, a tu je i pitanje Bibarsa Natha. Iskusni Izraelac je uvek unapred "viđen" u timu, ali i on može da zaigra iza napadača kao na mečevima protiv slabijih timova, ali i na mjestu centralnog veziste. Kombinacija za igrače koji će početi meč na pomenute tri pozicije je nekoliko...

KO ĆE IGRATI LIJEVOG BEKA?

Izvor: MN PRESS

I ovdje Stanojević može da bira. Slobodan Urošević i Ivan Obradović su dva različita tipa lijevih bekova i obojica bi mogli da počnu meč. Urošević je imao problema sa korona virusom, ali defanzivno donosi više sigurnosti od ofanzivno orijentisanog Obradovića.

Opet, i Obradovićevo iskustvo, činjenica da je ponikao u Partizanovoj školi i da vrlo dobro poznaje vrijednost "vječitog" derbija takođe su vredni kvaliteti koje će trener crno-bijelih uzeti u razmatranje.

Urošević je manje igrao ovog proljjeća, ali je bio strijelac na oba meča koja je počeo od prvog minuta, u pobjedama 1:0 protiv Javora i 5:1 protiv Zlatibora.

HOĆE LI SUMA PONOVO BITI "DŽOKER"?

Izvor: MN PRESS

Govoreći o centralnim mjestima u timu, nismo spomenuli Sejdubu Sumu na poziciji polušpica. I Gvinejac bi mogao da počne meč, pa da onda Natho bude prebačen na centralnog veznog i da uz njega zaigra neko od trija Šćekić-Zdjelar-Jojić. No, uopšte nije isključeno da Suma počne meč na klupi. Baš naprotiv.

Činjenica je da Suma ove sezone nijedan meč nije odigrao od početka do kraja, a da je samo dva puta na terenu proveo više od 80 minuta.

Ovog proleća je češće bio rezerva koju bi Stanojević koristio kao "džokera". Doduše, istina je da u najčešćim slučajevima za tako nešto nije bilo preke potrebe, jer je uglavnom Partizan već imao ubjedljivu prednost kada bi Gvinejac ulazio u igru.

Sada bi Stanojević mogao da uradio ono što je Savo Milošević uradio u 161. "vječitom" derbiju. Tada je Suma meč započeo na klupi, ušao u igru sredinom drugog poluvremena, da bi golom i asistencijom u finišu donio Partizanu 2:0 u Humskoj.

MOŽE LI STANOJEVIĆ DA ODRŽI UČINAK U DERBIJIMA?

Izvor: MN PRESS

Kada god se bliži "vječiti" derbi, Aleksandar Stanojević bude tema među trenerima Partizana koji jako dobro znaju kako da izađu na kraju sa Zvezdom. U karijeri protiv najvećeg rivala izgubio samo jedan meč i to bez ikakvih posljedica, pošto je poraz 1:0 u revanšu polufinala Kupa Srbije stigao posle pobede crno-belih 2:0 u prvom susretu.

Prošle jeseni je bilo 1:1 u Humskoj, tako da je Stanojević u sedam mečeva sa Zvezdom upisao pet pobjeda. Dva puta je već upisivao trijumfe na "Marakani", a njegovi crno-beli su ukupno primili tek dva pogotka u tih sedam mečeva.

Sada Stanojević zasigurno neće mariti za eventualni remi na gostovanju, kako zbog važnosti pobeda nad "vječitim" rivalom tako i zbog činjenice da Zvezda i dalje ima devet bodova prednosti na tabeli.

Ipak pobjede u derbiju život čine daleko slađim...

(MONDO) 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC