• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanković dvostruki strijelac, Stanojević pobijedio iz inata: Njih je derbi STVORIO!

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Obojica trenera imaju veliko iskustvo u derbijima.

 vječiti derbi dejan stanković aleksandar stanojević zvezda partizan Izvor: MN PRESS

Kada u toku dana napuste dom i krenu ka stadionu Rajko Mitić treneri vječitih rivala imaće na umu potpuno različite stvari. Naravno, motaće im se po glavi utakmice koje su već proživjeli, ali će ih gledati iz drugačijeg ugla.

Dejan Stanković prisjetiće se igračkih dana u crveno-bijelom dresu i partije kojom je ''razbio'' Partizan na istom mestu 1998. godine. Aleksandar Stanojević, verovatno, razmišljaće o posljednjem gostovanju na stadionu Crvene zvezde, kada je pomalo iz inata pobijedio najvećeg rivala.

Priča o dvojici trenera na klupama najvećih srpskih klubova drugačija je odakle god da ste planirali da gledate derbi. Ali, imaju i jednu zajedničku stvar. Obojica će se sjetiti velikih pobjeda nad najvećim rivalom.

To ne može da se promijeni, to je beogradski derbi!

Anketa

Koji će rezultat biti u 164. večitom derbiju?

  • Pobediće Zvezda da overi titulu!

    60% (30)

  • Pobediće Partizan sa Stanojevićem na klupi!

    34% (17)

  • Niko, biće opet nerešeno

    6% (3)

Koji će rezultat biti u 164. večitom derbiju?

Rezultati

Na različit način beogradski vječiti derbi stvorio je Dejana Stankovića i Aleksandra Stanojevića kakve danas znamo!

8. april 1998.

Igrao je Dejan Stanković gradske derbije u Rimu i Milanu, ali vjerovatno najbolji u karijeri bio je na stadionu na kom će večeras predvoditi sa klupe crveno-bijele. U ubjedljivoj pobjedi nad crno-bijelima (4:0), na meču koji je mogao da donese još golova u mreži Ivice Kralja, Stanković je bio dvostruki strijelac.

Izvor: MN PRESS

''Mnogo se pričalo o tome da li smo mi tim za velika djela. Sada smo pokazali da jesmo. Najbolji smo u Jugoslaviji'', rekao je nakon susreta najmlađi kapiten u klupskoj istoriji.

Crveno-bijeli te godine nisu osvojili titulu, šampion je postao Obilić, ali meč iz 1998. se pamti. Bio je 8. april, a Partizan je ostao nemoćan pod naletom ekipe Milorada Kosanovića. Stanković pogađa za 1:0, Perica Ognjenović duplira prednost, a sadašnji trener Crvene zvezde povećava na 3:0. Konačan rezultat postavio je Jovan ''Cune'' Gojković nakon solo-prodora kroz nemoćnu odbranu gostiju.

Bio je tu i jedan poništen autogol u mreži Partizana, stative, prečke, velike prilike od kojih je jednu promašio i sam Stanković... Pobjeda Crvene zvezde mogla je da bude jedna od najubjedljivijih u istoriji večitog derbija.

Crveno-bijeli su treći pogodak proslavili vozićem na čijem je čelu, kao lokomotiva, bio Dejan Stanković. Najbolji igrač tog meča, ali i te generacije Zvezde, preselio se nekoliko mjeseci kasnije. Utakmica na kojoj je postigao dva gola bila je njegov posljednji vječiti derbi u igračkoj karijeri.

26. novembar 2011.

A svoje malo herojstvo u najvećem rivalstvu srpskog fudbala ima i Aleksandar Stanojević. Mnogi bi rekli da je trener Partizana ''specijalista'' za vječiti derbi, odnosno okršaje protiv najvećeg rivala. Ima Stanojević samo jedan poraz, ali u revanšu polufinala Kupa Srbije, kada taj izgubljeni meč nije bio ugrozio prolaz u finale.

Aleksandar Stanojevic trener fudbalera Partizana na utakmici prvenstva Srbije protiv Crvene zvezde na stadionu CZ 26.11.2011. godine Foto: Marko Metlas
Izvor: MN PRESS

Što se tiče prvenstva - pet mečeva, četiri pobjede, od kojih su dvije izvojevane na stadionu Rajko Mitić. Posljednja je posebna za svakog navijača Partizana.

Bilo je to, slično kao i u Stankovićevom slučaju, nekoliko nedelja pred odlazak iz kluba. Partizan je gostovao Zvezdi u meču koji se često karakteriše kao ''najluđi derbi u 21. vijeku''. Vidjeli smo sve, od incidenata prije susreta, preko promašenog penala, ostanka Partizanove ekipe na terenu tokom poluvremena, pobjede gostiju...

Najprije su Delije pirotehnikom pogodile Vladimira Stojkovića, zatim je Evandro Gebel sa bijele tačke pogodio stativu, a Zvonimir Vukić i Marko Ščepović pogađali su tamo gdje treba, u mrežu. U međuvremenu vidjeli smo sukob na klupama za rezerve, ali i Partizan koji na poluvremenu nije otišao u svlačionicu.

Zbog procjene da bi im na putu ka tunelu bila ugrožena bezbjednost, crno-bijeli ostali su na klupi za rezervne igrače, obučeni u jakne jer je bilo hladno tog novembarskog dana 2011. godine. Proradio je inat u Aleksandru Stanojeviću. Do tada podređeni Partizan prešao je u ofanzivu, a kapiten Vukić odigrao je jednu od najboljih utakmica u klubu iz Humske.

Formirane ličnosti!

Kao što smo rekli na početku teksta, uglovi iz kojih sadašnji treneri dva beogradska kluba gledaju na derbi nije isti. Ali, zar vam ne deluje da su baš na tim mečevima oni stvoreni?

Dejan Stanković je istog tog ljeta bio učesnik Mundijala, kasnije i jedno od najvećih pojačanja Lacija. Veliki borac na terenu, defanzivni vezni kada je neophodno i ofanzivni vezni kad je potrebno, ljubimac Žozea Murinja i mnogih drugih trenera u Laciju i Interu... Sve to naučio je u beogradskom rivalstvu.

Aleksandar Stanojević pokazao je prkos na gostujućem stadionu i preokrenuo meč u svoju korist. Sličnu stvar uradio je i kada je odlazio. Zbog problema sa predsjednikom kluba Draganom Đurićem, Aleksandar Stanojević je, uz podršku navijača, napustio Humsku. Stigao je Avram Grant, ali iskusni Izraelac nije ostao predugo. Danas je tu ponovo Sale, jer on zna da igra ovakve utakmice.

Ako je već njima dvojici derbi u životu dao toliko toga - očekujemo da prazniku srpskog fudbala vrate sutra, na terenu. Deki i Sale znaju kako se pobjeđuje najveći rival! Istina, u njihovom jedinom trenerskom okršaju bilo je 1:1, ali to je bilo tek početno opipavanje snaga.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC