• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

7 stranaca koji nisu ni debitovali za Zvezdu: "Bucko" i problem sa vizom, Pogba iz Ugande i falš Brazilci!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Crveno-beli su prethodnih godina pojačanja tražili na raznim krajevima sveta, a bilo je i promašaja.

 crvena-zvezda-sedmorica-stranaca-koji-nisu-zaigrali-za-tim-salami-ze-markos-adam-micel Izvor: MN PRESS, Instagram/auchokhalidofficial/Screenshot, Youtube/FK Crvena zvezda/pritnscreen, Instagram/pazzboy11/Screenshot

Prethodna godina bila je jedna od najboljih za Crvenu zvezdu još od Barija i obeležena je duplom krunom i nokaut fazom Lige Evrope. Dok se Dejan Stanković i njegov stručni štab pripremaju za evropske kvalfikacije, a igrači hvataju jedine dane odmora u godini, navijačima se već vrti u glavi zbog prelaznog roka.

Možda će vas zanimati

Aleksandar Dragović je stigao, Kolarov, Krstičić i Prijović su blizu, od Arnautovića nema ništa... Zna se da bez obzira na to kakav je tim, navijači žele velika imena!

Ali, prelazni rok je idealna prilika i da se prisetimo nekih promašaja Crvene zvezde. Tokom prethodnih godina beogradski tim je dovodio strance, bilo kao pojačanja u tom trenutku ili kao zalog za budućnost, a neki od momaka nisu uspeli ni da debitiju za tim!

Ovo je lista od čak sedam inostranih fudbalera koji su bili pod ugovorom sa Crvenom zvezdom, ali nisu odigrali zvaničan meč za klub...

Pogledajte ko su oni! 

KALID AUČO

Izvor: Instagram/auchokhalidofficial/Screenshot

U medijima predstavljen kao ''Pogba iz Ugande'', ali sa ove tačke gledišta deluje da to nije bilo baš tačno. Crveno-belima ga je preporučio Milutin Sredojević, tadašnji selektor ove afričke države, a Zvezda je reagovala i uspela da potpiše centralnog veznog igrača.

Stigao je u leto 2017. godine, odmah je prosleđen u OFK Beograd, a zbog ispadanja tima sa Karaburme u Srpsku ligu vraćen je krajem maja iste naredne godine da trenira sa Zvezdom. Nije se nametnuo, pa je već tog leta saradnja raskinuta. Aučo se preselio u Aziju, da bi kasnije zaigrao u fudbalskom prvenstvu Egipta.

Trenutno brani boje ekipe El Makasa u Egiptu, dok je za prethodnih osam godina odigrao čak 45 mečeva za Ugandu. Možda je u dresu nacionalnog tima stvarno Pogba...

ADAM MIČEL

Izvor: MN PRESS

Majka mu je Hrvatica, otac sa Novog Zelanda, a on je rođen u dalmatinskom gradiću Vrgorac. Ipak, Mičel (24) je u Crvenu zvezdu stigao sa drugog kraja sveta. Kao mladi reprezentativacNovog Zelanda potpisao je ugovor sa beogradskim klubom na godinu dana, ali ta saradnja nije potrajala ni toliko.

Stigao je u leto 2016. godine, prošao probu i potpisao ugovor, ali je odmah prosleđen OFK Beogradu. Nakon samo šest meseci na Karaburmi preselio se u Celje, put ga je dalje vodio do U23 ekipe Boltona, a trenirao je i sa nekim manjim engleskim niželigašima.

Od 2019. godine ponovo je na Novom Zelandu, gde sada igra za Ouklend. Četiri puta je obukao dres seniorske reprezentacije svoje zemlje, ali uspešna karijera deluje samo kao san za ovog 190 centimetara visokog štopera. 

GBOLAHAN SALAMI

Navodno je Salami imao problem i sa viškom kilograma.
Izvor: MN PRESS

Verovatno najluđa priča prati robustnog napadača iz Nigerije, koji se u Beogradu zadržao oko mesec dana, a pitanje da li se upisao i na treninzima Crvene zvezde. Utakmicu sigurno nije igrao. Fuad Gbolahan Salami (30) bio je zimsko pojačanje 2015. godine, za tim Nenada Lalatovića, ali očekivano jačanje tima nije se desilo.

Stigao je sa viškom kilograma, imao problem sa vizom pred pripreme u Sloveniji, a zatim otputovao u Nigeriju po sertifikat i nikada se nije vratio. Trebalo je lično da preuzme papir koji bi mu omogućio igranje u Crvenoj zvezdi, ali se pretpostavlja da je odustao od dolaska u Begorad jer nije imao garancije da će plata biti redovna.

To su bili teški dani za klub, a Nigerijac nije želeo previše da čeka na 5.000 evra mesečno, koliko je trebalo da zarađuje.

O tome da se verovatno neće vratiti, Lalatović je pričao čim je otišao, mesec dana nakon što je tada povremeni reprezentativac Nigerije fotografisan na stadionu. Ako je nekome bitno, zadužio je broj 11.

ZE MARKOS

Izvor: MN PRESS

Svojevremeno standardni reprezentativac Brazila u uzrastu do 17 godina, ali mu evropski fudbal nije prijao. Pravi korak u seniorsku kategoriju nije napravio, pa je nakon 2017. godine i dolaska u Crvenu zvezdu njegova karijera počela da ide čudnim tokom.

U Beograd je stigao iz Atletiko Paranensea, ali za Zvezdu nije zabeležio ni minut! Prosleđen je na pozajmicu Radu, kasnije i crnogorskom Grblju, da bi se nakon dve godine na Balkanu vratio u Brazil. Trenutno Ze Markos (23) igra za Avai, brazilskog drugoligaša, ali ne može se reći da ima zavidnu minutažu u klubu.

Iako je prvih šest meseci u Srbiji proveo kao prvotimac Crvene zvezde, ovaj 188 centimetara visoki štoper nije ubedio klub da zaslužuje šansu.

MATEUS VIVEIROS


Stigao je u Beograd šest meseci pre Ze Markosa, ali im je put bio veoma sličan. Matues Viveiros (22) je na početku nosio dres Zvezdinog mladog tima, a zatim bio i na pozajmici u Bežaniji tokom koje nije ostavio impresivan utisak.

Od desnog beka koji je svojevremeno bio velika nada Sao Paula i reprezentativac Brazila do 17 godina u Beogradu se očekivalo mnogo. Jednostavno, on nije bio dovoljno kvalitetan za tako nešto, što pokazuje i njegova karijera nakon odlaska iz Srbije.

Poslednji podaci na internetu pokazuju da je Viveiros 2018. godine potpisao za brazilskog četvrtoligaša Luverdense, ali na sajtu tog kluba on više nije među fudbalerima prvog tima.

IBRAHIM TANKO

Izvor: MN PRESS

Danas fudbaler Javora iz Ivanjice, Tanko (22) je momak kog su crveno-beli skautirali još u mlađim kategorijama, dok je bio u Africi. On je sa 18 godina stigao u Srbiju iz Nigerije, odnosno kluba Majti Džets, ali u Crvenoj zvezdi nije sve išlo glatko. Kroz omladinski tim, pa preko pozajmice u Bežaniji, snažni napadač navikavao se na srpski fudbal.

Dve godine kasnije raskinut je njegov ugovor sa Zvezdom, a on je ostao u Srbiji. Potpisao je za Mladost iz Lučana, nakon jedne sezone preselio se u Javor iz Ivanjice i ima već skoro 60 nastupa u prvenstvenim mečevima dva najviša fudbalska ranga u Srbiji.

USMAN MARONG

Još postoji šansa da zaigra za Crvenu zvezdu, ali budimo iskreni, ona je svakog dana sve manja...

Usman Marong je prvo evropsko iskustvo imao u ekipi Trajala iz Kruševca, gde je ostavio impresivan utisak igrajući Prvu ligu Srbije. Ubrzo ga je kupila Crvena zvezda, ali njegove pozajmice u Grafičar, Hapolen Rananu i još jednom Grafičar nisu donele mnogo.

U prethodnoj polusezoni, nakon povratka iz Izraela, bio je pozajmljen Zvezdinoj filijali i nije napravio nikakav iskorak. Marong (21) je za 11 mečeva u prvolećnom delu Prve lige Srbije postigao dva gola i asistirao pet puta, što verovatno nije dovoljno za šansu kod Dejana Stankovića ovog leta.

Momak iz Gambije, nekadašnji reprezentativac do 23 godine te zemlje, verovatno će Crvenu zvezdu napustiti bez ijednog odigranog meča za prvi tim. Od je po dolasku u klub potpisao ugovor na 3+1 sezonu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC