• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grupa B na Evropskom prvenstvu: Nova fudbalska sila, oči uprte u Eriksena, ruski džin i autsajderi za koje svi navijaju!

Autor Dragan Šutvić

Predstavljamo vam grupu B na Evropskom prvenstvu.

 euro 2020 grupa b analiza Izvor: MN PRESS, Profimedia

Ako se pogledaju sastavi timova, rezultati u prethodnom periodu i kvote u kladionicama ovdje je sve jasno.

Belgijanci su favoriti i teško da im iko može išta, a Danska i Rusija će se boriti za drugo mesto i direktan plasman.

Danci djeluju kao stabilnija ekipa, duže traju na visokom nivou i nemaju takve oscilacije u igri kao Rusi, koji iako imaju talentovan tim, poslije Mundijala igraju prilično promjenljivo (sjetite se poraza od 5:0 od Srbije). Finska će vjerovatno svima biti simpatična, ali Temu Puki i drugovi bi napravili čudo prolaskom dalje.

Možda će vas zanimati

Utakmice se igraju u Danskoj i Rusiji, na “Parkenu” u Kopenhageni i stadionu “Krestovski” u Sankt Petersburgu,

RASPORED

1. kolo

12. jun (18.00) Danska - Finska (Parken stadion, Kopenhagen)
12. jun (21.00) Belgija - Rusija (Krestovski, Sankt Peterburg)

2. kolo

16. jun (15.00) Finska - Rusija (Krestovski, Sankt Peterburg)
17. jun (18.00) Danska - Belgija (Parken stadion, Kopenhagen)

3. kolo

21. jun (21.00) Rusija - Danska (Parken stadion, Kopenhagen)
21. jun (21.00) Finska - Belgija (Krestovski, Sankt Peterburg)

BELGIJA

Izvor: Tanjug/(AP Photo/Francisco Seco

NADIMAK: “Crveni đavoli”
FIFA RANKING: 1
UČEŠĆA NA EP: 6
NAJBOLJI REZULTAT: Treće mjesto 1972. godine na domaćem terenu 
REZULTAT NA EP 2016: Četvrtfinale, ispali od Velsa 3:1
KVALIFIKACIJE ZA EP: Prvi u grupi sa Rusijom, Škotskom, Kiprom, Kazahstanom i San Marinom
OČEKIVANA FORMACIJA: 3-4-3
VREDNOST TIMA: 670.000.000 evra
SELEKTOR: Roberto Martinez 
KAPITEN: Eden Azar

Golmani: Tibo Kurtoa (Real Madrid), Simon Minjole (Klub Briž), Mac Sels (Strazbur);

Odbrana: Tobi Aldervejreld (Totenhem), Dedrik Bojata (Herta), Džejson Denajer (Lion), Tomas Vermalen (Kobe), Jan Vertongen (Benfika), Timoti Kastanj (Lester), Toma Menije (Borusija Dortmund);

Vezni red: Kevin de Brujne (Mančester Siti), Leander Dendonker (Vulverhempton), Denis Prat (Lester Siti), Juri Tilemans (Lester), Hans Vanaken (Klub Briž), Aksel Vitsel (Dortmund), Janik Karasko (Atletiko Madrid), Naser Šadli (Istanbul Bašakšehir), Eden Azar (Real Madrid), Torgan Azar (Borusija Dortmund), Leandro Trosar (Brajton);

Napadači: Žeremi Doku (Ren), Miši Batšuaji (Kristal Palas), Romelu Lukaku (Inter), Kristijan Benteke (Kristal Palas) i Dris Mertens (Napoli)

ZVIJEZDA TIMA: Romelu Lukaku (28., Inter)

Dolazi poslije nestvarne sezone u Interu gdje je sa "nerazurima" srušio decenijsku dominaciju Juventusa i osvojio šampionsku titulu. Dao je 30 golova u svim takmičenjima i bio apsolutno ključni igrač tima, a u Belgiji se dokazao pošto već ima 60 postignutih golova za nacionalni tim i uz to sjajan nastup na prethodnom Svjetskom prvenstvu.

Ne doprinosi samo golovima već otvara ogroman prostor kretnjama i fizičkim prisustvom, pa Kevin De Brujne, braća Azar, Dris Mertens i ostali sjajni ofanzivci Belgije imaju ogroman prostor da se razmašu i postižu pogotke iz drugog plana.

OBRATITI PAŽNJU NA: Juri TIlemans (24, Lester)

Nažalost njegova ekipa je i ove sezone u Premijer ligi uspjela da prokocka veliku prednost koju je imala u odnosu na rivale i neće igrati Ligu šampiona, ali neće se niko osvrtati na to ako sa Belgijom osvoji EP. Tilemans je veza između linija tima i sjajno se nadopunjuje u sredini sa Akselom Vitselom.

Njegov posao je kreativa, Vitselov defanziva i prljavi poslovi, a Tilemans je prijetnja i u presingu i iz prekida. U moru belgijskih superzvijezda on bi mogao da ispliva kao ključni čovjek u koncepciji Roberta Martineza.

DANSKA

Izvor: Profimedia

NADIMAK: "Crveno-bijeli"
FIFA RANKING: 10.
UČEŠĆA NA EP: 9
NAJBOLJI REZULTATI: Šampioni 1992. godine
REZULTAT NA EP 2016: Nisu se kvalifikovali
KVALIFIKACIJE ZA EP: Drugi u grupi, iza Švajcarske, ispred Republike Irske, Gruzije i Gibraltara
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-2-3-1
VREDNOST TIMA: 310.000.000 evra
SELEKTOR: Kasper Hjulmand.
KAPITEN: Simon Kjer

Golmani: Kasper Šmajhel (Lester), Fredrik Rjonov (Šalke), Jonas Lesl (Midtjiland)

Odbrana: Simon Kjer (Milan), Andreas Kristensen (Čelsi), Janik Vestergard (Sautempton), Joakim Mehle (Atalanta), Jens Striger Larsen (Udineze), Joakim Andersen (Fulam), Daniel Vas (Valensija), Nikolaj Bojlesen (Kopenhagen), Matijas Jorgensen (Kopenhagen)

Vezni red: Kristijan Eriksen (Inter), Tomas Dilejni (Borusija Dortmund), Pjer Emil Hojberg (Totenhem), Kristijan Norgard (Brentford), Matijas Jensen (Brentford), Anders Kristijansen (Malme), Mikel Damsgard (Sampdorija) i Robert Skov (Hofenhajm).

Napad: Martin Brejtvajt (Barselona), Jusuf Poulsen (Lajpcig), Jonas Vind (Kopenhagen), Kasper Dolberg (Nica), Andreas Korenlijus (Parma), Andreas Skov Olsen (Bolonja).

ZVEZDA TIMA: Kristijan Eriksen (29, Inter)

Eksperimentisao je i sa 4-3-3 selektor Danske, ali pošto u 4-2-3-1 daje svom najboljem igraču prostora da praktično bude gdje god želi na terenu i da kreira iz svih pozicija, najvjerovatnije ćemo Dance vidjeti u ovoj postavci.

Eriksen je loše počeo u Interu, nije se uklopio u Konteov sistem, ali je u finišu sezone proigrao i Danska će apsolutno zavisiti od njega. On kreira sve napade, u srcu je svake opasne akcije i praktično nema poziciju. Može da siđe do odbrane po loptu, često ide u lijevu stranu i ekipa koja ga zaustavi uradiće pola posla protiv Danaca. 

OBRATITI PAŽNJU NA: Jonas Vind (22, Kopenhagen)

Sjećaju ga se navijači Crvene zvezde iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Da nije bilo povrede koljena zbog koje je propustio sezoni 19/20 sigurno bi već bio u nekoj od “liga petice”, a ovako je EP prilika da se prikaže u najboljem svjetlu.

Jusuf Poulsen i Martin Brajtvajt su za sada imali prednost u odnosu na njega u špicu, ali sa tri gola iz sedam mečeva za nacionalni tim pokazao je da može da se računa na njega. Visok 190 centimetara, ali ipak dobar s loptom, sjajno otvara prostor za saigrače i prototip je modernog špica, Ne bi iznenadilo da startuje u napadu Danske.

FINSKA

Izvor: Profimedia

NADIMAK: "Huuhkajat" (nadimak su dobili po buljini, vrsti sove koja je česta u Finskoj)
FIFA RANKING: 54
UČEŠĆA NA EP: Prvi put se pojavljuju
NAJBOLJI REZULTATI: Kvalifikacija 2020.
REZULTAT NA EP 2016: Nisu učestvovali
KVALIFIKACIJE ZA EP: Drugi u grupi iza Italije, ispred Grčke, BIH, Jermenije i Lihtenštajna 
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-4-2
VREDNOST TIMA: 44.600.000 evra
SELEKTOR: Marko Kanerva
KAPITEN: Tim Sparv

Golmani: Lukaš Hradecki (Bajer Leverkuzen), Jese Joronen (Breša), Ansi Jakola (Bristol Rovers).

Odbrana: Tomas Lam (Zvole), Paulus Arajuri (Pafos), Jere Uronen (Genk), Juhani Ojala (Vejle), Sauli Vajsanen (Kjevo), Nikolaj Alho (MTK), Danijel O’Šonesi (HJK), Niko Hamalajnen (KPR), Leo Vajsanen (Elfsborg), Robert Ivanov (Varta Poznanj).

Vezni red: Jasin Asenun (Lahti), Oni Valakari (Pafos), Piri Soiri (Esbjerg), Fredrik Jensen (Augzburg), Joni Kauko (Esbjerg), Glen Kamara (Rendžers), Rasmus Šiler (Đurgarden), Tim Sparv (Larisa).

Napad: Temu Puki (Norič), Lasi Lapalajnen (Montreal), Markus Fors (Brentford), Joel Pohjanpalo (Union Berlin).

ZVIJEZDA TIMA: Temu Puki (31, Norič)

Sjajni napadač ne samo da je opet uveo Norič u Premijer ligu sa 26 golova u Čempionšipu prošle sezone, već je uspio da bude ključni čovjek u istorijskom uspehu Finske i plasmanu na EP.

Bliži se stotom nastupu za nacionalni tim, a dao je 30 golova. Prije svega ima sjajan osjećaj za gol, a u klasično 4-4-2 formaciji odbrane će morati da paze i na drugog špica i to bi moglo da otvori prostor Pukiju da i na velikom takmičenju zatrese mrežu

OBRATITI PAŽNJU NA: Robin Lod (28, Minesota)

Krilni fudbaler koji nastupa za Minesotu u MLS-u je najkreativniji igrač Finske u ovom sastavu. Igraće po desnom boku i od njegovih centaršuteva će umnogome zavisiti Puki i Pohjanpalo kao napadački dvojac.

U ekipi sa dva klasična zadnja vezna i timu bez mnogo kvaliteta Lod, Pohjanpalo i Puki će pokušati da brzim i direktnim akcijama iznenade protivnika i dođu do gola.

RUSIJA

Izvor: MN PRESS

NADIMAK: "Zbornaja komanda"
FIFA RANKING: 38 
UČEŠĆA NA EP: 11
NAJBOLJI REZULTATI: Šampioni na EP 1960. godine 
REZULTAT NA EP 2016: Četvrti u grupi sa Velsom, Engleskom i Slovačkom
KVALIFIKACIJE ZA EP: Drugi u grupi iza Belgije, ispred Škotske, Kipra, Kazahstana i San Marina
OČEKIVANA FORMACIJA: 4-2-3-1 ili 4-3-3
VREDNOST TIMA: 190.000.000
SELEKTOR: Stanislav Čerčesov
KAPITEN: Artjom Dzjuba

Golmani: Juri Djupin (Rubin), Andrej Lunev (Zenit), Matvej Safonov (Krasnodar), Anton Šunin (Dinamo Moskva).

Odbrana: Georgi Džikija (Spartak Moskva), Igor Divejev (CSKA Moskva), Mario Fernandes (CSKA Moskva), Juri Žirkov (Zenit), Vjačeslav Karavajev (Zenit), Fedor Kudrijašov (Antalija), Andrej Semenov (Ahmat)

Vezni red: Dmitri Barinov (Lokomotiva Moskva), Rifat Žemaletdinov (Lokomotiva Moskva), Maksim Muhin (Lokomotiva Moskva), Aleksandar Golovin (Monako), Danil Fomin (Dinamo Moskva), Roman Zobnin (Spartak Moskva), Alekej Jonov (Krasnodar), Daler Kuzjajev (Zenit), Andrej Mostovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Denis Makarov (Rubin), Aleksej Mirančuk (Atalanta), Denis Čerišev (Valensija).

Napad: Artjom Dzjuba (Zenit), Anton Zabolotni (Soči), Aleksandar Sobolev (Spartak Moskva).

ZVIJEZDA TIMA: Artjom Dzjuba (32, Zenit)

Impozantni napadač Zenita je kapiten i predvodnik ovog tima. Ima skoro dva metra i jako ga je teško zaustaviti. Vlada prostorom, a zna da se snalazi i sa loptom u nogama. Vrlo često se spušta na poziciju “desetke” gdje onda otvara prostor za Golovina i Alekseja Mirančuka.

Nijednoj odbrani neće biti lako sa njim, a u grupi gdje ga čekaju Finci upitnog kvaliteta i prilično stara odbrana Belgija ima prostora da zablista.

OBRATITI PAŽNJU NA: Aleksej Mirančuk (25, Atalanta)

Bolji od blizanaca Mirančuk je dobio poziv i uz Alekseja Golovina je glavna kreativna snaga Rusije. Iz Lokomotive je prešao u Atalantu i imao odličnu sezonu u Seriji A, koju sada želi da kruniše dobrim nastupom na EP.

On je dio mladih snaga ovog tima i Rusija očekuje da preuzme vodeću ulogu. Ukoliko to uspije i ukoliko on i Golovin "kliknu" Rusija bi morala da izađe iz ove grupe.

Anketa

Ko prolazi dalje u grupi B?

  • Belgija

    0% (0)

  • Danska

    0% (0)

  • Finska

    0% (0)

  • Rusija

    100% (1)

Ko prolazi dalje u grupi B?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC