• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan Željo je postao šampion Jugoslavije prvi put u klupskoj istoriji!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Na današnji dan, prije 49 godina, Željezničar je u Beogradu pobijedio domaći Partizan sa 4:0 i osvojio titulu prvaka Jugoslavije.

 fk željezničar šampion jugoslavije 1972. Izvor: FENA

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća na mjesto trenera Željezničara došao je Milan Ribar, jedan od najtrofejnijih trenera u bogatoj istoriji kluba sa "Grbavice", prenijela je agencija "Fena".

Možda će vas zanimati

Pod njegovom palicom su zaigrali vrlo mladi fudbaleri, a u igru je uveo takozvani "totalni fudbal". Plavi su 1970. završili na četvrtoj poziciji, godinu dana kasnije na drugoj poziciji, a 1972. godine sa tada rekordnim brojem bodova osvojili titulu šampiona.

Golove su protiv crno-bijelih postigli Boško Janković (tri) i Velija Bećirspahić.

Željezničar je najčešće igrao u sastavu: Janjuš, Kojović, Bećirspahić, Bratić, Katalinski, Hadžiabdić, Jelušić, Janković, Bukal, Sprečo i Deraković.

Milan Ribar trener sarajevskog tima, našao se na rukama svojih igrača na centru Partizanovog stadiona. Dresovi su pobacani Željinim tifozima za uspomenu. Orila se pjesma i urenebesni pokliči: “Željo, Željo, šampion, šampion!”. Iz Sarajeva su javili da je Crvena zvezda pobijedila Sarajevo na "Koševu", ali joj to ništa nije značilo. Novi je prvak, prvi put u istoriji postao Željo. I to je ono što je bilo jedino važno, što će ući u istoriju i spominjati se vječno.

Nakon utakmice i opšteg urenebesa na stadionu, slavlja i pjesme, uz aplauze i Željinih i Partizanovih navijača sve se to prelijeva na beogradske ulice. Na Terazijama Željini navijači zaustavljaju saobraćaj.

Zagrljeni mašu zastavama i pjevaju, deru se iz već promuklih grla: “Šampioni, šampioni!”, a građani Beograda ih sa strane gledaju sa simpatijama i čestitaju, citat je iz knjige "Plava krv" autora Đevdeta Sarača.

(mondo.ba/agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC