• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdini rivali u Ligi šampiona - ovo treba da znate: Ukleti Kairat ima brazilsku zvijezdu, Izraelci imaju zvezdaša!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Za oba potencijalna protivnika nastupaju srpski internacionalci i neka poznata imena.

 makabi i kairat potencijalni protivnici zvezde u ligi šampiona Izvor: Profimedia/AFP PHOTO/PASCAL GUYOT/MN Press

Kuglice su rekle svoje - šampion Srbije saznao je imena potencijalnih rivala na startu evropskog ljeta.

Crvena zvezda će u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igrati protiv Makabi Haife ili Kairata - ovo je sve što treba da znate o njima!

Možda će vas zanimati

To je po objektivnoj ocjeni najteži mogući žrijeb od tri opcije koje su bile u opticaju pred početak žrijeba. Nije ni Zvezdan Terzić bio zadovoljan ishodom žrijeba, ali bez obzira na sve, Zvezda je jasan favorit i željeće da prođe u 3. kolo kvalifikacija.

Šta je onda potrebno da znamo o ova dva kluba?

MAKABI HAIFA - ŠAMPIONI POSLIJE 10 GODINA, IMAJU ZVEZDAŠA U TIMU

Klub Makabi Haifa osnovan je davne 1913. godine, a u svojoj istoriji, bili su prvaci Izreala ukupno 13 puta. Ipak, ovu posljednju titulu čekali su tačno 10 godina, pošto su prethodno taj trofej podizali još 2011. godine.

Na kraju su u uzbudljivoj završnici sezone završili ispred Makabi Tel Aviva sa samo četiri boda više, uz 72 postignuta i 29 primljenih golova. Imali su najbolji napad i najbolju odbranu u Izraelu i zasluženo su prekinuli decenijski "post".

Od igrača Makabi Haife, srpskoj javnosti je jedan sigurno poznat. To je Bogdan Planić, bivši fudbaler Crvene zvezde i nekadašnji igrač OFK Beograda, Vojvodine, rumunskog FCSB-a...

Izvor: MN PRESS

Planić ima 29 godina, bio je dio Zvezde u sezoni 2014/15 kada se nije naigrao, a za Makabi je prethodne sezone bio standardan, upisavši 31 nastup u domaćem šampionatu uz četiri postignuta gola.

Najveći adut Makabija je napadač Nikita Rukavitsja koji je prošle sezone u svim takmičenjima postigao 24 pogotka, dok je vezista Tjaron Čeri iz Surinama uspio da zatrese mrežu 14 puta.

Nisu imali Izraelci velikih transfera u prethodnom periodu, a zanimljivo je da su prošlog ljeta kao slobodnog igrača doveli vezistu Malage Hosea Rodrigeza, svojevremeno mladog reprezentativca Španije. Makabi je pod trenerom Barakom Baharom najčešće nastupao u formaciji 4-3-3.

KAIRAT - SVI JOŠ PAMTE 2015, PARTIZANOV VEZISTA I VAGNER LAV

Počelo je porazom od Kairata, kojim je nagoveštena brza eliminacija iz Evrope. TIm iz Kazahstana slavio je 2:0 u Ljutice Bogdana.
Izvor: MN PRESS

Makabi Haifa će biti favorit u dvomeču protiv šampiona Kazahstana, ali na sam pomen Kairata, navijačima Zvezde se vraćaju ružne slike.

Bilo je to košmaran period za crveno-bijele. Zvezda je jedva dočekala povratak na veliku scenu poslije godinu dana pauze, ali ih je sačekao Kairat i u obje utakmice pobijedio u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Tada je na klupi crveno-bijelih bio Miodrag Božović, ali sada su stvari u klubu iz Ljutice Bogdana potpuno drugačije.

Zvezda je od tog nesrećnog dvomeča doživjela evropski preporod, a njihovu renesansu poslije četiri sezone u grupnim fazama UEFA takmičenja pokušaće da nastave i ove godine. Kairat je protekle sezone po treći put u klupskoj istoriji postao prvak Kazahstana. Čekali su na to 16 godina, a činjenica da se njihove sezone igraju u kalendarskim godinama znači i da će Kairat mečeve sa Zvezdom dočekivati u jeku sezone.

Klub iz Almatija je već do sada odigrao 15 utakmica u novoj sezoni i treuntno su na trećem mjestu iza Astane i Tobola. Zanimljivo je da i u njihovom timu ima srpskih fudbalera.

Najpoznatiji srpskoj publici Nebojša Kosović, bivši vezista Partizana, Nikšićanin koji je dio Kairata već više od dvije godine. Ove sezone je standardan u prvoj postavi, ali nije jedini srpski igrač u timu. Štoper Rade Dugalić (28) već dvije i po godine nastupa za Kairat, a nekada je nosio dres Radničkog iz rodnog Niša. U inostranstvo je otišao još 2014. godine, otkada je nastupao za Armavir, Tosno i Jenisej u Rusiji. 

U špicu Kairata igra čuveni Brazilac Vagner Lav, nekada saigrač Miloša Krasića na putu ka osvajanju Kupa UEFA 2005. godine. On je u bogatoj karijeri nastupao i za Korintijans, Monako, Bešiktaš, Flamengo, Palmeiras...

Vagner Lav na meču protiv Partizana 2005. godine.
Izvor: MN PRESS

Za reprezentaciju Brazila je upisao 20 nastupa između 2004. i 2007. godine, a osvojio je i dvije Kopa Amerike sa "selesaom".

Koji će od ova dva tima stići na megdan Zvezdi ostaje da vidimo. Kako ste vi zadovoljni žijebom?

Anketa

Kako ste zadovoljni žrijebom Zvezde u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona?

  • Baš sam zadovoljan, Zvezda je veliki favorit!

    16.67% (1)

  • Moglo je i lakše, ali Zvezda prolazi dalje!

    33.33% (2)

  • Nisam uopšte zadovoljan, Makabi i Kairat su nezgodni protivnici!

    50% (3)

Kako ste zadovoljni žrijebom Zvezde u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC