• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Darko Kovačević nema dilemu ko ide u finale EURO 2020: Italija i Engleska će se boriti za trofej!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

"Mislim da je brzina srednjih igrača suštinska prednost Italije u odnosu na špansku reprezentaciju. Ne vidim način na koji Danska može da ugrozi Engleze", kaže proslavljeni fudbaler Srbije.

 darko kovačević o polufinalu euro 2020 Izvor: Mondo/Goran Sivački

Utakmicu između Španije i Italije većina fudbalskih stručnjaka smatra finalom prije finala Evropskog prvenstva. U intervjuu za agenciju "Anadolija", proslavljeni fudbaler Srbije Darko Kovačević koji je bogatu internacionalnu karijeru gradio upravo u Seriji A i Primeri, veće šanse daje pulenima Roberta Manćinija.

Možda će vas zanimati

"Italijani igraju ubjedljivo najljepši fudbal i zasluženo su među četiri najbolje reprezentacije na kontinentu. Nemaju poraz u posljednje 32 utakmice i moram da priznam da su me prijatno iznenadili. Igraju visoko, pritiskaju protivnika, konkretni su u situacijama kada osvoje loptu i zaista djeluju perfektno. Na mene su poseban utisak ostavili bočni ofanzivni igrači poput Insinjea, Kijeze i Berardija. U odbrani se osljanjaju na iskustvo Bonućija i Kjelinija, teško primaju golove, a napred su opasni i nepredvidivi. Ne pamtim kada je igra italijanske reprezentacije bila toliko lijepa za oko. Sa druge strane, Španci se muče, teško stvaraju šanse, a kada ih stvore, Morata i Moreno ne znaju da ih iskoriste. Zato su mi Italijani blagi favoriti u polufinalnom duelu", rekao je Kovačević.

Prognoze Darka Kovačevića nije poremetila ni povreda Leonarda Spinacole koji je po svim mjerilima bio najbolji igrač dosadašnjeg toka Evropskog prvenstva.

"To je svakako ogroman hendikep za Italiju, jer je Spinacola već duže vrijeme jedan od ključnih igrača u njihovoj postavci igre. Imao je i fenomenalnu sezonu u Romi, tokom grupne faze je dva puta proglašavan za igrača utakmice i trebalo je da bude zvijezda ljetnjeg prelaznog roka. Međutim, Manćini ima na raspolaganju veliki fond kvalitetnih fudbalera i ne sumnjam da će naći adekvatnu zamjenu na bočnoj poziciji. Od kako je stupio na funkciju selektora, dokazuje da ima viziju i jedna povreda mu sigurno neće poremetiti koncepciju. Skockao je ekipu prema svojim fudbalskim ubjeđenjima i zato to djeluje toliko lijepo i atraktivno", istakao je Kovačević.

Duel Italije i Španije postao je redovan šlager velikih turnira u posljednjih nekoliko godina, a prvi put može da se kaže da "azuri" imaju prednost na sredini terena.

"To je do skoro bilo nezamislivo. Ovaj trio na sredini terena Verati-Žoržinjo-Barela djeluje besprijekorno i podsjeća me na onaj čuveni španski vezni red sa Ćavijem i Inijestom. To ne bih mogao da kažem za Busketsa, Kokea i Pedrija jer su dosta sporiji od italijanskih igrača. Mislim da je brzina srednjih igrača suštinska prednost Italije u odnosu na špansku reprezentaciju. Lako osvajaju loptu, brzo razvijaju akcije i za tili čas stižu u situaciju da ugroze protivnički gol. Posao im olakšava i kretanje Ćira Imobilea. Napadač Lacija nije ona klasična devetka koja čeka loptu i kampuje i šesnaestercu protivnika. Kreće se, traži prostor, kombinuje sa veznim redom i lako ulazi u šanse", kazao je Kovačević.

Ipak, daleko od toga da vezni fudbaleri Španije nemaju tehnički kvalitet da pariraju Italijanima na sredini terena.

"Čini mi se da je najveći problem Španije u napadu. Morata i Moreno su igrači vanserijske klase, ali se muče sa realizacijom. To je glavna tema španskih medija u posljednjih nekoliko dana. Vidjeli ste da su u obje utakmice nokaut-faze dosta teško izašli na kraj sa svojim rivalima. Bljesnuli su samo u posljednjoj utakmici grupne faze protiv nedorasle Slovačke. Dva puta su igrali produžetke, u četvrtfinalu tek poslije penala izbacili Švajcarce. Proveo sam devet godina u Španiji, srce me vuče da navijam za ekipu Luisa Enrikea, ali sam i dalje pri stavu da su Italijani bliži plasmanu u finale", mišljenja je bivši napadač, između ostalih, Crvene zvezde, Juventusa i Real Sosijedada.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

U drugom polufinalnom meču sastaju se najveći favorit i najprijatnije iznenađenje Evropskog prvenstva.

"Englezi su praktično domaćini ovog šampionata i to je faktor koji nikako ne treba zanemariti. Izuzev duela sa Ukrajinom zbog kojeg su na kratko morali da odu do Rima, sve ostale mečeve odigrali su na Vembliju i tako će biti do kraja turnira. Pokazali su da imaju najkvalitetniji tim i najdužu klupu od svih reprezentacija. Svaki igrač koji je dobio šansu od selektora Sautgejta opravdao je povjerenje i dao doprinos plasmanu u polufinale. Sterling igra u životnoj formi, Kejna dugo nije htio gol, ali je proradio u najboljem mogućem trenutku i sada je vrlo opasan", rekao je Kovačević i dodao da bi Englezi u polufinalu trebalo da imaju lak zadatak:

"Dance krasi kolektivni duh i nisu slučajno u samoj završnici Evropskog prvenstva. Glupo je reći da ih je situacija sa Eriksenom ujedinila, ne dao Bog nikome da mu se desi ono što se desilo sjajnom fudbaleru Intera. Selektor Hjulmand je oformio kompaktnu ekipu u kojoj sada nema neke velike zvijezde, ali su vrlo organizovani i taktički disciplinovani. Igraju po principu svi za jednog, jedan za sve. Uprkos tome, ne vidim način na koji Danska može da ugrozi Engleze i da im dovede u pitanje plasman u finale Evropskog prvenstva. Bila bi to prvorazredna senzacija".

(mondo.ba/agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC