• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španski niželigaš Agilas - dovode igrače iz PLBIH, gazda bogataš koji je prodao Almeriju, stadion na plaži, cilj SEGUNDA

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Toni Jović nas je pobliže upoznao sa svojim novim klubom, španskim niželigašem koji ima velike planove i u koji je prešao i Dinko Trebotić iz Zrinjskog.

 Toni jović španski niželigaš Agilas gstadion na pla\i Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Ljetni prelazni rok uveliko traje, pa reklo bi se i praktično već završava za klubove iz Premijer lige BIH koji su ovog ljeta bili prilično aktivni.

Gledali smo brojne dolaske i odlaske, a jedan od igrača koji je nedavno promijenio sredinu je i Dinko Trebotić, fudbaler Zrinjskog koji je prešao u španski Agilas.

Za ovaj klub nešto ranije je potpisao i bivši napadač Širokog, Zrinjskog, Borca i Krupe, Toni Jović, a zanimljivo je da su se i Trebotić i Jović odlučili da karijeru nastave u četvrtom rangu španskog fudbala.
Međutim, Agilas je daleko od tipičnog španskog niželigaša.

Možda će vas zanimati

 Sadašnji klub osnovan je 2010. kada se zbog silnih dugovanja ugasio „Aguilas Club de Futbol“, jedan od najstarijih klubova u Španiji.

Navijači su tada osnovali "Aguilas FC" i kupili od Deportivo Alkerijasa pravo igranja u Trećoj diviziji, da bi prošle godine klub doživio pravu transformaciju.

Naime, klub je prošle godine kupio Alfonso Garsija, čuveni dugogodišnji predsjednik i najveći akcionar Almerije, koji je nakon prodaje tog kluba saudijskom bogatašu Turki Al-Šeiku, odlučio da mali Agilas uvede u Segundu.

Čim je preuzeo klub, Alfonso Garsija je najavio da mu je cilj razvoj kluba i plasman u drugu špansku ligu.

Korak ka tome napravljen je prošle godine, kada je izborena promocija iz četvrtog u treći rang, ali će zbog transformacije španskih liga Agilas ponovo igrati u četvrtom rangu, međutim, sada sa sve više kvalitetnih profesionalaca.

Među kojima su i Trebotić i Toni Jović, koji nas je u razgovoru za MONDO upoznao sa svojim novim klubom i ekipom.

"Pravi se ekipa za treću ligu. Tu su i reprezentativac Farskih ostrva Edmunson, reprezentativac Litvanije Petravičijus i Lamur iz Konga. I ja sam se na početku čudio sam se kako sad četvrta liga, a igraju reprezentativci. Nebitno o kojoj reprezentaciji se radi, ipak je to reprezentacija. Mislim da će se napraviti dobra ekipa. Glavna zvijezda je Kalu Uče koji im je donio pobjedu za titulu golom u posljednjoj minuti valjda. On je glavna faca iako ima 38 godina, ima preko 150 nastupa u Primeri i koliko sam vidio on je glavna zvijezda", kaže Jović.

Izvor: Shutterstock

Nekadašnji napadač Širokog, Borca, Zrinjskog i Krupe nije se dvoumio kada su ga kontaktirali iz Agilasa i predstavili svoj projekat. Odbio je dvije ponude i iz Premijer lige BIH i odlučio da seli u pokrajinu Mursija.

"Više mi je dodijalo igrati po ovim našim terenima i sve to, kao ove sezone trebaš imati reflektore, pa neki nemaju ali mogu igrati, dok neki drugi zbog reflektora ne mogu... Kad su u pitanju uslovi, nisu to 'milioni' ali je dosta više nego što sam uspio dobiti dosad u BIH. Sve mi se svidjelo, najbolja stvar je što je grad na moru, prekrasna klima, pričao sam sa par prijatelja koji su igrali tamo pa su mi rekli da je život tamo odličan", kaže Jović i dodaje da su mu se već javili trener i njegovi saradnici u stručnom štabu.

"Razgovarao sam sa trenerom i kondicionim trenerom i dobio program po kojem sam radi. Ugodno sam iznenađen, klub je obezbijedio strancima jednu rezidenciju, kao mini hotel u kojem imaju sve dok se ne snađu, a mogu i da ostanu u njemu. Stadion je mali, ali je taj gazda sve sredio digao na jedan lijep nivo, prima 4.000 gledalaca, sa novom, vrhunskom travom, a od mora je nekih 100-200 metara, baš blizu plaže".

U pitanju je El Rubial, drugi najstariji stadion u Španiji, odmah poslije El Molinona, stadiona Sportinga iz Hihona.

Iako će navijači Agilasa reći da je El Rubial najstariji, jer se na mjestu gdje je sagrađen igralo još 1908. godine, prva zvanična fudbalska utakmica na njemu odigrana je 19. januara 1913. godine između Sporting Kluba i Sosijedad Levantine.

Zanimljivo je da je na stadionu udaljenom od plaže tek stotinjak metara, na kojem će sada igrati Jović i Trebotić, svoj debi za Barselonu upisao legendarni Ladislav Laslo Kubala.

Prve promjene na El Rubialu su već urađene sa novim modernim travnjakom, uređenjem tribina, a nema sumnje da će se i on dizati na viši nivo, prateći klupske ambicije i put ka Segundi.

"Klub mi djeluje vrlo ozbiljno, ne djeluje kao klub iz četvrtog ranga. To je sve na jako dobrom nivou i što se tiče marketinga i svega, rade na promociji, aktivni su na društvenim mrežama. Vjerovatno će to još sve ići na viši nivo, jer je cilj odmah treća liga i potom odmah plasman u Segundu. Nije to baš lako, ali mislim da bi se moglo dogoditi uz malo sreće“, istakao je Jović i dodao još jednom da nije imao mnogo dilema.

"Nakon što su mi predstavili taj projekt, tražio sam informacije, malo provjeravao i počeo da razmišljam o tome i svidjelo mi se. Već dugo sam razmišljao da bih volio da probam vani nešto, makar to bila i niža liga, jer sam se stvarno zasitio, a odbio sam i dva kluba iz PLBIH. Jednostavno ne želim da me potcjenjuju u ligi u kojoj sam stekao kakvo-takvo ime, a pogotovo ne u klubu u kojem sam igrao već dvije godine i to dosta dugo bez ikakvih primanja. Odlučio sam se za ovaj klub, pravi se dobra ekipa, a Trebotiću i meni će biti zajedno mnogo lakše da se ispočetka aklimatizujemo i upoznamo sa ekipom. Puno je lakše kad imaš nekog da popričaš na našem, iako će vjerovatno tražiti i od nas da što prije naučimo španski. Ne znamo se, ali smo već desetak dana na vezi, a tamo u Španiji ćemo se zaista upoznati“, zaključio je Jović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC