• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Golman kog je Srbija "ukrala" Belgiji! Legendarnom ocu zbog sedam operacija zabranili fudbal, a Mile izabrao otadžbinu!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Mladi golman na Piksijevom spisku, iako je godinama branio za reprezentacije Belgije.

 mile svilar u reprezentaciji srbije Izvor: MN Press/Profimedia

Selektor Dragan Stojković saopštio je spisak reprezentacije Srbije za septembarske mečeve, a na njemu se nalaze dva nova lica. Poziv je dobio fantastični Veljko Birmančević, ali i Mile Svilar (21), mladi golman Benfike koji je konačno završio papirologiju za srpski pasoš.

Čuvar mreže za budućnost srpskog nacionalnog tima karijeru gradi daleko od Srbije, ali sa njom ima jake veze. Otac Ratko mu je golmanska legenda, nekadašnji čuvar mreže Vojvodine i reprezentacije Jugoslavije, a kasnije uspješan internacionalac u Belgiji.

Možda će vas zanimati

Mladi Svilar je prošao neke od mlađih selekcija Belgije, davnih dana se pominjalo da bi mogao da zaigra za tu reprezentaciju, ali on će na kraju ipak obući dres Srbije!

Porodica Svilar je tradicionalno golmanska, iako su njegovom poznatom ocu Ratku još u djetinjstvu ljekari zabranili da se bavi fudbalom.

Kada je imao samo 12 godina, Ratko je, po njegovim riječima, ''pobjegao grobaru sa lopate''... Zbog pucanja slijepog creijva, neadekvatnog liječenja i sepse na kraju su morali da mu odsijeku preko pola metra crijeva! Bila je to prva od čak sedam operacija koje je imao tokom bogate karijere.

Problemi su se nastavili i narednih godina, pa su mu na početku karijere u lokalnom klubu u Crvenki doktori u potpunosti zabranili da brani, ali on to nije poslušao. Mjesec i po dana kasnije ponovo je bio na treninzima.

Iako mu je otac bio veliki navijač Partizana, Ratko se preko dresa Vojvodine domogao reprezentacije Jugoslavije, za koju je branio devet puta. Kasnije ga je put vodio u Belgiju, gdje je nosio dres Antverpena, a karijeru je okončao tek u 46. godini!

Godinama se u Belgiji bavio trenerskim poslom, a u toj zemlji je golmansku karijeru počeo njegov nasljednik.

Mile je preko nekoliko manjih klubova stigao do Anderlehta, ali se nakon samo jedne sezone u seniorskom timu preselio u Portugal. Od 2017. godine čuva mrežu Benfike, a do sada je uglavnom branio za rezervni tim tog velikana.

Ipak, bilo je vremena i za rekorde!

Tokom oktobra 2017. godine postao je najmlađi golman u istoriji Benfike, najmlađi golman u istoriji Lige šampiona i najmlađi golman koji je u tom takmičenju odbranio penal. Podaci za ponos, iako je od tada prošlo skoro četiri godina.

Mladi golman je prošao sve reprezentativne selekcije Belgije, još od uzrasta do 15 godina. Kada je došlo vrijeme da se izabere seniorska selekcija za koju će nastupati, stigao je poziv iz Srbije. Dragan Stojković Piksi želio je da ga vidi među stativama srpskog tima, što je on prihvatio.

I po svemu sudeći, neće biti jedini golman koji Srbiji stiže iz inostranstva. Tu je i Marko Johanson koji je ovog ljeta pojačao Hamburg i on bi mogao da postane dio A reprezentacije!

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC