• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski drim-tim juri prvo zlato na OI: Crta im se meta na leđima, ali najbolji ikada vode Srbiju do trona! 

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srbija je dočekala i to da je basket 3x3 olimpijski sport, pa će od 86 predstavnika u Japanu četvorica biti sjajni srpski basketaši koji već godinama dominiraju na svjetskoj sceni.

 basket 3x3 srbija prvi put na olimpijskim igrama Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/MNPress

Ovo je prvi put da se basket 3x3 pojavljuje na Olimpijskim igrama, a još 2010. kada se ovaj sport pojavio na Omladinskim olimpijskim igrama znalo se da je pitanje vremena kada će se on zaigrati i pod olimpijskom zastavom.

FIBA je basket 3x3 uzela pod svoje okrilje 2007. godine kada je isprobala ovaj format košarke na nekoliko takmičenja u Makau, Dominikanskoj Republici i Indoneziji, a u deceniji iza nas popularnost sporta je eksplodirala.

Možda će vas zanimati

Koliki kvalitet Srbija posjeduje svjedoči i svjetska rang lista gdje su u prvih pet na svijetu četiri srpska basketaša, a u šest najboljih timova svijeta nalaze se Liman (prvo mjesto), Novi Sad (peto mjesto) i Ub (šesto mjesto).

DOBRO POZNATA IMENA!

Svi 3x3 basketaši uglavnom igraju i košarku, ali sigurno najpoznatija imena koja dolaze na olimpijski turnir su dugogodišnji košarkaški reprezentativac Rusije Anton Ponkrašov i jedan od najboljih poljskih košarkaša svoje generacije Pržemislav Zamojski, dugo godina lider Zjelone Gore.

Srbiju će na Olimpiskim igrama u Tokiju predstavljati Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Aleksandar Ratkov i Mihailo Vasić, dok će trener biti Goran Vojkić.

UVIJEK NAJBOLJI, UVIJEK ZLATNI, UVIJEK NA METI!

Izvor: Profimedia

Još krajem maja desilo se prvo veliko iznenađenje u vezi sa prvim olimpijskim turnirom u basketu 3x3 u istoriji. Na kvalifikacionom turniru u Gracu reprezentacija SAD je poražena od strane Holandije i nije se kvalifikovala na OI! 

Sa Amerikancima ili bez njih Srbija je svakako najveći favorit za osvajanje zlata. Podatak da je samo dva puta otkako se održava Svjetski kup u 3x3 basketu Srbija ostala bez zlata (srebro 2014. i četvrto mjesto 2019.) dovoljno govori. Kao što je to rekao najbolji igrač ovog tima:

"Olimpijske igre su svakako za sve nas kruna karijere. Imaćemo metu na leđima, jer će svi željeti da nas pobijede i skinu sa trona."

ČUDNA PROGNOZA, SRBIJA NIJE PRVA?

Iako Poljska nema nijednog basketaša među prvih 50 na FIBA rang listi i AP ih je iz nekog razloga projektovao kao favorite za osvajanje zlatne medalje. Srbiji je prognozirano srebro, a na trećem mjestu se vidi Letonija.


Predvodnik ove generacije Srbije je Dušan Domović-Bulut, dugogodišnji prvoplasirani na svjetskoj rang listi i po mnogima za sada najbolji basketaš u istoriji 3x3 sporta. Za Srbiju je do sada u karijeri osvojio četiri zlata na svjetskim prvenstvima i dva zlata na evropskim, a u 35. godini bi mu olimpijsko zlato bilo kruna karijere. Dva puta je bio MVP svjetskih prvenstava, jednom MVP evropskog i u njega će biti uprte sve oči na ovom turniru.

On je trenutno peti na svijetu, a u to što su tu i drugoplasirani sa svjetske rang liste Aleksandar Ratkov i trećeplasirani Mihajlo Vasić dovoljno govori o jačini tima.

Dejan Majstorović se nalazi na 22. mjestu svjetske rang liste, a o njegovom kvalitetu govore nadimak "Maestro" i titula MVP-a FIBA svjetskog kupa iz 2017. godine kada je za Srbiju osvojio titulu svjetskog šampiona.

Jedini čovjek koji je bolje rangiran na svjetskoj rang listi od srpskih basketaša je Letonac Nauris Miezis, a Letonci na ovaj tim vode kompetan tim Rige. Ovo je drugoplasirana ekipa na svijetu iza Limana koji predvodi Aleksandar Ratkov.

Srbija je imala taj luksuz da kombinuje igrače iz nekoliko najboljih sjvetskih timova, dok su ostale ekipe uglavnom povele uigrane timove koji već dugo igraju zajedno. Ipak, svi srpski reprezentativci se odlično poznaju, a već godinama se naš tim sprema za ovo takmičenje.

Sistem takmičenja je takav da će igrati svako sa svakim i da će srpski tim redovno igrati dva meča dnevno. Od osam ekipa šest ide dalje, s tim što dva prvoplasirana tima idu direktno u polufinale, a timovi od trećeg do šestog mjesta igraju dva meča četvrtfinala. Jedno od prva dva mjesta u grupnoj fazi je i cilj Buluta i drugova, koji žele da skrate svoj put ka podijumu i odigraju meč manje.

Letonci se nameću kao veliki protivnik, odlično se kotiraju timovi Poljske i Rusije predvođeni dokazanim košarkašima koji su igrali i na evroligaškom nivou. Holanđani imaju tim sastavljen od najboljih igrača njihovog prvenstva i na velikim takmičenjima su znali i te kako da iznenade, a podatak da su upravo oni "koštali" Amerikance dolaska u Tokio govori da su ekipa za respekt.

Kroz grupnu fazu će srpski tim imati šansu da brusi formu, a s obirom da šest timova ide dalje nema bojazni da se Srbija neće boriti za medalje i da neće proći u nokaut fazu.

VAŽNI DATUMI I SATNICA:

24. jul: Kina – Srbija 5:00, Srbija – Holandija 8;25
25. jul: Poljska – Srbija 5:00, Srbija – Belgija 8:25
26. jul: Srbija – Japan 5:00, Letonija – Srbija 8:25
27. jul: Srbija – Rusija 11:00
27. jul: četvrtfinale 14:00, 15:20
28. jul: polufinale 10:30, 11:40
28. jul: meč za treće mjesto 14:15,
28. jul: finale: 15:25

Sa najboljim ikada u timu, sa trojicom iz top 5 sa svjetske rang liste i sa ogromnim iskustvom osvajanja zlata na najvećim takmičenjima, 3x3 tim Srbije juri istoriju.

Bili su prvi svjetski šampioni u istoriji, sada čekamo da i sa OI donesu prvo zlato. Znamo da oni to mogu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC