• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je prije 38 godina utemeljen FK Krupa: Jedinstvo, Bratstvo, Omladinac? Na kraju je odlučio čika Rade! 

Autor Dragan Šutvić

Klub koji se danas takmiči u m:tel Prvoj ligi Republike Srpske utemeljen je 22. avgusta 1983. godine

 fk krupa osnovan 1983. godine 38. godišnjica Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Fudbalski klub Krupa našao se na sportskoj mapi Banjaluke prije tačno 38 godina, odnosno 22. avgusta 1983. godine.

Na taj dan, održana je osnivačka skupština kluba koji će, kasnije kroz istoriju, biti učesnik elitnog ranga bh. fudbala, Premijer lige BiH, te finalista kup-takmičenja FS BiH.

Možda će vas zanimati

Klub iz kanjona Vrbasa se ove sezone, nakon istupanja iz premijerligaškog društva, takmiči u m:tel Prvoj ligi Republike Srpske u kojoj je za sada upisao dvije pobjede, a na godišnjicu osnivanja, prisjetićemo se početaka rada i funkcionisanja ovog sportskog kolektiva.

O tome je, 24. oktobra 1983. godine, pisao Glas, a tekst Vam prenosimo u cjelosti.

U Rosuljama se igrala kup utakmica između Udarnika i Krupe, nedavno osnovanog fudbalskog kluba. Ko je mario za to što je utakmica, umjesto u 15 sati i 30 minuta, počela gotovo sat kasnije. Trener gostiju Bogdan Kovačević je sačekivao da mu pristignu igrači. Neki su došli autobusom iz Krupe na Vrbasu, drugi iz Kotor Varoša, Čelinca, Banjaluke. Okupiše se Krupljani, bilo ih je dvadesetak. Trener Kovačević je u nedoumici: koga uvrstiti u tim? Svi bi igrali. Pa, i došli su zbog toga.

- Ne brini ništa – na to će Brane Krivokuća, nekadašnji igrač banjalučkog Borca, sada trener Udarnika. – Imamo mi kopački. Uzmite koliko vam treba. Imamo i dresove, nova garnitura, a što se tiče igrača, neka igraju svi, mijenjajte ih u toku igre, neka svi bar po deset minuta igraju.

Ovo bi bio mali uvod u priču o FK Krupa, koji je odskora zakoračio u fudbalski svijet. Nemaju Krupljani ni svoga igrališta, ono školsko je kraće, na njemu se ne mogu igrati prvenstvene utakmice, bez obzira što je riječ o najnižem rangu takmičenja – Opštinskoj ligi Banjaluka.
Milan Tarac, sekretar MZ Krupa na Vrbasu, u šali kaže:

- Moraćemo od sada na poseban način obilježavati i proslavljati 22. avgust. Nije šala tada su udareni temelji našem klubu, u istoriji Krupe na Vrbasu ovdje doskora nije bilo nijednog sportskog kolektiva, bar sekcije.

Inicijativa za osnivanje fudbalskog kluba u ovoj mjesnoj zajednici, sa oko 2.500 žitelja, potekla je od omladine. Zapravo, glavni akter i zagovarač je bio Bogdan Kovačević, nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ "Rada Vranješević" u Krupi na Vrbasu. Za 22. avgust je bila zakazana i osnivačka skupština kluba. Cijelo selo, pričaju mještani, sjatilo se u Društveni dom. Omladine najviše. Ništa unaprijed nisu pripremali, nego su prijedlozi za predsjedavajućeg Predsjedništva, članove Predsjedništva i Konferencije kluba padali tu na licu mjesta. Jasno, bilo je i protiv-prijedloga, pala je i poneka žučna rasprava,ali na kraju su se svi jednoglasno odlučili: predsjedavajući Predsjedništva će biti Nedjeljko Čubrilović, a trener, ko drugi nego, nastavnik fizičkog vaspitanja Bogdan Kovačević.

Kakvo ime dati klubu? E, tu je bilo dosta prijedloga. Jedni su govorili: Neka se zove "Jedinstvo", drugi "Bratstvo", treći opet "Omladinac"...

Za riječ se javio i čika Rade Tešanović.

- Mogu li ja da vam pomognem, da dam ime klubu? Znate, djeco, ja sam u poodmaklim godinama, proveo sam i u pečalbi, u dalekoj Australiji, desetak godina. Uvijek sam žudio za povratkom u rodnu Krupu na Vrbasu. Vratio sam se prije nekoliko godina da na miru i spokojstvu provedem ostatak života. Neka se djeco klub zove, ma neka se zove, brate moj, Krupa.

- Neka bude kako kaže čika Rade – podržaše ga mladići. I tako ovaj gorštak, običaj je to Krajišnika, dariva svoje kumče, novoosnovani FK Krupa sa tri miliona starih dinara.

- Od para za kumstvo kupili smo nešto opreme, pribavili i materijala za izgradnju igrališta i baraka za privremeni smještaj. Obratili smo se za pomoć nekim radnim kolektivima u Banjaluci. Bićemo svima zahvalni, kod god nam pomogne, i 100 dinara ćemo znati cijeniti kao pomoć. Drugovi iz FK BSK su nam obećali kupiti kompletnu sportsku opremu. Nemojte me pogrešno shvatiti, ali mi u to, jednostavno, ne možemo da povjerujemo. Ma neka nam dadnu i staru opremu, bićemo im zahvalni – u jednom dahu priča Bogdan Kovačević.

Što se tiče igračkog potencijala FK Krupa, o njemu je prerano donositi bilo kakav sud. Na spisku je tridesetak registrovanih fudbalera, ali većina od njih su tek prvi put obukli kopačke na noge.

Evo imena tih mladića: Boro Vučić, Sveto i Vojo Kovačević, Tošo i Predrag Antonić, Nenad Aničić, Nenad Tovilović, Svetozar i Goran Orozović, Dušan Tovilović, Zoran Vrebac, Drago Gašić, Janko Orozović, Andrija Malbašić, Krstan Račić, Milan Damjanović, Milenko Novak, Predrag Pejić, Draško i Rajko Čiča, Goran Mijatović, Blažo Tešanović, Željko Vidović i Zlatko Babić.

Krupljani su tako bosonogi zakoračili na fudbalsku pozornicu.

Izvor: Screenshot

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC