• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 igrača Srbije koji bi mogli da iznenade Piksija: Orlovi nastavljaju put ka Kataru, a oni su "džokeri"!

Autor Dragan Šutvić

U svakom mini-ciklusu kvalifikacija neki reprezentativci "iskoče" i budu osvježenje, a imajući u vidu da će Srbija odigrati tri meča u septembru, postoji više mogućnosti da neki od ovih momaka "orlovima" donesu nešto novo.

 srbija pet igrača koji bi mogli da iznenade Izvor: Profimedia/MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije spremna je za nove izazove. "Orlovi" Dragana Stojkovića Piksija okupljaju se u ponedjeljak za septembarske mečeve, a srpsku selekciju očekuju tri meča za samo sedam dana.

Stojković je pozvao 31 fudbalera za jednu prijateljsku i dve kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo, a MONDO provjerava koji igrači bi mogli da nas sve pozitivno iznenade u narednih desetak dana.

Srbija nastavlja put ka Mundijalu u Kataru 2022. godine, pošto su poslije sedam bodova u prva tri meča u martu ove godine nagovijestili borbu sa Portugalom do samog kraja.

Poslije prijateljskog meča protiv Katara u Debrecinu 1. septembra, Piksijevoj ekipi slijedi ono najvažnije - dolazak Luksemburga u Beograd 4. septembra i odlazak u Dablin na megdan Republici Irskoj 7. septembra.

U svakom mini-ciklusu kvalifikacija "iskoči" neko od igrača koji se istaknu dobrim partijama, a ko bi Srbiju mogao da pozitivno iznenadi ovog septembra.

VELJKO BIRMANČEVIĆ

Izvor: Profimedia

Naravno, moramo početi od momka koji je prvi put na spisku reprezentacije Srbije, a nalazi se u životnoj formi. Veljko Birmančević je zimus otišao iz Čukaričkog u Malme i već ovog ljeta je uveo Šveđane u Ligu šampionu svojim golovima i asistencijama.

Njegove partije su odlične i u prvenstvu Švedske, pa je u svim takmičenjima za Malme u 2021. godini već upisao 11 golova i tri asistencije za tek nešto više od 1.200 minuta provedenih na terenu. Zbog toga je i selektor Stojković imao zanimljivu opasku po pitanju Birmančevićevog pozivanja u tim.

"Otkako je otišao u Malme, njegove igre su zaista na zavidnom nivou, njegovi golovi takođe i to je ono što me je i natjeralo... Mislim ne moram ništa u životu, ali momak zaslužuje da bude na spisku. Formom, golovima i ponašanjem na terenu je zaslužio da bude na spisku."

Imajući u vidu da je Katar samo manja "smetnja" pred važnije mečeve sa Luksemburgom i Irskom, treba očekivati da Birmančević dobije šansu da debituje protiv šampiona Azije u srijedu (20.45) i pokuša da dobrom partijom u ofanzivnoj liniji "natjera" Stojkovića da ga sačuva u reprezentaciji i prilikom narednih okupljanja.

IVAN ILIĆ

Izvor: Profimedia/Sportphoto24/Stefano Nico/SIPA

Ivan Ilić spada u red momaka koji će još neko vrijeme imati pravo nastupa za mladu reprezentaciju, a koji se već odavno nalaze na spisku seniorske selekcije. Fudbaler Verone je ovog ljeta i zvanično prešao u klub iz Serije A, napustivši Mančester siti u transferu vrijednom 7.500.000 evra.

Da u Veroni vjeruju u dečka koji je u martu napunio 20 godina pokazuje i da su mu dali petogodišnji ugovor, ali i da već ima svoju ulogu na sredini terena ekipe Euzebija di Frančeska.

Ilić je upisao dva nastupa za Srbiju tokom junskih prijateljskih mečeva protiv Jamajke i Japana, a mogli bismo da ga u Mađarskoj protiv Katara vidimo u većoj mjeri. Istina, na sredini terena Srbija ima dosta opcija, ali Ilić bi dinamičnom partijom kakve je pružao u Veroni mogao da pokaže Stojkoviću da ga ima u vidu i za mečeve protiv Luksemburga i Irske.

ANDRIJA ŽIVKOVIĆ

Izvor: Profimedia/Perry vd Leuvert/Orange Pictures

Nije Andrija Živković kojeg Srbija ili Piksi ne poznaju dovoljno dobro. Za momka od 25 godina, čini se kao da je čitavu deceniju prisutan na fudbalskoj sceni, a krilni fudbaler PAOK-a možda bi mogao da preuzme "ulogu" Nemanje Radonjića iz martovskih mečeva i bude pravo osvježenje.

On je u Azerbejdžanu upisao na terenu posljednjih 25 minuta i možda bi protiv Luksemburga i naročito Iraca mogao da bude adut sa klupe koji će, ako bude potrebe, razmrdati "orlove" i donijeti direktnost u igri koja nekada zna da nedostaje.

Živković se u PAOK-u odlično snašao otkako je stigao u Solun prošle godine, upisao je i četiri nastupa u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu i biće jedna od brojnih opcija kojima bi selektor Piksi mogao da iznenadi rivale.

MILE SVILAR

Izvor: Profimedia/Filipe Amorim/Global Images/Sipa USA

Ovaj momak je već odavno poznat srpskoj javnosti kao "naše gore list", sin slavnog golmana Ratka Svilara, i dečko koji je branio u svim mlađim selekcijama Belgije. Ipak, sada je dočekao da bude dio A reprezentacije Srbije i bilo bi za očekivati da ga bar tokom 45 minuta meča sa Katarom vidimo među stativama. To je naročito slučaj jer Srbija već ima Marka Dmitrovića i Predraga Rajkovića kao dvije najbolje opcije, a pozvan je i Marko Ilić, bivši golman Voždovca, a sada čuvar mreže belgijskog Kortrajka.

Svilar bi mogao da iznenadi kao neko ko je već obarao rekorde u Ligi šampiona - postavši najmlađi golman tog takmičenja i srušivši po tome Ikera Kasiljasa, ali i postavši najmlađi golman koji je odbranio penal u Ligi šampiona, kada mu je bilo samo 18 godina i 65 dana.

Uradio je to protiv velikog Mančester junajteda, ali od tada su prošle četiri godine i Svilar je sada dio rezervnog tima Benfike. Ali ko zna, ovaj momak je sklon iznenađenjima, pa ni njih ne treba prerano otpisivati...

MIHAILO RISTIĆ

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Otkada u reprezentaciji nema Aleksandra Kolarova, iznova se gleda na poziciju lijevog spoljnog igrača i tu Srbija ima nekoliko opcija. Filip Mladenović je najbolji igrač poljske lige, Aleksa Terzić je dobio poziv iako ne dobija prilike u Fiorentini, ali trebalo bi obratiti pažnju i na Mihaila Ristića.

Bivši igrač Crvene zvezde, a sada fudbaler Monpeljea, postao je dio rotacije na lijevoj strani na kojoj je povremeno uključen i Filip Kostić, iako je on nominalno ofanzivniji fudbaler. Ristić je odigrao važnu ulogu u onoj pobjedi protiv Norveške koja je Srbiju približila Evropskom prvenstvu na koje nije otišla, a dobru partiju potvrdio je u pobjedi 5:0 protiv Rusije.

Protiv Portugala je ušao da osveži ekipu, a ukoliko bude počeo meč protiv Katara, od Ristića bi trebalo očekivati da "grize" i iznova probija po lijevom boku. U kvalifikacionim mečevima bi mogao da bude faktor iznenađenja na lijevoj strani, naročito kada se zna da Kostić u Ajntrahtu nije u zavidnom položaju zbog insistiranja na transferu...

Od koga vi očekujete da zablista u dresu Srbije?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC