• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 asa vječitog derbija - oni su vodili Partizan i Zvezda: Zdjelar "povezao" redove, Katai junak na neki novi način!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

U 165. "vječitom" derbiju nije bilo pobjednika, ali je bilo više uzbuđenja nego na nekim prethodnim - uzbudljiva utakmica u vrelom ambijentu u Humskoj "izbacila" je četvoricu igrača u prvi plan.

 Partizan-Crvena-zvezda-veciti-derbi-analiza-4-igraca Izvor: MN PRESS

Derbiju u Humskoj je izgleda "suđeno" 1:1. Kao i na tri od prethodna četiri susreta Partizana i Crvene zvezde na "crno-bijeloj strani" Topčidera, rezultat je bio baš taj. I ovoga puta, kao prije 11 mjeseci, domaći su ti koji imaju za čime da žale, imajući u vidu da su ponovo oni prvi stizali do vođstva.

I dugo su ga imali poslije majstorije Bibarsa Natha, ali je Aleksandar Katai riješio da sve pokvari domaćima i zadrži situaciju na tabeli Superlige Srbije onakva kakva je bila i prije vikenda. Gledali smo uzavreo derbi, živahniji i sa više prilika nego prethodne, jednim poništenim golom, a u svemu tome, četvorica igrača su se posebno istakla.

I dok je na nekim ranijim derbijima u centar pažnje dolazio slab ritam mečeva usljed prevelikog opreza i ogromnog broja faulova, publika u Humskoj je ovog puta imala štošta da vidi.

Zvezdine šanse na startu meča i jednu prečku, Partizanovu golčinu i seriju prilika nakon toga, ali i kasni pogodak, mnogo brzih tranzicija na obje strane i otvoreniju, srčaniju igru i jednih i drugih.

I kada je ambijent bio tako dobar, bilo je i onih koji su uspjeli da u njemu "isplivaju" - da budu lideri svog tima i odličnim partijama pokažu zbog čega su tako važni za Partizan i Zvezdu.

Oni su imali šta da pokažu pred oko 18.000 gledalaca u Humskoj, na najvećoj utakmici srpskog fudbala.

LIDER ZDJELAR "POVEZAO" PARTIZAN

Izvor: MN PRESS

Jeste Bibars Natho bio taj koji je Partizanu donio pogodak, ali teško da bi crno-bijeli mogli da se pohvale igrom koju su pružili na derbiju da nije bilo Saše Zdjelara.

Meč je počeo loše po crno-bijele - Zvezda je odlično otvorila derbi u Humskoj što se ranijih godina baš i nije često dešavalo. I umalo da to iskoriste. Loi Dioni je već na startu imao odličnu šansu koju je Aleksandar Popović čvrstom reakcijom zaustavio.

U prvih 20 minuta je Partizan imao dosta problema, a njihova igra iz posljednje linije bila je nepostojeća. Izlasci Zvezde sa po tri igrača na posljednju liniju domaćih, tjerali su Popovića da sve rješava ispucavanjima, prije nego kratkom pas igrom.

No, onda je na scenu stupio Saša Zdjelar. Vezista crno-bijelih se tokom ljeta pokazao kao jako važan dio tima u evropskim mečevima, a sada je donio i lidersku notu svojoj igri. Zdjelar je uspio da unese ritam u igru Partizana, da "poveže" linije tima i da protok lopte odmah doprinese stvaranju prilika.

Bio je bez greške, brzim dodavanjima je menjao strane, pronalazio saigrače ispred sebe, ali i razbijao pritisak igrača Zvezde koji mu je često bio nametan u srcu terena. Koliko je u prvoj fazi meča u Partizanu sve moralo da ide uz aut linije, toliko je poslije igra crno-bijelih "prodisala" kada je on bio u njenom središtu.

KATAI JUNAK NA NEKI NOVI NAČIN

Protiv Brage je iz penala donio prve bodove u Ligi Evrope, Proleteru je postigao dva pogotka onako šmekerski "zalamajući" protivničke igrače, na Banovom brdu Čukarički nije mogao da ga zaustavi da zatrese mrežu ni kada su dvojica igrača bila uz njega.

Ali na derbiju je Aleksandar Katai bio junak Zvezde na sasvim drugačiji način - udarcem glavom.

Rekla je Zvezdina "desetka" prije meča da ne mari ko će biti junak derbija, predložio je i da Milan Borjan postigne gol, samo da njegova ekipa pobijedi. Nije Zvezda dobila meč, ali vjerovatno ni sam Katai nije očekivao da će u skok igri zadavati toliko problema crno-bijelima.

I upravo u tome mogli bi se vidjeti nedostaci u igri Partizanove odbrane na ovom derbiju. Poslije pola sata igre, Katai je udarcem glavom zatresao prečku poslije centaršuta Rodića, kada domaći na njega nisu dovoljno dobro motrili.

U 80. minutu je imao opasan udarac glavom poslije centaršuta Filipa Falka, ali je on otišao malo pored stative. Ipak, nekoliko minuta kasnije, Partizan mu je udijelio idealnu priliku - centaršut s lijeve strane je išao na drugu stativu, a Katai na petercu stoji dovoljno usamljen iako je ispred njega bio Siniša Saničanin, a iza Miloš Jojić.

Gol za izjednačenje crveno-belih.
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Gol ispod "sjevera", pa još i za vrijedan bod, sasvim dovoljno za epitet Zvezdinog junaka.

NATHO KAKAV JE NEDOSTAJAO DERBIJIMA

Bio je ovo treći susret Partizana i Zvezde u 2021. godini, ali prvi u kojem je Bibars Natho zablistao onako kako su navijači crno-bijelih to od njega očekivali. Na meču u prvenstvu prošlog proljeća, kada je Zvezda slavila 1:0 na svom stadionu, Natha gotovo da nigdje nije bilo.

Nije imao nikakvog uticaja na igru toliko da ga je Stanojević zamijenio već u 59. minutu, želeći da Sejduba Suma unese prodornost i živahnost. Ovog puta Suma nije bio opcija u redovima Stanojevićevog tima, ali nije ni bilo potrebe - Natho je pokazao kakav kvalitet posjeduje.

Ne radi se samo o maestralnom pogotku - teško da će iko u Partizanu očekivati da Natho na svakom meču postigne onakav gol, pa još i lijevom nogom. Radi se i o svemu ostalom što je pružio. Nametnuo je svoju kreativnost, tražio lopte i u sredini i malo više udesno, "proturao" ih unaprijed ka Rikardu i krilnim igračima.

Bibras Natho
Izvor: YouTube/TV Arena sport

Natho se odlično nastavio na ono što je Zdjelar pružao iza njega, vidjelo se da mu je i samopouzdanje skočilo poslije pogotka, ali još je upadljivije bilo kada nije bio na terenu. Već je duboko u tridesetima, ne može da igra u istom ritmu 90 minuta, a na terenu ga je zamijenio defanzivno orijentisani Aleksandar Šćekić.

Od tada su i šanse Partizana mnogo više proizilazile iz individualnih momenata, poput onog solo prodora Nikole Terzića...

DRAGOVIĆ JE KLASA, UŽIVA POD PRITISKOM

Izvor: MN PRESS

Ne možemo sporiti da je Zvezda imala svojih problema u zaustavljanju igrača Partizana nakon što su domaći poveli, ali pitanje je kako bi sve to u redovima crveno-bijelih izgledali da na terenu nije bio Aleksandar Dragović.

Reprezentativac Austrije je, kao i u meču protiv Brage, pokazao svoju klasu i zbog čega je donedavno bio igrač Bajer Leverkuzena. Momak koji je dolaskom u Zvezdu ispunio veliku želju svom dedi sigurno je uživao u evropskom ambijentu oko njega.

To se vidjelo u njegovoj igri. Kao da uživa kada je pod pritiskom, Dragović je na ovom meču smireno komandovao odbranom Zvezde, zaustavljao Rikarda Gomeša i u nekoliko navrata, "namazanim" klizećim startovima stopirao napade Partizana.

Zvezda je u mnogo većim problemima bila kada su direktni napadi išli preko Miloša Degeneka, dok je na desnom beku Dragović uspijevao i da pomogne mladom Strahinji Erakoviću. Iz meča u meč, rođeni Bečlija potvrđuje o kakvom igraču se radi. Ostatak odbrane Zvezde je iz prve ruke to dobro osjetio na 165. "vječitom" derbiju.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC